Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Oheň (Naevus flammeus)

(MUDr. MBA Kateřina Klauzová | přečteno: 46463x )

Naevus flammeus je vrozená porucha cévních kapilár, která se vyskytuje až u 0,3 % novorozenců.

Oheň, neboli naevus flammeus je vrozená porucha cévních kapilár (malformace), která se vyskytuje až u 0,3 % novorozenců. Jde o ploché nebo lehce vystouplé ložisko, které se nejčastěji nachází na krku a hlavě. Zbarvené může být od lehce růžové, přes červenou až do sytě fialové barvy. Zvětšuje se adekvátně s růstem dítěte, samovolně nikdy nezmizí, naopak s postupujícím věkem tmavne, ztlušťuje se a místy vznikají vyvýšené uzle, které jsou náchylné k poranění a spontánnímu krvácení. Obtíže mohou nastat při lokalizaci ohně v blízkosti oka, úst či nosu, kde může komplikovat vidění, dýchání nebo příjem potravy.

Laserové ošetření

Laserové ošetření je v dnešní době jedinou možnou metodou s kosmeticky uspokojivými výsledky při léčbě naevus flammeus (ohně). Před zavedením laserů do praxe byla snaha tyto cévní malformace odstranit pomocí složitých plasticko-chirurgických zákroků, destruovat je tekutým dusíkem, ozářit rentgenovými paprsky nebo překrýt je pomocí kamuflážní kosmetiky nebo tetováním. Většina těchto metod však nepřinesla dobré výsledky.

Výsledný efekt po ošetření ohně laserem závisí zejména na velikosti projevu, jeho lokalizaci, průměru cév, hloubce jejich umístění a v neposlední řadě také na kožním fototypu (množství pigmentu v kůži). Nejlépe reagují na laserové ošetření projevy lokalizované na čele a tvářích, pozvolněji regredují pokud jsou lokalizovány ve středu obličeje. Na trupu reagují lépe než na končetinách. Čím jsou plochy postižení menší, tím lépe odpovídají na léčbu.

Červená barva ohně je dobrým prognostickým faktorem, hůře reagují projevy fialové až modré. Při laserovém ošetření u dospělých lidí není většinou potřeba žádná anestézie. Při ošetřování dětí nebo citlivějších oblastí těla se využívá místní anestézie (EMLA krém), topické nebo svodné anestézie a v neposlední řadě i anestézie celkové. Opakovaní laserového zákroku se doporučuje až za 4 až 8 týdnů po ošetření předchozím.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Andrea
1x

Tak tohle je snad první článek o naevus flammeus co čtu v češtině. V roce 2006 se mi narodil synek s tímto flíčkem v obličeji, v porodnici nejdříve tvrdili, že to je odřené po porodu a na mé otázky střídavě odpovídali zmizí-nezmizí, ale jinak nic až z propouštěcí zprávy jsem se dozvěděla co to je..a následně jsem si informace tahala z netu, protože názor dětské Dr. že je to normální a že to zmizí mi opravdu nestačil....co jsem za tu dobu ale pochopila a, že je to dost dlouhá doba..teď 8.12.07 bude synovi rok..že co doktor to názor..některý řekně..to a druhý zase tamto a vy si máte vybrat??? Syn navíc špatně otevírá očíčko, přes který naevus má...opět máme dva názory-jedni říkají, že by se to mělo řešit na očním..druzí, že ne..že je to neurologický problém..je to jako s tím zmizí? nezmizí? ... to asi nikdo neví...Nejvíc se bojím toho mít další dítě, předtím jsem nevěděla..že něco takového existuje..nebo ano věděla..ale nějak mě to nezajímalo-netýkalo se mě to..naevus flammeus je prý dedičný...můj muž naevus v rodině prý má :-( jojo píše se, je to jen kosmetická vada, ale nakonec zjistíte, že to tak vůbec být nemusí..proto všem maminkám, který mají dítko s naevus flammeus doporučuji trvat si na svém, chodit po vyšetřeních-já si o ně musela říct sama....my již za sebou máme oční vyšetření, vyšetření vnitřních orgánů-bříška, kožní vyšetření a čeká nás ještě neurologie ...a pak se snad konečně dozvíme jak to je...

Lenka
1x

Nám se narodila holčička v červenci 2007. Nikdo to vrodině nemá a má to na pravé ručičce. Nejsmutnější bylo to, že jsme to vůbec nevěděli, neřekli nám to, já to zjistila až když jsem ji šla přebalovat a rozbalila jsem ji tam to bylo. Pak nám doktorka řekla, že to je naevus flammeus neboli oheň. Ta nám řekla, že to zůstane a ani se snám v porodnici nebavila. Hodně jsem byla smutná, manžel mě utěšoval. Pak jsme šli k dětské doktorce a ta nám řekla, že když to do jednoho roku nezmizí, že nás pošle na vypíchání asi myslí leaser. Teď jsme byli na 6měsíční kontrole a vůbec to nemizí a tak to povídala, že nás pošle do Pardubic, my jsme z Litomyšle. Tak uvidíme. Ale na žádný vyšetření nás vůbec neposlala. To slyším poprvé. Na co to je vyšetření? Nám pak jeden doktor co měl vporodnici službu řekl, že se to stane bez důvodů, že se nato ještě nepřišlo, že se to občas stane, že se stím dítě narodí. Tak nevím. Mě dávala moje mamka zavinu, to že jsem spadla v těhotenství na břicho v 28týdnu, a že jsem se lekla a tím to je, ale já si myslím, že to jsou jen babský povídačky. Tak nevím. Držím palečky aby vám to dobře dopadlo. A dejte vědět jak jste dopadli, stačí mi napsat na emeil: [email protected] já moc sem nechodím, spíš jsem se dozvěděla o těhlech stránkách. Zdraví Lenka

Dominika
2x

Ja mám 15 rokov, a tiež mám toto znamienko- oheň na pravej ruke.. Tiež od narodenia, no mamka mi povedala, že jej žiadny lekár nehovoril o nejakom vyšetrení alebo o nejakom spôsobe likvidácie tohto znamienka.. Tak žijem s tým už 15 rokov, ak existuje nejaké odstránenie, mali by ste tu skúsiť, kým je ešte dieťatko maličké, keď už bude rásť aj to znamienko bude rásť s ňou :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 26. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce