Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Osvěžující spánek v létě aneb jak se během horkých nocí dobře vyspat

(14. července 2023, Komerční prezentace | přečteno: 404x )

V horkých letních nocích, kdy se rtuť teploměru šplhá přes dvacet stupňů, může být těžké se dobře vyspat. Rozpálené zdi sálají teplem, probouzí nás horko a nadměrně se potíme. Pomoci ke klidnému spánku bez nadměrného pocení mohou jednoduché triky i speciální matrace a polštáře.

Magniflex.cz

Udržujte v ložnici co nejnižší teplotu

Ideální teplota pro spaní je velmi individuální, ale obecně se pohybuje mezi 18–20 °C. Protože klimatizaci v našich podmínkách má doma jen málokdo, je důležité dodržovat během horkých dní pravidla pro cirkulaci vzduchu. Ráno vyvětrejte a zastiňte okna roletami, závěsy, nebo speciální fólií. Přes den je venku ještě teplejší vzduch než vevnitř, takže příliš větrat nemá smysl, ale jakmile přijde večer a vzduch se ochladí, okna je dobré naopak otevřít a vpustit vzduch dovnitř. Odpojte všechna elektrická zařízení a nenabíjejte je během vašeho spánku. Zbytečně totiž zvyšují už tak dost vysokou teplotu v pokoji.

K večeři si dejte salát!

Obecně se doporučuje jíst nejpozději 2-3 hodiny před ulehnutím do postele, jinak nám těžký žaludek usínání a klidné spaní spíše ztíží. Nejezte na noc tučná, smažená či těžká jídla jako jsou knedlíky nebo omáčky, ale ani pálivé a sladké pokrmy. Dopřejte si něco lehkého a osvěžujícího, jako je zelenina (okurka, rajče, ledový salát), polévka, tvarohová pomazánka, ryba, plátky kuřecího masa atd. Vyhněte se velkým porcím! Pozor si dejte i na kofein a alkohol. Na ochlazení zevnitř je vynikající okurka nebo vlažný mátový čaj.

Zchlaďte se před spaním sprchou

Zcela jednoduchý a zároveň účinný způsob, jak se před spánkem ochladit, je dopřát si vlažnou sprchu. Osvěžující proud vody příjemně zchladí krevní oběh, a pokud sprchu doplníte o vlažnou až studenou koupel nohou, můžete si být jisti, že se vám bude usínat mnohem lépe. Oblékněte si pyžamo z lehkých a vzdušných materiálů, nejlépe z bavlny nebo chladivého saténu. Velké peřiny nebo objemné přikrývky nahraďte lehčí přikrývkou, kterou obléknete do povlečení. Bavlna a satén jsou ideální materiály pro povlečení během horkých nocí. V jižních zemích používají jako přikrývku pouhé prostěradlo – můžete se také inspirovat. Vzhledem k možnému nočnímu pocení si také opatřete kryt na matraci, který tento pot vsákne, a lze jej pak jednoduše vyprat. 

Matrace pro osvěžující spánek

magnicoolMatrace z kolekce MagniCool jsou charakteristické svou vysokou prodyšností, jedinečnou schopností dynamicky regulovat teplotu a odvádět vlhkost. Inovativní prodyšný materiál MagniCool zajišťuje kombinací pokročilých technologií jedinečný pocit svěžesti hlavně těm, kteří mají potíže s nadměrným pocením během spánku. Jeho termoregulační funkci tak ocení především osoby s nadváhou, horkokrevní lidé a ženy v období klimakteria. Tuto kolekci naopak nemůžeme doporučit příliš zimomřivým osobám. Kolekce nabízí dvě 25 centimetrů vysoké zdravotní matrace s různou tuhostí – středně měkká a středně tuhá. 

magnicoolAby byl spánek skutečně osvěžující po všech stránkách, matrace doplňuje zdravotní anatomický polštář MagniCool Standard z patentované paměťové pěny Memoform. Díky jádru z paměťové pěny nabízí potřebnou oporu při spaní na zádech, na boku i na břiše. Potah z materiálu MagniCool zajišťuje příjemný chladivý efekt a 100% prodyšnost.

Více informací najdete na www.magniflex.cz.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Nespavost

Nespavost je porucha usínání nebo trvání spánku.

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce