Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pampeliška - zázračný plevel

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 17689x )

O tom, že je pampeliška velmi léčivá bylina věděli už staří Řekové. V antice se mléko z pampelišek doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Šťáva z čerstvých rostlin se používala proti únavě a celkové slabosti. Oblíbené byli zejména jarní bylinné kúry.

shutterstock.com

Pampelišku vnímáme spíše jako obyčejnou rostlinu, která roste hojně na loukách i v zahradách, kde ji vnímáme spíše jako obtížný plevel. Její léčivé účinky jsou však neobyčejné.

Obsahuje široký komplex účinných látek - inulin, zásobní cukr u rostlin, hořčiny taraxin, taraxasterin, lactopicrin, vitamín B11 (cholin), vitamín B8 (inositol), vitamín B2, vitamíny C, A, D, fytosteroly, aminokyseliny, třísloviny, silice, slizovité látky, minerální látky, zejména měď draslík, mangan, obsahuje také fosfor a kyselinu křemičitou. 

Látky obsažené v pampelišce pomáhají při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, při diabetu, při zvětšení sleziny, příznivě ovlivňují činnost jater, ledvin a také trávení. Pampeliška podporuje vylučování žluči, žaludečních šťáv, posiluje funkci slinivky břišní, podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu krevního cukru, posiluje metabolismus, působí močopudně, zlepšuje funkci lymfatického systému, pomáhá při chronické únavě, při zácpě, pomáhá při ženských potížích. Používá se také jako protihlístový prostředek. Pomáhá i při artróze, vysoké hladině cholesterolu v krvi, při dně, při chronických ekzémech nechutenství, detoxikaci těla a také při hubnutí.

Čtěte také: Ledviny - časné příznaky onemocnění a prevence

Pozitivní účinek zaznamenáme také na naší kůži, čistí a omlazuje i pleť. Ale pozor, těhotné ženy by s takovou kůrou měly počkat, užívání pampelišky ve větší míře se jim nedoporučuje. Ve zvýšených dávkách pomáhá vyvolat menstruaci. Pampeliška je také účinná v boji proti ekzémům, akné a jiným kožním neplechám, jak list, tak kořen. Působí při užívání vnitřně, i jako kožní tonikum.

Pro léčebné účely se používá zejména kořen

Kořen pampelišky dokáže povzbuzovat činnost všech trávicích orgánů i žlučníku, který stimuluje k lepšímu vylučování žluče. Pomáhá při chorobách žlučníku, léčbě žloutenky, močových cest a ledvinových kaméncích. Hojí také záněty žaludeční a střevní sliznice a díky obsahu inulinu působí podpůrně i při léčbě diabetu. Obsah inulínu v kořeni během roku kolísá, nejvíce inulínu obsahuje na podzim. V koření pampelišky můžeme najít také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamínu D, fytosterolů, slizovitých látek i minerálních látek, zejména draslíku, mědi, manganu.

Další úžasná služba našemu tělu je jistě schopnost detoxikace. Pampeliška pomáhá tělo zbavovat jedů a toxinů, které se v nás usazují, zejména pokud jsme kuřáci, konzumenti alkoholu či jakýchkoli drog. Je to to pravé pro játra a ledviny. Snižuje cholesterol v krvi a krevní tlak. Nesmíme zapomenout na nemoci kloubů, jako je revmatizmus, dna či jiné neduhy. Účinné látky ve smetánce lékařské zabraňují degeneraci kloubů a chrupavek a posilují celý stavební aparát těla.

Kořen se nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky je možné také usušit, upražit, rozemlít a připravit z něho hořkou „pampeliškovou mouku“ nebo náhražku kávy, stejně jako z kořene čekanky.

Listy pampelišky

Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále jsou významným zdrojem křemíku, draslíku, vápníku a chlorofylu, zeleného barviva rostlin. Mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát.

Listy pampelišky posilují imunitu, mají detoxikační účinky a díky schopnosti povzbuzovat metabolismus pomáhají i při snižování nadváhy. Používají se zejména ve formě salátů, ať už jako samostatný salát nebo se přidávají do zeleninových salátů. Samostatný salát z pampeliškových listů je možné připravit stejným způsobem jako hlávkový salát.

Čtěte také: Imunitu dětí posílí jogurt a spánek

Květy pampelišky

Květy pampelišky jsou zdrojem karotenoidů, silic i flavonoidů. Z květů se vyrábí pampeliškový „med“, který je ve skutečnosti pampeliškovým sirupem. Pampeliškový med nebo sirup z květů má u nás bezesporu dlouhou tradici. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání, takže je to velký pomocník při nemocech, jako chřipka či angína. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Můžeme si ho přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.

Pampeliškový med

Potřebujeme: 400 kvítků pampelišek, 2 celé omyté chemicky neošetřené citróny, 2 litry vody, 2 kg třtinového cukru.

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme. Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, černého bezu a podobně.

Pampeliškový sirup

Potřebujeme: 200 pampeliškových květů, 1,5 l vody, 2 citrony, 1,5 kg třtinového cukru

Květy sbíráme nejlépe v bezprašném prostředí, v plném květenství. Květy zalijeme odměřenou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat. Potom je procedíme přes plátno, lehce vymačkáme, přidáme citrony, dobře omyté a nakrájené na kostičky, cukr, a za občasného míchání vaříme, až sirup mírně zhoustne. Teplý sirup nalijeme do čistých, nahřátých skleniček, uzavřeme víčky a uložíme v chladu a temnu.

Pampeliškový odvar

Pro přípravu odvaru potřebujeme: 2 čajové lžičky usušeného, řezaného smetánkového kořene. Zalijeme je šálkem vody, necháme 2 minuty povařit a poté necháme v uzavřené nádobě vyluhovat 10 – 15 minut. Po vyluhování scedíme. Odvar připravujeme vždy čerstvý, bezprostředně před použitím, pijeme 2 – 4 krát denně. Místo odvaru můžeme použít šťávu z čerstvého kořene, která se podává 4 krát denně, po 1 – 2 čajových lžičkách.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce