Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pátá nemoc: neohrožuje děti, ale těhotné ženy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10314x )

Pátá nemoc patří k nejčastějším onemocněním dětí, které se projevují teplotou a kožní vyrážkou. Jedná se o infekční nemoc, která není nebezpečná a sama po čase odezní. Riziko představuje pouze pro těhotné ženy.

shutterstock.com

Pátá dětská nemoc je virové infekční onemocnění s typickým exantémem (vyrážkou na kůži). Příčinou je virus – parvovirus B19, který se šíří vzduchem, častěji v chladnějších obdobích roku. Virus se přenáší z infikovaného člověka (i bezpříznakového nosiče) na vnímavého jedince. Největší infekčnost je již několik dní před výsevem. Možný je i přenos z infikované matky na plod s možnými těžkými následky pro plod. Je tedy na místě, pokud možno,se v těhotenství vyhýbat nemocným dětem s jakýmkoliv infekčním exantémovým onemocněním a případný kontakt hlásit svému gynekologovi. Virus totiž může plod poškodit, například mu způsobit poruchy s tvorbou krve, v některých případech dokonce smrt. Pravděpodobnost nákazy je však nízká – zhruba 10 procent.

Virus může postihnout kohokoli, kdo se s tímto virem zatím nesetkal. Nejčastěji jsou to však děti předškolního a mladšího školního věku, event. mladiství. Infekce může proběhnout zcela skrytě nebo jako lehké onemocnění s vyrážkou. U pacientů s těžkou poruchou imunity nebo s chorobami červených krvinek, může však toto onemocnění probíhat mnohem dramatičtěji.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Příznaky páté nemoci

Po inkubační době 6-14 dní se (většinou jako jediný příznak) objevuje vyrážka na nose a tvářích ve tvaru motýla, jako červenofialové místy splývající skvrnky. Exantém se dále šíří na trup a končetiny (zevní plochy), zřídka se objevuje i na dlaních a ploskách nohou, často svědí. Může mít prchavý charakter, znovu se objevit (např. po mechanickém podráždění kůže, po koupeli), může migrovat. Výsev trvá 1-3 týdny. Horečka nebývá častá, spíše jen zvýšená teplota. Častěji u mladistvých a dospělých se objevuje únava, vzácněji i bolestivé zduření kloubů.

Kdy je nutné vyhledat lékaře?

Vždy je vhodnější vyšetření u praktického dětského lékaře, který diagnózu potvrdí či vyloučí. Informace o proběhlé „páté nemoci" ve zdravotnické dokumentaci může v budoucnu znamenat i velmi cennou informaci.

Čtěte také: Spalničky – jste vůči nim imunní? To zjistí laboratoř

Léčba nemoci

Základem léčby je klid na lůžku a dostatek tekutin. Popřípadě je možné podávat léky na snížení teploty. Pacienti by se rovněž měli vyvarovat škrábání vyrážky, která může ale nemusí svědět. Nemoc časem sama odezní, kožní příznaky většinou vymizí do sedmi dnů. Komplikace mohou nastat u lidí se sníženou imunitou nebo chronickou chudokrevností. Těm je během nemoci nutno přechodně podávat krevní transfúze. Aby nedošlo k dalšímu šíření, je vhodné nemocného izolovat

Po nemoci si dítě i dospělý vytvoří specifické protilátky, které ho již chrání po zbytek života.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Instrukce pro rodiče dítěte s akutní laryngitidou.

Akutní laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok vyvolává následný chrapot a štěkavý kašel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce