Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Plastika může být i prevencí rakoviny prsu

( Barbora Neubergerová | přečteno: 40063x )

Každé tři minuty se jedna žena na světě dozví, že má rakovinu prsu. Následná onkologická léčba je náročná a její součástí je buď částečné, nebo úplné odstranění prsu, jehož následky může napravit plastika. Ovšem jsou případy, kdy může plastický chirurg zasáhnout i preventivně a rakovině zabránit.

shutterstock.com

Techniky rekonstrukce prsu

 „Při rekonstrukci celého prsu je několik možností jak postupovat. Můžeme použít implantáty, vlastní tkáň nebo přistoupit ke kombinaci obojího,“ upřesňuje MUDr. Karel Urban. Plastický chirurg totiž dokáže pomoci i ženám, které nemají po operaci dostatek kůže, do které by se umístil prsní implantát. „Pak využijeme expandéry – silikonové sáčky, které položíme pod velký prsní sval. Postupně je naplňujeme vodním roztokem a tak vlastně vytváříme dostatek kožního krytu na budoucí prso,“ popisuje MUDr. Urban. „Když je kožní kapsa dostatečně velká, expandér vyjmeme a na jeho místo vložíme implantát. Nejčastěji jde o implantáty plněné silikonovým gelem,“ popisuje jednu z možností plastický chirurg. Při rekonstrukci lze ale využít i vlastní tkáň pacientky – a to kožní lalok například z přední břišní stěny, z hrudníku, ale prso lze „vymodelovat“ i přetočením zádového svalu.

kapitola

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce