Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Pomůcky po odstranění prsu kvůli nádoru. Které hradí pojišťovna?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2021x )

Odstranění rakoviny z prsu je zpravidla podmíněna jedním z nejobávanějších zákroků vůbec – mastektomií, čili odejmutím části nebo celého prsu. To představuje v životě ženy zásadní, zlomový okamžik, zejména v přijetí sebe sama a své nové ženskosti.

shutterstock.com

Zhoubný nádor prsu je nejčastějším maligním nádorovým onemocněním žen v České republice. Výskyt těchto nádorů u nás neustále stoupá, naštěstí se však snižuje počet žen, které tomuto onemocnění podlehnou, a to zejména díky zavedení pravidelného vyšetřování žen a lepším léčebným možnostem.

Součástí léčby rakoviny prsu může být jeho operativní odnětí. To se v některých závažných případech provádí i preventivně. Odstranění prsu je vždy velkým zásahem do života ženy – ta si často může připadat méně atraktivní a neúplná. Jaká řešení tohoto problému nabízí moderní medicína?

Prsa „na chvíli“

Částečným řešením, kterého některé pacientky po odstranění prsu využívají, jsou takzvané epitézy. Jde o odložitelné pomůcky, které se vkládají do podprsenky a tvarem i velikostí napodobují prs. Výběr vhodné epitézy ovlivňuje velikost a tvar prsu, který zůstal zachován, typ postavy a způsob provedené operace. V neposlední řadě také životní styl. Prsní epitézy se vyrábí z různých materiálů silikonových směsí, některé i v odlehčeném provedení Light, proto mají odlišné vlastnosti.

Tyto pomůcky zakoupíte ve specializovaných prodejnách zdravotních potřeb a v některých lékárnách. V prodejně zdravotních potřeb nebo lékárně Vám pomohou s výběrem epitézy vhodné velikosti, typu, tvaru a také zdravotního prádla. Při první návštěvě se může hledání vhodné pomůcky protáhnout i přes hodinu. Naplánujte si svůj čas tak, abyste při zkoušení nemusela neustále sledovat hodinky a vybírala výrobek i prádlo v klidu a pohodě. Je praktické zkoušet epitézu v jednobarevném upnutém tričku, ve kterém vyniknou případné velikostní a tvarové nesrovnalosti.

Prsní epitézu je vhodné nosit pouze tehdy, až když je místo po chirurgickém zákroku zcela zahojené a je ukončena léčba ozařováním. Před zahájením nošení prsní epitézy se poraďte s lékařem. Nenoste ji v případě popraskané nebo podrážděné kůže. Objeví-li se jakékoli podráždění, ihned ji přestaňte používat a spojte se s vaším lékařem.

Epitézy jsou však nápomocné pouze v okamžiku, kdy je žena oblečená. Nemusí tak vyhovovat vždy a každému. Trvalým řešením, jak dekoltu po zákroku navrátit původní vzhled, je paradoxně také operace – takzvaná prsní rekonstrukce.

Které pomůcky po amputaci prsu hradí pojišťovna

Po odstranění prsu má pacientka nárok na pooperační mammární epitézu. Na poukaz ji předepisuje gynekolog, chirurg nebo onkolog a pojišťovna hradí 1 kus v rámci jedné operace. Maximální úhrada od pojišťovny je stanovena na 500,25 Kč, zbytek si pacientka případně doplácí.

Následně může být žena vybavena trvalou mammární epitézou. Pojišťovna hradí 1 kus za 2 roky. Částka poskytovaná z veřejného zdravotního pojištění je maximálně 1 799,75 Kč a poukaz v tomto případě vystavuje i praktický lékař. Konkrétní kód epitézy doplňuje na poukaz až dodavatel, podle typu a tvaru vhodného pro pacientku. Pacientce, která po léčbě a operaci trpí lymfatickým otokem, pojišťovna na základě vystaveného poukazu hradí až 3 000,35 Kč za mammární samolepicí epitézu, opět ve frekvenci maximálně 1 kus za 2 roky. Předepsat ji mohou specializovaná angiologická a lymfologická pracoviště nebo lékař s odborností onkologie, chirurgie nebo gynekologie.

Při lymfatickém otoku a lymfedému prsu, podpaží a/nebo hrudní stěny, k němuž může po operaci nebo po radioterapii dojít, poskytne pojišťovna ženě dále částku až 1 000,50 Kč (1x ročně) na kompresivní podprsenku. Předepisuje ji lékař s odborností gynekologie, chirurgie, onkologie nebo specializovaná angiologická a lymfologická pracoviště.

Hrazeny jsou dále kompresní návleky na lymfedém paží, a to maximálně 2x za rok. Předepsány mohou být pacientkám po operaci nádorových onemocnění prsu, u nichž vznikl lymfatický otok po odstranění podpažních uzlin a ozařování. Návlek lze předepsat až po ukončení léčení na specializovaném pracovišti. U návleků existují různé třídy komprese podle rozsahu a závažnosti lymfedému, přičemž maximální úhrada z veřejného zdravotního pojištění vychází z dané třídy komprese a provedení návleku.

Můžeme dále připomenout, že v návaznosti na zrušení úhrady paruk z veřejného zdravotního pojištění vyčlenila VZP ve fondu prevence finanční prostředky na příspěvek na paruky pro onkologické pacienty léčené chemoterapií. Ke zrušení úhrady došlo v roce 2019 v důsledku novely zákona o veřejném zdravotním pojištění – paruky už nejsou součástí přílohy č. 3 zákona, která uvádí zdravotnické prostředky, u nichž je úhrada stanovena. Výše finančního příspěvku z fondu prevence je 2 000 Kč, což je dvojnásobek původní úhrady z veřejného zdravotního pojištění (úhrada za paruku na základě lékařem vystaveného poukazu byla max. 1 000 Kč za 1 kus 1x za rok).

Novinkou v roce 2021 pak je příspěvek na zdravotnické prostředky při radiační terapii – pacienti, kteří podstoupili nebo podstupují léčbu onkologického onemocnění radiační terapií, mohou dostat až 2 000 Kč na zdravotnické prostředky, které poskytují ochranu křehké a citlivé kůže a minimalizují rizika jejího poškození (např. fólie Mepitel, bariérový film Cavilon sprej).

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce