Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Porodníci odmítají domácí porody jako neúměrné riziko pro matku i dítě

( ČTK | přečteno: 6425x )

Vědecká rada České lékařské komory (ČLK) dnes jednomyslně dospěla k závěru, že plánovaný domácí porod je v rozporu s nejmodernějšími poznatky lékařské vědy. Novinářům to po dnešním jednání vědecké rady řekl prezident ČLK Milan Kubek.

shutterstock.com

Odborníci se podle něj shodli, že v domácím prostředí nelze v žádném případě vyřešit případné komplikace tak jako ve zdravotnickém zařízení. "ČLK udělá vše pro to, aby práce celé generace porodníků, gynekologů a neonatologů nepřišla vniveč kvůli ideologické zaslepenosti některých fanatiků," řekl Kubek. Podle něj může komora přistoupit na argument, že si žena o sobě může rozhodovat sama, v žádném případě ale nemá právo vystavovat riziku poškození či smrti své nenarozené dítě.

Porodníci odmítají domácí porody jako neúměrné riziko pro matku i dítě. Varují, že pokud porodů doma přibude, stoupne i novorozenecká a mateřská úmrtnost. Argumentace zastánců domácích porodů zahraničními zkušenostmi je podle nich lichá, všechny země, kde tolerují domácí porody, vykazují prý horší výsledky než Česko, které v 50. letech 20. století začalo přesouvat porody do porodnic.

"Zatímco před 60 lety zemřelo 70 žen na 100.000 živě narozených dětí, nyní umírá v souvislosti s těhotenstvím, porodem a šestinedělím jen deset žen na stejný počet dětí. Perinatální úmrtnost, tedy do sedmého dne života novorozence, klesla za 20 let z deseti promile na současná 3,3 promile," upřesnil ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě docent Jaroslav Feyereisl.

Počet domácích porodů se podle něj nyní pohybuje kolem 0,2 procenta všech porodů. Zhruba jen ve třetině jde o plánovaný porod doma.

Určité riziko je ale podle příznivců domácích porodů i v nemocnici. Čeští porodníci podle nich neumějí rozdělit porody podle míry rizika, ke všem proto preventivně přistupují jako k vysoce rizikovým.

Feyereisl řekl, že ho mrzí, že lékaři se dostávají do pozice nelidů, kteří jen proto, že rádi operují, vystavují ženy zbytečným zákrokům. Lékaři podle něj dělají vše se souhlasem ženy.

Informovanost rodiček o rizicích poškození a smrti je podle Feyereisla malá. Podle něj dostávají zkreslené informace od skupin, které podporují domácí porody. "Domnívám se, že kdyby žena dostala úplné informace, nikdy by se při plném vědomí a dobrém svědomí nerozhodla rodit doma," prohlásil.

Podle Petry Sovové z Hnutí za aktivní mateřství je informace o nebezpečí domácích porodů mýtus. Každoročně zemře v souvislosti s porodem v Česku přes 500 dětí. Většina je extrémně nezralých, ale jsou i zprávy o pochybení zdravotníků. "Ještě jsme se v této souvislosti nesetkali s tvrzením, že by snad byl pro děti nebezpečný porod v porodnici," řekla.

Příklady kauz, týkajících se úmrtí při porodu:

  • V únoru zemřelo v Rožďalovicích na Nymbursku dítě při domácím porodu. Krátce po narození přestalo dýchat, příčinou zřejmě byla srdeční vada. V jihlavské porodnici zemřela loni v listopadu po porodu pětatřicetiletá rodička. Její manžel viní z úmrtí nemocnici, ta pochybení odmítá.
  • Obvodní soud pro Prahu 10 v lednu uložil lékaři z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Danielu Brandejsovi osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let za chyby při porodu ze srpna 2009, při němž se narodilo ochrnuté dítě. Podle soudu se provinil tím, že nereagoval na záznamy měřící ozvy plodu, jejichž výsledky naznačovaly komplikace.
  • Za chyby při vedení porodu, po němž novorozenec přišel o zdraví a nakonec i život, dostala loni v listopadu prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Königsmarková pochybení odmítá. Dostala i zákaz výkonu povolání porodní asistentky na pět let. Zdravotní pojišťovně musí uhradit výdaje na léčbu dítěte ve výši zhruba 2,7 milionu korun.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce