Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Při běhání je třeba dát pozor na klouby

( Markéta Grosmanová | přečteno: 19084x )

Pro hodně zaměstnaného člověka trávícího v práci většinu dne je běhání neboli jogging ideální sport.

shutterstock.com

Pro hodně zaměstnaného člověka je běhání neboli jogging ideální sport, nemusíte se totiž přizpůsobovat tréninkových hodinám a ani možnostem případného soupeře.

Běhání má ještě jednu výhodu. Jestliže jste patnáct let nesportovali a ve sportovním oblečení si zpočátku budete připadat nepatřičně, běhat můžete naprosto tajně.

Pokud ale chcete začít běhat a nechcete si zničit klouby, pak je důležitá kvalitní obuv. Jak říká pražský ortopéd Jan Ptáček, dnes již dokáží prodavači v obchodech poradit. Není třeba hned kupovat nejnovější hity. Firmy totiž každý rok přicházejí s novými "zázračnými" technologiemi, aby si ti nejskalnější běžci koupily další pár jejich výrobků.

Sportovní lékař a podiatr Miroslav Havrda upozorňuje, že zhruba 90 procent populace má nějaké problémy s dolními končetinami, přičemž u třetiny z nich se mohou objevit nějaké potíže. Proto je dobré, před začátkem jakékoli sportovní aktivity poradit se alespoň s ortopédem nebo lépe s oborníkem na nohy - čili podiatrem. Jejich seznam najdete na www.podiatrie.cz. Základní vyšetření stojí 1500 korun.

Rehabilitační lékař Jan Hnízdil se domnívá, že je vhodné i další vyšetření, při kterém se zjistí stav celého těla včetně funkce srdce. Nejlépe je hledat rady u sportovního lékaře. Jejich seznam najdete na www.cstl.cz . Vyšetření je hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Sportovní lékař také zváží, zda je vůbec pro vás tento druh sportu zdravý, zda nemáte nějaké potíže s klouby či nejste příliš obézní. Platí totiž pravidlo: běhat by neměl ten, jehož váha je o dvacet procent vyšší než jeho výška po odečtení 100 centimetrů. Takže člověk vysoký 170 centimetrů a vážící 90 kilogramů, běhat nemá. Příliš by zatěžoval krevní oběh, látkovou výměnu i klouby dolních končetin. Začít by ale měl třeba s rychlou chůzí, plaváním nebo jízdou na kole.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jitka
1x

Aktivně běhám několik let a kolena mě lehce začala bolest přes 1 rokem. Vyšetření stanovilo diagnozu lehké artrózy a já na doporučení začala brát Chondrosurm 400 a pak přešla na volno prodejný doplněk Flex code 500ml sirup (silnější kloubní výživa). Sirup nyni beru dál a problémy se neozívají, musim zaklepat.....

Eva

Byla jsem na tom podobně jak vy, když můžu tak běhám, ovšem když vás bolí koleno, tak to je celkem nepříjemné. Na doporučení lékárníka jsem si koupila kloubní výživu Priessnitz, která obsahuje kolagen I a II, ten je potřebný pro správnou funkci chrupavky. Za necelý měsíc bolesti přestaly, teď jí beru preventivně, abych dodala kloubům potřebné látky

Jana

Zešílím běhala jsem i závodně při kontrolách u doktorky vše v pořádku v pořádku pak jsem měla úraz a šlo to všechno z kopce. Teď už běhám jen rekreačně a to díky přípravku Enzycol, který užívám asi tak rok v kuse a hodně mi pomohl.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce