Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Proč milovat čaj?

( Komerční prezentace | přečteno: 519x )

Čaj je oblíbeným nápojem napříč celým světem. Pokud jste mu ještě nepřišli na chuť, přečtěte si, proč byste ho měli zařadit do svého pitného režimu. Má totiž blahodárné účinky na naše zdraví a z jeho popíjení si můžete udělat příjemný rituál. Oslní vás ale i jeho chuť.

cajovy.blog

Tradice, chuť i blahodárné účinky

Čaj je oblíbeným horkým nápojem už od nepaměti. Čajové rituály jsou v některých částech Asie tradiční součástí kultury a i ve zbytku světa má čaj své čestné místo. Zatímco někteří z nás jsou zatvrzelí milovníci kávy, pro jiné je na prvním místě právě čaj. Pokud patříte do první skupiny, věřte, že zkusíte-li kávu občas proložit i kvalitním čajem, určitě nebudete litovat. Proč? Je chutný, zahřeje i ochladí a jeho účinky na naše zdraví mohou být opravdu výrazné. V tradiční čínské medicíně je dokonce horký čaj prostředkem k ochlazování organismu. Čajové lístky je možné přikládat na místa pokousaná hmyzem, což zabraňuje svědění. Nejrozšířenějším je celosvětově zelený a černý čaj, oblibě se ale těší i ovocné čaje, které obvykle neobsahují žádný kofein. 

Podpořte své zdraví

Spousta z nás má možná popíjení čaje spojeno jen se stavy, kdy nám není dobře. Pravidelná konzumace čaje ale může přispívat dobrému zdraví i preventivně, a také snižovat riziko vzniku chronických onemocnění. Jedním příkladem za všechny je třeba kopřiva: stále nedoceněný pomocník na mnohé neduhy. Právě kopřivový čaj má totiž blahodárné účinky na náš organismus. Listy kopřivy obsahují množství vitamínů a minerálů v čele vitamínem A, B2, B5 a hořčíkem či železem. Další možností, jak tělu dopřát nálož vitamínu, je připravit čaj z šípků. Šípkový čaj podporuje imunitní systém a pomáhá s chronickými problémy, kožními neduhy nebo zánětlivými stavy. Zelený čaj, jež tvoří valnou většinu sklizně na území Asie, snižuje při pravidelném pití cukr v krvi i LDL cholesterol a detoxikuje játra. Díky svým antibiotickým účinkům zvládá zbavovat organismus plísní, virů i bakterií. Některé studie hovoří i o protinádorových účincích zeleného čaje. Černý čaj k nám přichází ze značné části z Indie. Pozitivně působí zejména na kardiovaskulární systém, kdy může pomoci předcházet srdečním chorobám. Černý čaj také snižuje riziko vzniku krevních sraženin a polyfenoly v něm obsažené brání vstřebávání špatného cholesterolu do oběhu. Pokud vám zachutná bílý čaj, i zde jste na správné adrese, pokud chcete svému tělu dopřát dávku antioxidantů. Bílý čaj dokáže snižovat teplotu těla a podporuje činnost ledvin. Tuto variantu oceníte i tehdy, kdy vám nedělá dobře množství kofeinu, které obsahují jiné čaje – bílý čaj totiž obsahuje nejmenší množství tohoto stimulantu. 

Čajové dýchánky nejen o páté

Uvařit si čaj, sednout si do pohodlného křesla a dívat se kolem sebe. Přesně na takovou chvíli se můžete těšit celý den a poté si ji náležitě užít. V Anglii jsou oblíbené čajové dýchánky, na kterých se dokonce mohou setkávat přátelé. Tato tradice se rozšířila i do jiných zemí. Po takovém dýchánku navíc druhý den nemusí nikoho bolet hlava.

Zajímá vás o čaji ještě mnohem více? Navštivte cajovy.blog, kde se dozvíte mnohé o historii čaje či o jeho přípravě. 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce