Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Proč se hojí rány ve stáří hůř?

(Ing. Bc. Irena Kouřilová | přečteno: 30525x )

Představte si pokoj v nemocnici - i kdyby byli všichni pacienti v jeden den na stejné operaci, budou jejich pooperační rány po týdnu zcela odlištně zhojené. Na čem to záleží, proč starší lidé potřebují na hojení víc času a jak postupovat při ošetřování ran - to jsou otázky, na které odpovídá Ing., Bc. Irena Kouřilová, odborný poradce pro ošetřovatelskou péči, lektor a specialista pro vzdělávání nelékařů, tisková mluvčí české asociace sester.

shutterstock.com

Hojení ran je přirozeným obranným systémem pohybu a dělení buněk, který organizmus spouští okamžitě při vzniku jakékoliv rány na těle. U zdravého jedince je tento obranný mechanismus natolik silný, že dokáže zvládnout všechny akutní rány a hojení probíhá per primam – tedy na poprvé. Pokud dojde ke komplikacím rány např. infekcí, tak u mladého a zdravého jedince za mírného přispění dojde také ke zhojení v relativně krátkém časovém úseku. Jestliže nastane stejná situace u člověka, který je celkově ve zhoršeném zdravotním stavu díky chronickým onemocněním, je starší 65 let, má zhoršený nutriční stav a má sníženou schopnost sebe péče je jasné, že léčení bude složitější a delší. Hojení rány je kontinuální proces, v němž jednotlivé fáze se vzájemně prolínají. Ránu můžeme definovat jako otevřenou ránu a znamená jakékoliv narušení celistvosti kožního krytu.

Rány můžeme rozdělit např. podle toho jakým mechanizmem vzniknou:

  • Mechanické
  • Řezné
  • Tržné
  • Zhmožděné
  • Tržně zhmožděné
  • Bodné
  • Penetrující
  • Sečné
  • Kousnutím
  • Střelné
  • Tlakové
  • Chemické (způsobí je louhy, kyseliny)
  • Termické (jako jsou popáleniny, opařeniny, omrzliny)
  • Aktinické (po radiační ozáření)

Ale také je rozlišujeme podle hloubky na povrchové nebo hluboké

A samozřejmě, že i podle délky léčení:

Akutní – primárně se hojící rány, které vzniknou ve zdravé tkáni

Chronické – nehojící se déle než 6–8 týdnů a vznikají především již v troficky změněných tkáních nejčastěji žilního nebo tepenného původu, na místech lokálně působících faktorů – tlakem nebo zářením, nedostatečným prokrvením. Následně vznikají ulcerace jako defekty kůže.

Ulcerace dolních končetin jsou poměrně častou komplikací onemocnění cév dolních končetin postihujícím až 2 % populace. Nejčastěji se vyskytují ulcus cruris venosum, tedy žilní etiologie u 73 %. Dále arteriální postižením ischemií v 8 %,diabetické ve 3 %, poúrazové ve 2 % a tzv.jiné ve 14 %.celkového množství postižených trpí 25 % otevřenými ulceracemi.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Abdominoplastika

Tento termín označuje estetickou operační metodu upravující vzhled a napětí břišní stěny. Upravuje se nadbytek tukové tkáně a kůže u převislého a ochablého břicha, případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Čeká vás nebo vaše blízké operace?

MUDr. Mojmír Kasalický, CSc.1. chirurgická klinika, 6. prosince 2001

Abdominoplastika (plastika stěny břišní)

Abdominoplastika je chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna nadbytečná kůže a tukové tkáně převislého břicha. Lze upravit i napětí a případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Blefaroplastika (operace očních víček)

Blefaroplastika představuje operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček. Výsledkem je "omlazení" vzhledu této, z estetického hlediska, velmi důležité krajiny...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce