Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Proč se hojí rány ve stáří hůř?

(Ing. Bc. Irena Kouřilová | přečteno: 30527x )

Představte si pokoj v nemocnici - i kdyby byli všichni pacienti v jeden den na stejné operaci, budou jejich pooperační rány po týdnu zcela odlištně zhojené. Na čem to záleží, proč starší lidé potřebují na hojení víc času a jak postupovat při ošetřování ran - to jsou otázky, na které odpovídá Ing., Bc. Irena Kouřilová, odborný poradce pro ošetřovatelskou péči, lektor a specialista pro vzdělávání nelékařů, tisková mluvčí české asociace sester.

shutterstock.com

Důležité rady při ošetřování ran

Vždy je nutné si uvědomit, že přirozený proces hojení nemusí tak úplně fungovat, pokud je člověk starý, nemocný či odkázaný na cizí pomoc. Již jsme si zmínili nutnost správné výživy, hygieny okolí rány a dodržování léčebného postupu. Spodina rány musí být vždy ve vlhkém prostředí. Vlhko a stabilní teplo v ráně výrazně urychlují proces hojení. Proto musíme zabránit vysušení a následné přilepení různých materiálů na ránu i její okolí. Ránu je nutné sprchovat, očistit pečlivě okolí rány, promazat indiferentní pastou se zinkem a na spodinu rány přikládat kryty, které jsou vlhké nebo vlhko způsobují. Pokud je příčinou vzniku rány ještě navíc onemocnění žil, je nutné doplnit léčbu přesně vedenou bandáží pomocí obinadel. Nezapomínejme však na informování svého ošetřujícího lékaře!

Česká asociace sester je odborná, stavovská dobrovolná, nezisková, nepolitická organizace s právní subjektivitou. Je to největší odborná profesní organizace sester a jiných odborných pracovníků. Je otevřena pro všechny sestry a ostatní nelékaře působící v resortu zdravotnictví, sociálního zabezpečení, školství a ve všech oblastech soukromého, nebo jiného podnikání bez ohledu na národnost, nebo náboženské vyznání. S působností po celé České republice. Více se dozvíte zde.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Abdominoplastika

Tento termín označuje estetickou operační metodu upravující vzhled a napětí břišní stěny. Upravuje se nadbytek tukové tkáně a kůže u převislého a ochablého břicha, případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Čeká vás nebo vaše blízké operace?

MUDr. Mojmír Kasalický, CSc.1. chirurgická klinika, 6. prosince 2001

Blefaroplastika (operace očních víček)

Blefaroplastika představuje operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček. Výsledkem je "omlazení" vzhledu této, z estetického hlediska, velmi důležité krajiny...

Operace očních víček

Jedná se o operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce