Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Proč ženy tloustnou?

( Redakce | přečteno: 42070x )

Tělo ženy se v různých etapách života mění. Výraznou proměnou prochází především v pubertě, po porodu nebo po přechodu. Právě tato údobí jsou z hlediska zachování optimální hmotnosti pro ženy nejrizikovější.

shutterstock.com

Po šedesátce

Samozřejmě i ve vyšším věku lze žít zajímavým a plnohodnotným životem. Fyzická a psychická aktivita dokáže výrazně ovlivnit proces stárnutí a může zmírnit zdravotní problémy. Po šedesátce se tělo proměňuje, ubývá svalové hmoty a ženám řídnou kosti. „Vytrvalostní složka pohybu však zůstává zachována do vysokého věku, a proto se vyplatí pravidelně cvičit i ve stáří,“ připomíná MUDr. Radka Jedličková. Pomocí střídmé stravy je možné zmírnit riziko nadváhy, kterou trpí ve věkové skupině nad 60 let zhruba 70 % žen v ČR. Není dobré radikálně hubnout, vhodné je spíše udržovat tělo v rovnováze, nebezpečný je nadbytek tuků v rizikových partiích, například v oblasti břicha.

Pomocí cvičení dochází k uvolnění zvýšeného svalového napětí, celkovému zlepšení pohyblivosti a zlepšení koordinace motorických činností. Kosti je třeba zatěžovat ve vertikální poloze, kdy se překonává zemská přitažlivost, což vede ke zvýšení činnosti kostních buněk. Při zařazení pravidelné chůze je třeba používat obuv s měkkou podrážkou, která tlumí nárazy a šetří klouby.

Přečtěte si také

Akné v dospělosti: Nesahat, nemačkat, nepotírat alkoholem

Mamograf někdy na vyšetření prsu nestačí

Test pro ženy: hrozí vám osteoporóza?

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Syndrom polycystických ovarií (PCOS)

Syndrom polycystických ovarií (vaječníků) je nejčastější endokrinní poruchou u žen v plodném věku. Tento syndrom (PCOS) je pravěpodobně největší překážkou otěhotnění pro Pavlínu z projektu "Početí online!". Proto ji zajímaly podrobnosti. Souhrnný článek o diagnostice, možná léčbě a rizicích u těhotných s touto nemocí přinášíme i vám.

Sexuální život a poruchy plodnosti

Nedostatky v sexuálním životě se vyskytují asi v polovině neplodných párů. Naštěstí jen vzácně mají tyto sexuální poruchy přímý vztah k problémům s plodností. Článek doc. MUDr. Jaroslava Zvěřiny, CSc. také uvádí na pravou míru např. doporučovanou frekvenci pohlavního styku při snahách o otěhotnění.

Zhubnutí - snazší cesta k těhotenství?

Pokud trpíte nadváhou, je zdravé a přiměřené! zhubnutí skutečně jednou z cest, jak zvýšit svou šanci na úspěšné otěhotnění. Stejně jako přiměřená tělesná hmotnost, i zdravý životní styl může mít zásadní vliv na otěhotnění i průběh těhotenství. A opravdu nestačí změnit životosprávu až ve chvíli, kdy zjistíte, že jste těhotná.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce