Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Projekt VZP dlouhodobě pomáhá s prevencí dětských úrazů

( Redakce | přečteno: 1092x )

V rámci dlouhodobé péče o zdraví dětí nabízí Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) již čtyři roky projekt zaměřený na prevenci dětských úrazů. Základním cílem programu VZPoura úrazům je prevence úrazů a nehod u dětí i mladistvých a jejich informování o tom, jak úrazům a jejich následkům účinně předcházet.

VZP

Žákům přednáší vozíčkáři

Projekt je realizován ve spolupráci s hendikepovanými pracovníky VZP, tzv. ambasadory, kteří se prostřednictvím besed s dětmi z mateřských, základních, středních i vysokých škol snaží dětem a mladým lidem problematiku úrazů přiblížit, upozornit je na rizikovost určitých životních situací a naučit je, jak lze vhodnými preventivními opatřeními tato rizika omezit na minimum.

Základem je prevence

V České republice je s úrazem každoročně ošetřeno na 450 000 dětí. Mnohé z nich si do života odnášejí trvalé následky, jako jsou ztráta zraku, končetin, upoutání na invalidní vozík nebo na lůžko. Úrazům lze přitom v naprosté většině případů zabránit bezpečnou úpravou prostředí a zodpovědným chováním dětí i dospělých.
Právě hendikepovaní pracovníci VZP z vlastní zkušenosti vědí, jaké je to žít s trvalými následky po úrazu, a dokážou děti a studenty motivovat k zodpovědné péči o vlastní zdraví a zdraví lidí v jejich okolí. Společným úsilím tak přispíváme k tomu, aby nepřibývalo dětí, jež v důsledku úrazu žijí s celoživotním postižením.

Jak besedy probíhají?

Kluk na voziku tabor.jpg
Za celou dobu trvání projektu stihli ambasadoři VZPoury úrazům navštívit přes 1 300 škol a poučit o úrazech více než 87 000 dětí. Jak čas běží a počet edukačních setkání narůstá, získávají ambasadoři stále více zkušeností. Přesně vědí, co na koho nejvíce zapůsobí, a dokážou své přednášky přizpůsobit věkově odlišným skupinám žáků. „Menší děti jsou zpravidla kontaktnější a komunikace s nimi probíhá formou rozhovoru. Na rozdíl od starších studentů, pro které mají ambasadoři připravená videa a prezentace, mladším dětem nejvíce vyhovují velké obrázky rizikových a naopak bezpečných situací. Výborné je využití různých rekvizit, jako je například model obratlů,“ přibližuje průběh besed vedoucí projektu Eliška Vacková Marková.

Stále je co zlepšovat

Samotní ambasadoři ušli v průběhu projektu notný kus cesty. Dobře si také uvědomují, že je neustále co zlepšovat, a chtějí na sobě dál pracovat. I z toho důvodu si z vlastní iniciativy nechali jednu ze svých besed natočit a následně zanalyzovat odbornou pedagožkou. „Chtěli jsme zjistit, jak nejlépe dětem předat vlastní zkušenost s hendikepem, aby opravdu pochopily, že některé úrazy a jejich následky jsou skutečně nevratné a celý život nesmírně zkomplikují,“ vysvětluje účel odborných konzultací ambasadorka Jarmila Onderková.

Jak si přednášky objednat?

Veškeré informace k projektu jsou dostupné na webových stránkách www.vzpoura-urazum.cz. VZPoura sešit.jpg
Zde je také možné si návštěvu ambasadorů VZPoury úrazům objednat on-line prostřednictvím jednoduchého rezervačního formuláře nebo si stáhnout edukační materiály. Pro studenty jsou navíc na stránkách připraveny další interaktivní materiály a zábavné aktivity.  
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce