Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Protonová léčba rakoviny hlavy a krku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9486x )

Nádory hlavy a krku patří mezi časté maligní nádory s nepříliš dobrou prognózou. Základem léčby těchto nádorů je chirurgie a radioterapie. Jednou z metod radioterapie je protonová léčba.

shutterstock.com

Národní onkologický registr zahrnuje pod pojem rakoviny hlavy a krku nádorové postižení rtů, dutiny ústní, hrtanu, hltanu, nosohltanu, dutiny nosní i dutin paranazálních a postižení slinných žláz. Data Národního onkologického registru ukazují, že je každý rok rakovina hlavy a krku nalezena u 1 500 mužů a 430 žen, je tak desátým nejčastěji diagnostikovaným typem rakoviny.

Příznaky rakoviny hlavy a krku

Příznaky nádorů mohou být nenápadné a často jsou podobné příznakům jiných méně závažných onemocnění. Nádor se může projevit bolestí v krku, obtížným polykáním, příměsí krve ve slinách, chrapotem, kašlem, neprůchodností nosu zejména jednostrannou.

Někdy pacient sám zpozoruje vřed nebo povlak na sliznici dutiny ústní nebo jazyka. Pokud některý z příznaků přetrvává po 3 týdny nebo nereaguje na běžnou léčbu, měl by praktický lékař poslat pacienta na specializované ORL vyšetření. Včasná diagnostika a doporučení k odborníkovi mohou jednoznačně zlepšit šance pacientů na přežití.

Rizikové faktory

Rizikové faktory tohoto velmi vážného onemocnění jsou tři:

  • alkohol
  • kouření
  • lidský papillomavirus, označovaný jako HPV

Je zcela bez pochyb, že kuřáci mají vyšší riziko vzniku rakoviny hlavy a krku než nekuřáci.

Jaké jsou možnosti léčby rakoviny?

Pro boj s rakovinou má dnešní medicína tři hlavní zbraně:

  • operaci
  • farmakoterapii (chemoterapie)
  • radioterapii (ozařování)

K nejekonomičtějším způsobům léčby rakoviny s poměrně vysokým léčebným efektem patří radioterapie. Ve vyspělých státech je v současnosti používána u 50-60 % onkologických pacientů a její zastoupení v komplexní léčbě stále roste. Z tohoto počtu je asi jedna třetina nemocných s rakovinou léčena samostatně radioterapií a téměř dvě třetiny pacientů jsou léčeny radioterapií v kombinaci s chirurgií, chemoterapií, hormonální terapií či biologickou cílenou léčbou. V České republice léčbu zářením dle dostupných statistik podstupuje jen 32 % (ÚZIS 2011) pacientů. Vzhledem k uvedeným skutečnostem lze očekávat strmý nárůst počtu nemocných podstupujících tuto léčbu.

Protonová terapie

Protonová terapie je moderní metodou léčby zářením, která má své fyzikální výhody. Protonová terapie umožňuje zaměřit paprsky přímo na nádor, takže je šetrnější k okolní tkáni a k orgánům. Doporučuje se pro léčení nádorů hlavy, krku, mozku a centrální nervové soustavy, nádorů v páteři, rakoviny prostaty a nádorů u dětí.

Přidaná hodnota protonové terapie spočívá v tom, že šetří zdravé tkáně a tím:

  • snižuje riziko vzniku závažných polykacích obtíží a u většiny pacientů není nutno zavést k výživě sondu (trubička zavedená do žaludku potřebná k podání potravy a tekutin).
  • minimalizuje riziko poruchy sluchu i zraku, protože protony umožňují snížit nežádoucí ozáření v oblasti vnitřního ucha a očních nervů.
  • nedochází ani k poruchám paměti, pozornosti, rychlosti myšlení, schopnosti chápat informace nebo k problémům s řečí, neboť nedochází k ozáření mozkové tkáně.

Radioterapie je léčba, kdy každý jednotlivý případ vyžaduje individuální posouzení a pečlivé zhodnocení, jaký způsob ozáření je pro daného pacienta nejlepší.

Základem úspěšné léčby je přijít včas.

Aktualizovaný seznam možných diagnóz pro protonovou léčbu


Radioterapie protony u dětských malignit
Protonovou terapii jako alternativu k fotonovému záření u dětských pacientů lze zvážit u následujících diagnóz:

  • ozařování kraniospinální osy (meduloblastom),
  • nádory mozku a paranasálních dutin, nelze-li fotonovou technikou zajistit přiměřenou ochranu zdravých tkání a orgánů,
  • nádory oblasti pánve, nelze-li fotonovou technikou zajistit přiměřenou ochranu zdravých tkání a orgánů,
  • paraspinálně uložené sarkomy a jiné nádory, nelze-li fotonovou technikou zajistit přiměřenou ochranu zdravých tkání a orgánů,
  • ve vybraných případech lymfomů mezihrudí, nelze-li fotonovou technikou zajistit přiměřenou ochranu zdravých tkání a orgánů,
  • nádory oka indikované k radioterapii, nelze-li fotonovou technikou zajistit přiměřenou ochranu optických drah druhostranného oka.

Radioterapie protony u dospělých pacientů
Protonovou terapii jako alternativu k fotonovému záření lze zvážit v těchto diagnóz:

  • vybrané nádory CNS (především chordomy a nádory baze lební) a paranasálních dutin, nelze-li fotonovou technikou zajistit přiměřenou ochranu zdravých tkání a orgánů,
  • nádory oka, např. melanom uvey, nelze-li fotonovou technikou zajistit ochranu optických drah druhostranného oka,
  • vzácné typy nádorů a jejich nezvyklá lokalizace v blízkosti kritických orgánů,
  • nemožnost dodržení dávkových limitů na zdravé tkáně i v případě použití moderních technik fotonové radioterapie (IMRT, stereotaktická radioterapie, radiochirurgie).

Jsou PROTONY vhodné pro léčbu rakoviny hlavy a krku?

Ano, jsou doporučovány a protonovou léčbu v Česku pojišťovny hradí. Protonová léčba, a zejména pak technika tužkového skenování, umožňuje aplikovat vyšší dávky záření přímo do nádoru a zároveň tuto dávku lépe ohraničit a ochránit tak zdravé tkáně. Přesná dávka protonového záření umožňuje chránit okolní tkáň a snížit riziko akutních nežádoucích účinků. Lze ji aplikovat jako radikální terapii pro lokalizované nebo lokálně pokročilé nádory vedlejších dutin nosních, nosohltanu a slinných žláz a adjuvantní nebo salvage radioterapii po operaci.

Jak léčba probíhá

Léčba je ambulantní, bezbolestná a bez nutnosti hospitalizace. Klíčovým a zásadním pro úspěch léčby je její přesné plánování, každému pacientovi je na míru vytvořen ozařovací plán. Na ozařování pacient dochází v přesně stanovených dnech a čase. Samotné ozařování trvá několik minut. Celkový čas, který v centru strávíte, obvykle nepřekročí hodinu.

Protonová léčba je hrazena

Protonová léčba je léčbou hrazenou z veřejného zdravotního pojištění a je uvedena i ve Vyhlášce MZ ČR. Pojišťovny PROTONOVOU LÉČBU hradí, pokud je součástí indikace z PTC i doporučení z Komplexního onkologického centra (KOC). 

Přes pokrok dosažený zaváděním moderních metod léčby zůstává rakovina jedním z největších problémů současné medicíny. Ve vyspělých zemích je přibližně 1 ze 3 osob během života postižena nádorovým onemocněním a 1 z 5 mu podlehne. Z hlediska četnosti výskytu nádorů se Česká republika již dlouhodobě řadí k prvním deseti zemím světa.

Zdroj: https://www.ptc.cz/hlava-a-krk/, www.linkos.cz


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Hodgkinova choroba

Jde o relativně časté nádorové onemocnění, které postihuje mladé lidi mezi 25 - 35 lety a pak lidi po 55 roce. Naštěstí ho lze ve vysokém procentu zcela vyléčit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce