Někteří z nás se stále domnívají, že rizikové pigmentové znaménko je až takové, které začne svědit, krvácet nebo se kolem něj utvoří zánět. Toto jsou však pozdní příznaky rozvoje většinou již maligního melanomu. Proto je velmi důležité nechat si každou podezřelou změnu na kůži odborně vyšetřit kožním lékařem a veškeré pigmentové změny sledovat.
Teplé letní večery lákají například k tomu, abychom si večeři připravili na grilu nebo ohni – a nad ním většinou skončí prorostlá krkovice. V parnu jsme zase zvyklí se ochlazovat zmrzlinou, ale častěji tou smetanovou. Na výlet s sebou bereme do batohu plněné sušenky nebo vepřové konzervy. Všechny tyto „dobroty“ se nám postarají o vysoký příjem nasycených mastných kyselin, kterých už tak konzumujeme více, než bychom měli.
Naši letní zálibu v nezdravém jídle ukázal i nedávný průzkum Fóra zdravé výživy. Odborníci provedli analýzu jídelníčků 400 uživatelů internetového programu e-deník, umístěných na www.e-kalkulacka.cz. Ve vzorku byli anonymně zastoupeni muži i ženy ve věkovém rozmezí 25 - 65 let. Reálný zjištěný příjem nasycených mastných kyselin byl poté porovnáván s tolerovanou denní dávkou 20g (dle WHO).
U mužů příjem nasycených mastných kyselin převyšoval tolerovanou denní dávku 20 g ve 48 procentech. V případě žen byla situace příznivější, vyšší než tolerovanou denní dávku nasycených mastných kyselin zkonzumovalo 29 procent žen. Zajímavým výsledkem bylo i to, že jejich příjem úměrně rostl s věkem a BMI.
Co jíst, to vám napoví pyramida – víc najdete v tomto článku.
Proč si hlídat množství nasycených mastných kyselin v jídelníčku?
Nasycené mastné kyseliny mají, při nadměrné konzumaci, negativní vliv na zdraví. Způsobují zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Navíc urychlují stárnutí cévní stěny a proces aterosklerózy tím, že zvyšují aktivitu zánětlivé reakce. A právě neinfekční zánět cévních stěn je dnes vnímán jako základní mechanismus vzniku a rozvoje aterosklerotického cévního poškození se všemi jeho důsledky (infarkt myokardu, cévní mozková příhoda).
Nasycené mastné kyseliny najdeme v hojném množství zejména v tucích živočišného původu (vyjma tuku ryb), tedy v másle, sádle, dále ve slanině, uzeninách, tučném mase a tučných mléčných výrobcích. Z rostlinných tuků je pak díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin nevhodný tuk kokosový a palmojádrový.
Jak „očistit“ letní jídelníček od nasycených mastných kyselin?
- grilujte jen libová masa
- snažte se jíst více ryb (i na grilu chutnají skvěle)
- dejte si místo smetanové zmrzliny ovocnou
- svačinu na pěší túru namažte kvalitním margarínem a obložte sýrem a zeleninou (místo másla a salámu)
- místo sušenek si přibalte pod stan větší dávku ovoce, konzervy nahraďte doma připravenými a zavařenými pokrmy
- buřtíky na oheň vybírejte co možná nejlibovější a nedělejte z jejich opékaní častou součást letních večerů
Je pro vás léto spíš dobou diet a lehčího jídla? Napište nám formou příspěvku do diskuse nebo prostřednictvím tohoto mailu.
Zdroj: Fórum zdravé výživy
Přidat nový komentář