Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

První příznaky roztroušené sklerózy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 79892x )

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Při RS je poškozován ochranný myelin pokrývající nervová vlákna, což způsobuje poškození pochvy nervových vláken i vláken samotných. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Příznaky sklerózy bývají velmi různorodé a ze začátku většinou nenápadné.

shutterstock.com

Roztroušená skleróza je onemocněním s nepřeberným množstvím příznaků. Projevuje se podle toho, v které části mozku či míchy se utvoří zánět. Obecně tak platí, že na celém světě neexistují dva lidé, kteří by měly stejné příznaky, a to, jak nemoc člověka ovlivní, je velice individuální. Nicméně prognóza tohoto onemocnění do značné míry závisí na včasné diagnóze a léčbě, a proto pokud máte jeden, nebo dokonce více z uvedených příznaků, nečekejte a navštivte co nejdříve lékaře.

Poruchy zraku

Častým prvním příznakem roztroušené sklerózy bývá zánět zrakového nervu. Ten se projevuje rozmazaným viděním, výpadkem části zorného pole, poruchou barevného vidění, ale i kompletní ztrátou zraku. Dále může být doprovázen bolestí oka při jeho pohybu nebo při zatlačení na oko. Tyto potíže mohou vzniknout náhle nebo se rozvíjet delší dobu.

Čtěte také: Zánět očního nervu (Oční neuritida)

Poruchy citlivosti

Dalším signálem jsou poruchy citlivosti. Ty se objevují většinou ve smyslu nepříjemných citlivostních vjemů jako je pálení, brnění, mravenčení, změna citlivosti pro teplo a chlad, někdy snížená citlivost. Objevují se často na polovině těla nebo také symetricky na nohou, trupu, někdy jen na prstech rukou či nohou.  Jinou poruchou vznikající na tomto podkladě je třeba neschopnost rozpoznat bez pomoci zraku předmět, který uchopíme do ruky, třeba ten, který je v kapse.

Poruchy hybnosti

Mohou postihnout kteroukoliv končetinu (končetiny) a být různé tíže od mírné neobratnosti po úplnou ztrátu volního pohybu. Pacient může mít pocit neobratnosti ruky, slabosti, rychlé unavitelnosti, zakopávání, může si být vědom zhoršení ve fyzickém výkonu. Zároveň může pacient vnímat zvýšené úsilí, které musí vynakládat na ohýbání končetiny. Tomuto jevu se říká spasticita a často vadí pacientům více než mírná porucha hybnosti. Spasticita se může projevit až nepříjemnými křečemi, zvláště v noci.

Poruchy mozkových nervů

Jsou postižena centra hlavových nervů nebo probíhající nervové dráhy. Podle toho, která oblast je postižena, se liší projevy. Mohou se objevovat závratě, nejistota při chůzi, dvojité vidění, spontánní záškuby očí – tzv. nystagmus, ochrnutí lícního nervu, obličejové bolesti, ev. zhoršená řeč či polykání.

Porucha rovnováhy

Postižení mozečku vede k poruchám koordinace chůze, která pak dělá dojem chůze po požití alkoholu, vrávorání, nejistá chůze, špatné odměřování pohybů, třes rukou, zhoršení výslovnosti.

Poruchy močení 

Jsou většinou spojeny s jinými projevy RS a jsou velmi časté (má je až 90% pacientů). Porucha vyprazdňování může být ve smyslu častého či silného nutkání na močení nebo naopak nemožnost úplného vyprázdnění močového měchýře, kdy moč v měchýři zůstává. Pacienti tak mohou trpět nechtěným únikem moči (inkontinencí), ev. častými močovými infekcemi. Problémy se stolicí se v rámci RS také vyskytují – buď sklon k zácpě, ale i inkontinence stolice. U mužů je častá porucha erekce.

Čtěte také: Problémy s močením má většina pacientů s roztroušenou sklerózou

Chování a paměť

Mohou být změněny velmi diskrétně. Může se objevit porucha soustředění, mírná zapomnětlivost, zhoršená schopnost řešit úkoly běžného denního života, menší část pacientů může vyvinout projevy demence. K psychickým projevům RS patří často deprese – ta ale sama o sobě není příznakem RS.

Únava 

Dlouhodobá nevysvětlitelná únava a slabost se často vyskytují v prvních fázích onemocnění. Únava limituje pacienty v práci, při studiu i při běžných denních činnostech. Často se objevuje náhle a trvá týdny, než dojde ke zlepšení. Postihuje až 80 % lidí s roztroušenou sklerózou.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Roztroušená sklerosa mozkomíšní

Roztroušená sklerosa mozkomíšní je neurologické onemocnění, které postihuje obvykle mladé lidi mezi 20. a 40. rokem věku, 2x více ženy než muže. Četnost výskytu je v ČR asi 35 případů na 100.000 obyvatel.

Biologická léčba - moderní terapeutický trend

Pomoci může zejména u některých autoimunitních chorob i a při nádorových onemocněních

Problémy s močením má většina pacientů s roztroušenou sklerózou

Mezi komplikace způsobené roztroušenou sklerózou patří u většiny pacientů i poruchy močení, včetně inkontinence moči. Je to problém, o kterém se pacienti často zdráhají mluvit. Pokud se však s těmito obtíženi svému lékaři svěří, odešle je ke specializovanému urologovi, který může vhodnou léčbou zabránit zhoršení jak vlastní nemoci, tak poškození močových cest.

Roztroušená skleróza mozkomíšní

Roztroušená skleróza je onemocnění mozku a míchy, kde lidskému tělu vlastní imunitní systém napadá a postupně poškozuje myelinový obal, pochvu nervových vláken centrálního nervového systému (CNS). Myelinová pochva za normálních okolností mj. zabezpečuje ochranu cesty pro vedení nervového vzruchu. Zničení tohoto obalu vede k dočasnému přerušení nebo trvalému narušení přenosu nervových vzruchů v nervových vláknech či drahách CNS. Zejména jsou poškozovány dráhy zraková, zprostředkující citlivost a volní hybnost končetin. Tyto změny jsou příčinou neurologických příznaků charakteristických pro ROZTROUŠENOU SKLÉROZU, která se dnes proto řadí mezi autoimunní choroby.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce