Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Roztroušená skleróza se nevyhýbá ani dětem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2311x )

Roztroušená skleróza, která postihuje hlavně mladé dospělé ženy, se nevyhýbá ani dětem. Protože se ale problém týká jen malé skupiny dětí, pediatři často na toto onemocnění při problémech nepomyslí a diagnostiku tak mohou nechtěně oddálit. Právě u nich je ovšem snad ještě důležitější než u dospělých pacientů včasné nasazení léčby.

shutterstock.com

Roztroušená skleróza se vyskytuje nejčastěji u dospělých, ale lékaři diagnostikují více dětí a dospívajících s tímto onemocněním. Pokud rodiče pozorují u potomka poruchy vidění, brnění, nejistou chůzi, ztrátu citlivosti rukou či nohou, únavu a duševní nevyrovnanost, měli by vyhledat neurologa. Může jít o první záchvat roztroušené sklerózy. Rychlá a správná diagnostika určuje budoucí vývoj nemoci, léčba je mnohem levnější v porovnání s pozdějšími náklady na léčbu komplikací.

U dětí se rozlišuje forma infantilní, do 11 let věku, a juvenilní, do 18 let. U juvenilní formy přijde velmi často druhý záchvat do 12 měsíců od prvního, proto je třeba rychle nasadit léčbu. Každá ataka, která se opakuje do 18 let, predikuje závažnější prognózu nejen v dětském věku, ale i do dospělosti. Příčiny, proč u dětí RS vzniká, se výrazně neliší od dospělých. Roli zde hraje i pasivní kouření. Výzkumy prokázaly, že v rodinách s pasivním kouřením je dvakrát vyšší výskyt dětí s RS než tam, kde se nekouří.

RS v dětském věku zasáhne nejenom malého pacienta, ale celou rodinu, a je naprosto klíčové, aby rodina dítě podržela a přizpůsobila chod domácnosti.

Čtěte také: Co dělat, kdy dítě bolí ucho?

Příznaky roztroušené sklerózy u dětí

Příznaky roztroušené sklerózy u dětí bývají různé. Většinou se nemoc projeví jako akutní zánět mozku a míchy s bolestí hlavy, zmateností, případně záchvaty nebo horečkou. U některých malých pacientů se může onemocnění naopak projevit stejně jako u dospělých. Každopádně onemocnění se i u nich postupně zhoršuje, i když pomaleji. Kromě fyzického postižení může dětem roztroušená skleróza způsobit i psychické potíže, se kterými se nejčastěji potýkají v období puberty.

Nepřehlížejte varovné příznaky

Pouze včasně zahájená léčba může oddálit poškození nervů, proto byste neměli otálet a s dítětem vyhledat lékařskou pomoc, pokud u něj pozorujete nebo si stěžuje na:

  • slabost v končetinách,
  • poruchy chůze,
  • únik stolice nebo moči,
  • náhlé zhoršení zraku,
  • svalové křeče,
  • brnění v končetinách, jejich necitlivost nebo třes.

Projevy roztroušené sklerózy u dětí bývají velmi individuální. Ani podle výše uvedených příznaků proto nebývá snadné rozeznat, že dítě chorobou skutečně trpí. Pokud si nejste jisti zdravotním stavem svého dítěte, raději si promluvte s dětským lékařem, který u něj nechá provést příslušná vyšetření, která nemoc potvrdí, či vyvrátí.

Čtěte také: Co dělat, když se ve stolici vašeho dítěte objeví krev?

Diagnostika roztroušené sklerózy u dětí

Diagnostika se provádí pomocí stejných vyšetření jako u dospělých – tedy magnetickou rezonancí, vyšetřením mozkomíšního moku a zrakových evokovaných potenciálů, zároveň je ale třeba přihlédnout k některým specifikům dětské formy. Základní diagnostika a léčba akutní fáze by měla probíhat na dětských lůžkových neurologických odděleních, pokud je ale dostupné RS centrum, mělo by obojí garantovat. 

Čtěte také: Mohlo by vaše dítě mít ADHD?

Léčba roztroušené sklerózy u dětí

Roztroušenou sklerózu nelze vyléčit. Léčebná terapie ale dokáže nemoc výrazně zpomalit a může dětem s tímto onemocněním zlepšit život. Léčba roztroušené sklerózy u lidí všech věkových skupin má tři hlavní cíle: léčit záchvaty, předcházet budoucím záchvatům a zmírňovat příznaky.

K tlumení záchvatů a jejich předcházení se užívají kortikosteroidy nebo interferony, které potlačují zánět nervové soustavy. Většina dětí snáší léčbu dobře. Přesto se u některých z nich mohou rozvinout její nežádoucí účinky, jako například změny hladiny krevního cukru, hodnot krevního tlaku i chování. Pokud se některý z těchto příznaků objeví, je nutné další postup konzultovat s lékařem.

Pokud se v léčbě roztroušené sklerózy totiž neobjeví pozitivní posun, může odborník navrhnout jiný způsob léčby, například nitrožilní podání imunoglobulinu nebo výměnu plazmy. Ke zmírnění příznaků nemoci napomáhá také rehabilitace. Stává se, že některé obtíže, jako například brnění prstů nebo únava, totiž nemusí u dětského pacienta pominout ani po odeznění záchvatu.

Přestože léčba u dětí zatím nemá zcela jasná pravidla a není příliš vyzkoušená, může znamenat zásadní rozdíl. Včasná vhodná léčba zachrání dětem 20 až 30 let aktivního života.

Zdroj: webmd.comereska-aktivne.czrskompas.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Roztroušená sklerosa mozkomíšní

Roztroušená sklerosa mozkomíšní je neurologické onemocnění, které postihuje obvykle mladé lidi mezi 20. a 40. rokem věku, 2x více ženy než muže. Četnost výskytu je v ČR asi 35 případů na 100.000 obyvatel.

Biologická léčba - moderní terapeutický trend

Pomoci může zejména u některých autoimunitních chorob i a při nádorových onemocněních

Roztroušená skleróza – boj na celý život

Ten víkend byl pro pětadvacetiletou Petru velmi fyzicky náročný – s partou přátel ho trávila "na nohách" turistikou. To, že se jí v pondělí trochu motala hlava, byla unavená a začala jí brnět ruka, přičítala tedy únavě. Obtíže neustupovaly, tak šla k lékaři a posléze i k neurologovi. Nezjistilo se nic závažného a nakonec se jí udělalo dobře, takže to dál neřešila. Že šlo o první známku roztroušené sklerózy, zjistila až o tři roky později.

Roztroušená skleróza mozkomíšní

Roztroušená skleróza je onemocnění mozku a míchy, kde lidskému tělu vlastní imunitní systém napadá a postupně poškozuje myelinový obal, pochvu nervových vláken centrálního nervového systému (CNS). Myelinová pochva za normálních okolností mj. zabezpečuje ochranu cesty pro vedení nervového vzruchu. Zničení tohoto obalu vede k dočasnému přerušení nebo trvalému narušení přenosu nervových vzruchů v nervových vláknech či drahách CNS. Zejména jsou poškozovány dráhy zraková, zprostředkující citlivost a volní hybnost končetin. Tyto změny jsou příčinou neurologických příznaků charakteristických pro ROZTROUŠENOU SKLÉROZU, která se dnes proto řadí mezi autoimunní choroby.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce