Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Rakovina očí: Co ji způsobuje a jak se projevuje?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6789x )

Nedostatečná ochrana očí před UV zářením a umělé osvětlení. To jsou dva hlavní viníci nárůstu počtu pacientů s diagnostikovaným nitroočním melanomem. Ten přitom patří k nejzhoubnějším nádorům vůbec. Nemoc se dá léčit, pokud je odhalena včas. Proto je důležitá prevence.

shutterstock.com

Zhoubný melanom se může objevit na povrchu oka, v oblasti víček a spojivek, ale i uvnitř oka. Onemocnění se nevyhýbá ani dětem, projevit se přitom může až o několik let později. Rakovina víček postihuje stejně muže i ženy. Nejohroženější skupinou jsou lidé nad 45 let, ale může postihnout kteroukoliv věkovou kategorii.

Co onemocnění způsobuje?

Nádorové bujení na kůži, ale i v oku, vyvolává zpravidla ultrafialové sluneční záření.
UV záření může vést k poškození jednotlivých struktur oka, zejména rohovky a sítnice. Pobyt na slunci je proto pro oči nebezpečný zejména v případech nižší koncentrace ozónu v atmosféře, kdy je výrazně vyšší intenzita UV záření,“ říká MUDr. Jana Mikšovská, oční lékař kliniky DuoVize. Svoji roli v nárůstu tohoto onemocnění ale hraje také životní styl současné populace. Stále více času trávíme v budovách a méně v přírodě. V obličeji a v očích tak chybí přirozená pigmentace, která tkáně chrání. To, že ale nádorová onemocnění očí vznikají v důsledku záření LCD obrazovek, je podle odborníků naprostý nesmysl.

„Riziko onemocnění melanomem je vyšší u geneticky disponovaných jedinců. Je potřeba si uvědomit, že potíže se mohou projevit se zpožděním i několika let. Proti UV záření by proto měly být chráněny i děti, pokud jsou často na prudkém slunci,“ doporučil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Dříve rarita, dnes krutá realita

Zatímco před třiceti lety byl nádor oka podle odborníků spíše vzácností, dnes jeho výskyt dramaticky narůstá. Ročně tato zdravotní komplikace postihne zhruba 600 Čechů. Nejčastější příčinou je UV záření, jehož intenzita je nejvyšší v jarním a letním období.

Jak poznat nádorové onemocnění v oku?

Nádorová onemocnění očí se projevují různě, podle toho, v jakém místě dochází k množení nádorových buněk. Mezi časté projevy patří změna tvaru víček, tvaru oční štěrbiny, novotvary na víčkách, změna barvy spojivky a bělma, změna zabarvení duhovky a zhoršené vidění oka,“ vyjmenovává MUDr. Mikšovská, která zároveň vyzdvihuje důležitost preventivních prohlídek, které mohou nemoc včas odhalit. Dospělý člověk by měl prohlídku absolvovat minimálně jednou za dva roky, v případě problémů i častěji.

Čtěte také: Odborníci varují: Nenechávejte šedý zákal „dozrát“, je to nebezpečný nesmysl!

Včasné odhalení onemocnění může zachránit zrak i život pacienta

Riziko zanedbání léčby spočívá především v tom, že v počátečních stadiích nitrooční melanom nebolí. V časném stadiu může být rakovina na povrchu oka relativně dobře odhalitelná, například změnou tvaru víček nebo oční štěrbiny, novotvary na víčkách nebo změnou barvy kůže a oka.

Pokud však nádor vyrůstá uvnitř oka ze sítnice, může trvat i roky, než se projeví, například zhoršeným viděním nebo zastíněním zorného pole. U melanomu větších rozměrů hrozí metastázy do plic, mozku, jater či kostí. Proto jsou důležité preventivní oční prohlídky, které by měl člověk starší 40 let absolvovat jednou za dva roky.

„Pozdě objevený melanom může zapříčinit slepotu, a pokud metastázuje i do jiných orgánů, pak i smrt pacienta. Optimální léčba je volena podle typu a stadia onemocnění. Obdobně jako u rakoviny kůže může být voleno mezi ozařováním a chirurgickým zákrokem nebo jejich kombinací,“ doplnil Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Co obsahuje komplexní vyšetření zraku?

Léčba očního melanomu

Způsobů léčby očního nádoru je několik a vesměs se jedná o podobné metody, jako například při rakovině kůže: radioterapie (ozařování), chemoterapie a v krajním případě také chirurgický zákrok Ten ovšem bývá zpravidla spjat se ztrátou zraku na dané oko.

Čtěte také: Astigmatismus: Když nemůžete zaostřit

Ochrana očí a očního okolí je důležitá

Tak jako je důležité chránit před nebezpečným slunečním zářením kůži, podstatná je i ochrana očí a očního okolí. Jemnou kůži víček je možné chránit krémy s vyšším ochranným faktorem a brýlemi s dostatečným filtrem. V neposlední řadě by se nemělo zapomínat ani na pokrývku hlavy s kšiltem, který stíní oči před prudkým sluncem.

Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UV A i UV B zářením. Doporučený je UV 400,“ říká MUDr. Mikšovská a dodává:
Při pobytu u moře se doporučuje zatmavení brýlí 50-60%. Úplně tmavá skla nejsou vhodná. Způsobují, že se zorničky ještě více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření. Pokud si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší nechat si změřit UV filtr ve specializované optice.“

Čtěte také: Proč nekupovat levné brýle z drogerií a tržnic?

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce