Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Reakce po očkování. Co dělat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3317x )

Odpověď na očkování se může projevit některými reakcemi, které mohou být nepříjemné a v některých výjimečných případech u závažné. Jaké reakce je možné očekávat a jak je třeba se zachovat?

Dobrá rada
shutterstock.com

Očkování vyvolává v těle dítěte očekávanou a žádoucí odpověď, díky které dítě je dítě chráněno před nemocemi, proti kterým očkujeme. Díky očkování nedochází k závažným onemocněním s těžkými následky nebo dokonce k úmrtí dětí, jak se s nimi setkávaly celé generace našich předků.

Místní reakce

Po očkování se může v místě vpichu objevit zarudnutí, otok, bolestivost. Doporučujeme místo zklidnit krátkodobým studeným obkladem, například gelovým sáčkem. Pozor na podchlazení, nebo dokonce na omrzliny – obklad je třeba zabalit do suché pleny! Studený obklad lze opakovat několikrát denně.

Objevit se může i malé zatvrdnutí v místě vpichu, které může přetrvávat několik dnů, potom se vstřebá. Nevyžaduje žádnou další péči.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Horečka

U některých dětí se může vyskytovat po očkování zvýšená teplota nebo horečka.

Horečka se může objevit u neživých vakcín (hexavakcína, menngokok, pneumokok) za několik hodin po očkování, u živých vakcín (zarděnky, spalničky, příušnice) za několik (7-10) dnů od očkování.

Pokud má dítě zvýšenou teplotu (mezi 37 a 38 stupňů C), léky nepodáváme. Teplotu dítěte kontrolujeme jednou za hodinu, pokud teplota stoupá kontrolujeme ji i častěji. Teplotu je vhodné kontrolovat i v noci. Pokud ale stoupne teplota dítěte nad 38 stupňů C podáváme léky na snížení teploty. Kojencům podáváme nejčastěji léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu, a to ve formě čípku nebo ve formě sirupu. Dávkování léků dodržujeme podle příbalového letáku příslušného léku.  Přesné dávkování léku provádíme podle aktuální váhy dítěte. Podávání léku konzultujte s dětským lékařem, který vám vysvětlí i možné kombinování léků s různými účinnými látkami.

Čtěte také: Akutní zdravotní problémy našich dětí. Co zvládneme sami a kdy vyhledat pomoc lékaře?

Únava a podráždění dítěte

U některých dětí se může objevit menší či větší změna chování, která trvá většinou pouze několik hodin. Děti mohou být plačtivější než obvykle, mohou vyžadovat více spánku, častější kojení, mohou být podrážděné. Proto se připravte dítěti v jeho požadavcích vyhovět. Uklidňujte je vámi vyzkoušenými způsoby, přikládejte je častěji ke kojení, dopřejte mu více odpočinku pokud to vyžaduje. V případě déle trvajícího neztišitelného pláče se poraďte s svým registrujícím dětským lékařem.

Čtěte také: Růstové bolesti

Závažné alergické reakce

Velmi vzácně se může po očkování objevit závažná alergická reakce. Proto zásadně doporučujeme rodičům, aby se vždy po každém očkování zdrželi v čekárně ordinace po dobu 30 minut od očkování. Tento postup doporučujeme po očkování do podkoží i do svalu. Komplikace jsou mimořádně vzácné, ale tento postup je nezbytné dodržet.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ptačí chřipka: jak je to s očkováním?

Léky, očkování a dodržování doporučení odborníků týkající se například cestování nebo shromažďování.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o očkování proti pneumokokům

K nejobávanějším bakteriálním infekcím vyvolaných pneumokoky patří: meningitida, která postihuje zejména děti mladší tří let a dospělé po 45. roce věku, dále pneumonie (zápal plic) a otrava krve (sepse). Téměř jedna třetina invazivních pneumokokových onemocnění u dětí v Evropě je způsobena sérotypy, proti kterým se dosud nebylo možno chránit pomocí očkování. Od dubna 2009 je v ČR dostupné účinné očkování kojenců a dětí od 6 týdnů do dvou let věku.

Očkování a prevence klíšťové encefalitidy

Klíště obecné je parazit z řádu členovců, který po přisátí může na člověka přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu. Nebezpečí nákazy lymskou boreliózou je asi desetkrát vyšší než u zánětu mozkových blan...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce