Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ředkvičky - lék na nachlazení i střevní potíže

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8932x )

Ředkvička setá (Raphanus sativus) je kořenovou zeleninou pocházející odkudsi z východu. Kdy a kde ji lidé začali pěstovat, se přesně neví. Ale jistojistě víme, že naše babičky a prababičky už ji pěstovaly. Nejspíše si všimly i jejích blahodárných účinků na lidské zdraví. Ředkvičky zlepšují celkovou obranyschopnost organismu, působí příznivě na činnost srdce, nervovou soustavu, kostru i zrak.

shutterstock.com

Odolnost organismu

Ředkvičky obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Mají pozoruhodný obsah vitaminu C, který je nezbytný pro odolnost organismu, k tvorbě kolagenu, udržuje zdravou kůži, kosti, chrupavky, zuby, dásně a podporuje hojení ran. Dále se podílí na ochraně před srdečními chorobami, působí pozitivně na zrak, zlepšuje paměť, postřeh a koncentraci.

Srdce a cévy

Další z vitamínů, jsou vitamíny skupiny B, zejména kyselina listová a vitamin B3 (niacin, vitamin PP, kyselina nikotinová). Kyselina listová je důležitá nejen pro zdravý vývoj plodu, krvetvorbu a naše nervy, ale i pro pleť, kterou udržuje zdravou a svěží. Vitamin B3 zase rozšiřuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak.

V ředkvičkách je obsaženo mnoho minerálních látek a stopových prvků. Jedná se o draslík, vápník, síru, měď, fosfor, hořčík, karoten a selen. Tento antioxidant zbavuje naše tělo těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů. Sirné silice ulevují od infekcí a pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku. Draslík má příznivý vliv na zdraví srdečního svalu, odvodňuje a snižuje krevní tlak, vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek. Karoten pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže.

Žaludeční potíže a nachlazení

Při konzumaci ředkviček se uvolňují léčivé oleje a silice, které preventivně působí proti infekcím, rozpouštějí hleny a dezinfikují sliznice.

V našem trávicím traktu se při nesprávném stylu stravování a infekcích rozmnožují bakterie a plísně, které nám mohou způsobovat řadu potíží, jako například nadýmání, střevní a žaludeční potíže, průjmy apod. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury účinně likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení. Hořčičné oleje působí takto dezinfekčně v celém trávicím traktu, v jícnu, žaludku, tlustém i tenkém střevě.
Stejně ale fungují i v dalších částech našeho těla - v ústní dutině i v oblasti nosohltanu, kde navíc pomáhají rozpouštět usazený sekret, léčí tedy i rýmu a kašel. Ředkvičky jsou tedy vhodnou stravou i v době nachlazení a nemocí dýchacích cest, kdy potlačují infekce a posilují naše tělo v boji proti nim.

Snižování hmotnosti

Ředkvičky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje činnost střev, tedy urychluje průchod tráveniny střevy. Tím se rychleji vylučují škodlivé látky, odstraňuje se zácpa a ochablost střev. Působí i mírně močopudně, a navíc jsou nízkokalorické, jsou tedy rozhodně skvělou součástí zdravé diety v každém věku.

Prevence kamenů

V lidovém léčitelství se odpradávna ředkvičky používaly jako prevence proti tvorbě žlučových, ledvinových a močových kaménků.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce