Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Refluxní choroba jícnu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 27754x )

Refluxní choroba jícnu (RCHJ), je onemocnění vyvolané návratem žaludeční kyseliny a trávicích šťáv zpět do jícnu či případně až do úst. Opakované chronické dráždění těmito šťávami vede k poškození jícnové sliznice, která není proti jejich agresivitě odolná. V rámci RCHJ může dojít i k poškození hltanu, hrtanu, případně i dýchacího ústrojí, může být i větší kazivost zubů ad. Nemoc postihuje všechny věkové kategorie, a o něco více ženy než muže.

shutterstock.com

Každý den zažívá zpětný tok žaludečních šťáv (reflux) do jícnu až 14 procent populace, jedenkrát měsíčně až 44 procent. V případě krátkodobého a nepříliš častého refluxu se sliznice dokáže od těchto agresivních šťáv sama očistit a nevyvolá refluxní chorobu jícnu. Ovšem při jejich dlouhodobém a častém působení dojde k poškození jícnu. Pak se již hovoří o refluxní chorobě jícnu. Deset procent nemocných, kteří trpí touto nemocí, má i noční příznaky, tedy kašel a dušnost, a s tím spojené výrazné omezení kvality života, dalších pět procent lidí trpí v důsledku choroby chronickým kašlem. Vzhledem k frekvenci je RCHJ „nejdražší“ gastrointestinální diagnózou - na její léčbu se vydá nejvíce peněz.

Příznaky refluxní choroby jícnu

Proti agresivním žaludečním šťávám není sliznice jícnu odolná. Trávicí šťávy jsou v naprosté většině kyselé, mohou však být i zásadité.

  • pálení za hrudní kostí (pálení žáhy)
  • obtížné polykáním (pocit uváznutého sousta)
  • bolest za hrudní kostí při polykání
  • říhání
  • pocity na zvracení
  • bolestmi na hrudi

Pokud šťávy pronikají až do dýchacích cest, také kašlem, dušností, chrapotem, zhoršeným astmatem i záněty plic. Pokud je reflux do jícnu intenzivní, může se ze zánětu vyvinout vřed, stenóza jícnu a případně po delší době i rakovina.  

Čtěte také: Když máte žáhu…

Příčina refluxní choroby jícnu

Za normálních okolností je dolní svěrač jícnu stažený a nedovolí, aby se trávicí šťávy vracely zpět do jícnu. Ve většině případů je reflux zapříčiněn tím, že se svěrač z různých důvodů neadekvátně uvolňuje. Tento stav může způsobit nevhodné jídlo a pití, ale také běžné medikamenty – např. na léčbu srdce, vysokého tlaku či dýchání. Příčinou mohou být i poškozené nervy nebo takzvaná jícnová/brániční kýla, která způsobuje, že stěny jícnu nejsou přilehlé. Nemoc může zhoršovat i obezita, v jejímž důsledku se změní anatomické poměry na přechodu jícnu a žaludku. V žaludku pak vzniká přetlak šťáv, které vzlínají do jícnu.      

Léčba refluxní choroby jícnu

Úprava stravy a životního stylu

Onemocnění zhoršuje nevhodná skladba stravy a špatné stravovací návyky. Její průběh se tedy dá ovlivnit k lepšímu správnou stravou a životním stylem.
„Doporučujeme jíst menší porce víckrát denně. Určitě není vhodné konzumovat jídlo před spaním. Pokud člověk ulehne s nestrávenou potravou v žaludku, je větší předpoklad, že se budou žaludeční šťávy ve spánku vracet do jícnu a případně zatékat do dýchacích cest.  Dále je zapotřebí vyvarovat se některých jídel, pochutin a nápojů, zejména chemicky dráždivých, jako jsou například citrusy, tučná a kořeněná jídla, česnek, čokoláda, káva, sladké a sycené nápoje. Je třeba také vynechat pití alkoholu nalačno a kouření,“ říká vedoucí lékař Gastroenterologického centra Nemocnice Na Homolce MUDr. Karel Mareš. Všechny vyjmenované věci totiž způsobují uvolnění dolního jícnového svěrače. Naopak například bílkoviny přispívají k jeho většímu stažení - kontrakci. Další důležitou věcí je nejíst ve spěchu a nehltat, ale jídlo pořádně rozžvýkat.
„Je dokázáno, že zdravý člověk, který sní oběd za pět minut, má během jídla několikrát více refluxů, než když stejné jídlo jí půl hodiny,“ říká MUDr. Karel Mareš.  Potíže při spánku může zmenšit také správné uložení. Dobré je podložit si hlavu nebo nohy postele, aby tekutina z jícnu stékala vlastní vahou do žaludku. Vhodné je ležet na levém boku, protože v této poloze dochází k refluxům méně často. 

Čtěte také: Na zažívací potíže platí petržel i skořice

Medikamenty

Existuje řada léků, které dokáží chorobu zmírnit a pacienta zbavit obtíží. Ovlivňují zejména agresivitu žaludečních šťáv. Jsou to buď léky, které snižují kyselost, takzvané blokátory protonové pumpy, nebo léky, které snižují kyselost i zásaditost, tedy antacida.
„Ve většině případů jsme schopni ovlivnit chorobu léky,“ upozorňuje dr. Mareš.  

Vyberte si z nabídky v internetové Lékárně.cz

Operace

V určitých případech, například u mladších pacientů, přichází v úvahu operace. Při ní chirurgové vytvoří kolem uvolněného dolního svěrače z povrchové vrstvy jícnu jakousi manžetu, která jícen stáhne a zabrání tak navracení trávicích šťáv. Operace se však dá provést jen za určitých podmínek. Pacient nesmí mít především porušenou peristaltiku jícnu. Pokud by ji měl narušenou a podrobil se operaci, mohlo by mu po ní jídlo váznout v krku.

Rakovina jícnu

Z refluxní choroby jícnu se může vyvinout v některých případech rakovina, která mívá obvykle špatný průběh i prognózu. Proto se pacientům při gastroskopii odeberou vzorky tkáně jícnu a histologicky se vyšetří. Pokud se neukáže, že existuje riziko vzniku karcinomu, je pacient sledován a dělá se mu rozbor jednou za rok nebo za dva. Pokud je riziko vzniku rakoviny vysoké - pak se postižená sliznice jícnu buď endoskopicky nebo chirurgicky odstraňuje.

Kdy vyhledat lékaře

Prvotními příznaky nemoci je pálení žáhy. Jsou však lidé, kteří pálení žáhy nemusejí mít tak výrazné, ale začnou se u nich projevovat jiné varovné příznaky – například hubnou, krvácejí, jsou chudokrevní, váznou jim sousta za hrudní kostí ad. V tomto případě by měli vyhledat lékaře.

Zdroj: Nemocnice Na Homolce

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pálení žáhy

Pálení žáhy vzniká v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu.

Zažívací potíže nejen o Vánocích - 1. část - žlučník

Je to tak. Vánoce neslavíme "pouze" jako svátek rodiny, zrození, nového začátku. Ale také jako svátek dobrého jídla, a to nejlépe v co největším množství. A často v co nejdivočejších kombinacích. Ale vedle nedopnutého knoflíku na kalhotách nám mohou hrozit i více či méně závažné zažívací potíže. Pokud už na ně dojde, buďte připraveni!

Zažívací potíže nejen o Vánocích - 2. část - pálení žáhy

Pálení žáhy sice zdaleka není tak závažný stav jako akutní žlučníkový záchvat, ale je to nepříjemnost, které dokáže pořádně pokazit sváteční náladu. A vzhledem k našemu chování u přeplněných vánočních stolů nás může snadno zaskočit. Dokážeme pálení žáhy poznat a najít rychlou úlevu? A můžeme mu předejít?

Pálení žáhy, PYROSA

Palčivý pocit, často vnímaný jako pálení, lokalizovaný za dolní třetinou hrudní kosti. Jde vlastně o zvláštní druh bolesti. Odborné označení pyrosa je odvozeno od řeckého slova pyros = oheň. Někdy pálivý pocit vyzařuje vzhůru v průběhu jícnu, může být spojen též s pocitem překyselení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce