Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Když máte žáhu…

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9720x )

K pálení žáhy dochází v okamžiku, kdy se natrávená potrava a žaludeční kyseliny navracejí ze žaludku zpět do jícnu. Tento jev se odborně nazývá reflux. Jedná se především o pocit pálení za hrudní kostí, které může zasahovat až do krku a nadbřišku.

shutterstock.com

V některých případech se reflux projevuje také regurgitací, což je zatékání obsahu žaludku nebo jídla do jícnu i do úst, dále se projevuje sliněním, říháním, problémy s polykáním, zvracením a bolestmi v horní části břicha. Pokud se žaludeční obsah vrací do jícnu častěji, hovoříme o tzv. patologickém refluxu a o refluxní nemoci jícnu. V tomto případě je na místě návštěva lékaře. Potíže způsobující pyrózu jsou obvykle spojené s hektickým stylem života, stresem, nevhodnou stravou a nezdravými životními návyky.

Jak se pyróze či refluxu bránit? Existuje několik doporučení, které by člověk měl dodržovat. S pyrózou je velice úzce spjat životní styl každého člověka. Při problémech s žaludeční kyselinou je nejlepší vyvarovat se kouření, práci v předklonu, nošení těžkých předmětů či spánku na břiše. Každý by si měl stanovit dietní opatření, některé potraviny totiž zvyšují sekreci kyseliny chlorovodíkové, která dráždí jícen. U pyrózy by člověk měl omezovat především tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo, citrusy, česnek, koření, kávu a alkoholické nápoje. Potíže je možné odstranit také volně prodejnými léky.

Přečtěte si také

Poruchami příjmu potravy trpí i obézní

Děti, které nesnídají, se hůř učí

Co jste (ne)věděli o mléku a jeho vlivu na zdraví

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zažívací problémy a nemoci

MUDr. Tomislav ŠvestkaIV. interní klinika, 13. prosince 2001

Zánět žaludku

Akutní zánět žaludku bývá nepřesně označován jako žaludeční chřipka.

Zažívací potíže nejen o Vánocích - 1. část - žlučník

Je to tak. Vánoce neslavíme "pouze" jako svátek rodiny, zrození, nového začátku. Ale také jako svátek dobrého jídla, a to nejlépe v co největším množství. A často v co nejdivočejších kombinacích. Ale vedle nedopnutého knoflíku na kalhotách nám mohou hrozit i více či méně závažné zažívací potíže. Pokud už na ně dojde, buďte připraveni!

Pálení žáhy, PYROSA

Palčivý pocit, často vnímaný jako pálení, lokalizovaný za dolní třetinou hrudní kosti. Jde vlastně o zvláštní druh bolesti. Odborné označení pyrosa je odvozeno od řeckého slova pyros = oheň. Někdy pálivý pocit vyzařuje vzhůru v průběhu jícnu, může být spojen též s pocitem překyselení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce