Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Refrakční vady

(as. MUDr. Lucie Valešová | přečteno: 81821x )

Oko je optický systém jako například fotoaparát. Skládá se ze složitého systému dioptrických čoček, optických prostředí a vzdáleností, které mají jeden důležitý úkol: soustředit paprsky, které do oka vstupují tak, aby zaostřený obrázek okolního světa dopadal přesně na sítnici, světločivnou vrstvu v zadním pólu oka.

shutterstock.com

Jaké jsou příznaky a jak poznáte, kterou dioptrickou vadu máte?

Příznakem dioptrických vad je rozmlžené vidění, které vzniká postupně nikoliv náhle.

Krátkozrakost výjimečně vzniká v útlém dětství. Nejčastěji se objevuje ve školních letech a postupně narůstá až do časné dospělosti, kdy se vývoj většinou zcela nebo téměř zastaví.

Rodiče si většinou všimnou, že dítě mhouří oči, když chce vidět předměty v dálce. Učitelé mohou zjistit, že dítě ze zadních lavic nesleduje pozorně učivo, neboť nevidí dobře na tabuli. Dítě může být omylem nařčeno z nesoustředěnosti a posláno k psychologovi, proto je při nepozornosti třeba myslet i na tuto dioptrickou vadu, obzvláště když rodiče jsou krátkozrací.

Dalekozrakost je většinou nejvýznamnější v útlém dětství. Oko je ještě malé a proto paprsky dopadají mnohem dále za sítnici než později u dospělého a tím se dalekozrakost zvýrazňuje. Dítě (většinou batole nebo dítě v předškolním věku) nevidí ostře a proto často začne šilhat. Je na rodičích, aby si šilhání všimli a navštívili očního lékaře. Ten zjistí, co je příčinou šilhání a pokud je to dioptrická vada, tak předepíše brýle již u takto malého dítěte.

Lékař musí dítě pravidelně sledovat a měnit brýle podle potřeby, aby nevznikla tupozrakost. Když oko doroste, tak pacient často brýle v mladé dospělosti nepotřebuje a vrací se k nim až v období středního věku. Jen u vyšší dalekozrakosti je nutné nosit korekci (brýle, kontraktní čočky) celý život.

Astigmatismus nemůžete většinou jednoduše poznat podle zrakových příznaků, neboť bývá kombinován s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí. Astigmatismus je většinou zjištěn očním lékařem nebo optikem při vyšetření zraku.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jaden
3x

Chtěl bych v prvé řadě poděkovat autorce za tak poučný článek ,který mi opravdu pomohl.A při té příležitost se zeptat na dvě otázky.Za prvé pokud pracuji pravidelně(dlouho) na počítači zkazím si tím oči ,nebo je to stejné jako u čtení knih? Za druhé jaké je procento ,že se mi bude zhoršovat pravidelně zrak i po 20-ti letech?A pokud by se mi zrak pravidelně zhoršoval i po dané hranici co bych měl dělat ,abych tomu zabránil. Opravdu děkuji za možné odpovědi. Prosím o jejich zaslání na email [email protected]

Klara
2x

rada bych se zeptala, zda je mozne, aby se ve puberte objevila kombinace kratkozrakosti, dalekozrakosti a astigmatismu. prosim o sopoved na [email protected]

Adam

Rád bych se dozvěděl to na co se ptá pan Jaden, Je mi 17 let, u počítače trávím docela velkou část dne a trpím krátkozrakostí, která se zhoršuje. Prosím o odpověd na mail [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce