Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Roztroušená skleróza má mnoho tváří

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7544x )

Průběh roztroušené sklerózy je u každého člověka jiný. U někoho probíhá onemocnění relativně mírně, s dobrou odezvou na léčbu, u někoho pak může vést k rychlé invalidizaci bez sebemenší reakce na nejmodernější léčbu.

shutterstock.com

Nevyzpytatelnost roztroušené sklerózy spočívá v tom, že neexistuje standardní průběh onemocnění. U nikoho nelze na začátku říci, zda nemoc bude probíhat v mírné formě nebo v agresivnější variantě. U každého pacienta probíhá nemoc jinak, pacienti se liší typem a množstvím atak, rychlostí, s jakou se objevuje hybné postižení, liší se mezi sebou odpovídavostí na léčbu.

Rozlišují se 4 základní typy průběhu nemoci:

Relaps-remitentní forma roztroušené sklerózy (RS)

Je nejčastějším typem RS, který postihuje cca 85% pacientů. Jak název značí, při této formě se střídají období relapsů  (ataka, znovuobjevení příznaků, znovuvzplanutí nemoci) a remisí (klidové období, návrat k původnímu fungování). Ataky u této formy mohou trvat různě dlouhé období (od několika týdnů až po několik měsíců) a většinou se projevují relativně slabými příznaky, jako jsou lehké postižení zraku, brnění, závrať, slabost končetin apod. Ataky mohou mít pokaždé jinou formu, ale také se mohou neustále opakovat či jakkoliv kombinovat. Jejich četnost a závažnost se u každého jedince liší.

V období remise se nemoc stáhne do ústraní a dopady předcházející ataky v tomto období zcela nebo alespoň částečně vymizí. V počátcích onemocnění mají pacienti jen velmi mírné obtíže, které je často ani nepřimějí vyhledat lékařskou pomoc. Jsou známy i případy, kdy po první atace následovalo i desetileté období remise.
Tento druh RS je nejlépe ovlivnitelný léčbou, která se zaměřuje na co nejdelší prodloužení období remisí, během kterého mají nervová vlákna opět šanci k obnovování myelinových pochev. Je známo i mnoho případů spontánních remisí, tedy návratu zdravotního stavu do normálu bez ovlivnění léčbou. Ale právě tento druh remisí je příznačný jen pro období prvotních atak, které nemívají tak velkou sílu jako ataky v pozdější době nemoci a organismus má ještě dostatek sil k rychlé regeneraci.

Relaps progredientní forma RS

Je velmi vzácná (cca 3% pacientů) a nejméně běžná forma RS (nejčastěji se týká pacientů, u nichž RS propuká až ve věku nad 40 let). Nemoc je od začátku progresivní, nedochází prakticky k žádnému zlepšení a každý nový relaps zanechá trvalé neurologické následky. Pacient se rychle stává invalidní. Tento druh RS je nejhůře ovlivnitelný léčbou. U tohoto druhu RS dochází k obrácení posouzení prospěšnosti léčby a jejích vedlejších účinků. Zatímco u předcházející formy musí prospěšnost převládat nad vedlejšími účinky, u této formy je v popředí snaha nemoc „zaseknout za všech okolností“.

Sekundárně progresivní RS

Je forma RS, která může, ale nemusí (!), následovat po formě relaps – remitentní. Dochází k ní tehdy, kdy organismus zcela vyčerpá svou schopnost regenerace (druh RR se nazývá také primární, tedy prvotní či základní, zatímco tento druh je sekundární, tedy pokračující).
Ve výsledku to znamená, že i při této formě jsou období atak a remisí, ale během remisí již neurologické příznaky nedokážou zcela vymizet a tím stupeň neurologického postižení postupně narůstá. Nejlépe je toto vysledovatelné na dosahu chůze.
Tento druh RS je hůře ovlivňován léčbou a dochází k mírnému nárůstu invalidity, která ale nemusí pacienta výrazně omezovat (záleží na tom, které mozkové funkce jsou zasaženy), nicméně právě u tohoto typu může docházet k pomalému zhoršování invalidity i bez přítomnosti relapsů.
Při tomto typu RS, který nelze tak dobře ovlivnit léčbou, záleží hodně na pacientovi, protože právě on si může pomoci cvičením, které mu pomůže udržet co nejdéle pohyblivost.

Primárně progresivní forma RS

Tato forma postihuje cca 10% pacientů (nejčastěji se týká pacientů, u nichž RS propuká až ve věku mezi 40-50 lety). Při tomto průběhu se nevyskytují ataky a neurologické potíže se plíživě zhoršují od samotného začátku, tito pacienti jsou hybně limitovaní podstatně dříve než u předchozí varianty. Nejčastějším klinickým projevem je spastická paraparéza s poruchou chůze.
Tento druh RS je léčbou jen těžko ovlivnitelný.

Někdy se průběh onemocnění dělí na maligní a benigní. Maligní průběh RS je charakterizován těžkými atakami s rychlým nárůstem invalidity, na MR mozku postupuje atrofie, pacient potřebuje již zhruba do 5 let maligního průběhu kolečkové křeslo. Jako benigní se dá RS označit až zpětně po 10–15 letech nemoci, kdy po této době mají pacienti minimální omezení a nízký počet atak.

Zdroj: zivot-s-rs.cz


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Roztroušená sklerosa mozkomíšní

Roztroušená sklerosa mozkomíšní je neurologické onemocnění, které postihuje obvykle mladé lidi mezi 20. a 40. rokem věku, 2x více ženy než muže. Četnost výskytu je v ČR asi 35 případů na 100.000 obyvatel.

Roztroušená skleróza – boj na celý život

Ten víkend byl pro pětadvacetiletou Petru velmi fyzicky náročný – s partou přátel ho trávila "na nohách" turistikou. To, že se jí v pondělí trochu motala hlava, byla unavená a začala jí brnět ruka, přičítala tedy únavě. Obtíže neustupovaly, tak šla k lékaři a posléze i k neurologovi. Nezjistilo se nic závažného a nakonec se jí udělalo dobře, takže to dál neřešila. Že šlo o první známku roztroušené sklerózy, zjistila až o tři roky později.

Problémy s močením má většina pacientů s roztroušenou sklerózou

Mezi komplikace způsobené roztroušenou sklerózou patří u většiny pacientů i poruchy močení, včetně inkontinence moči. Je to problém, o kterém se pacienti často zdráhají mluvit. Pokud se však s těmito obtíženi svému lékaři svěří, odešle je ke specializovanému urologovi, který může vhodnou léčbou zabránit zhoršení jak vlastní nemoci, tak poškození močových cest.

Medicína 21. století hledá příčinu roztroušené sklerózy

Vědci stále zkoumají, proč u některých lidí vzniká autoimunitní reakce, kdy vlastní buňky ničí nervová vlákna. Současné výzkumy hledají látky, které vývoj roztroušené sklerózy zastaví. Zároveň zkoumají příčiny a hledají souvislost s vnějším prostředím či genetickými dispozicemi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce