Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Růže šípková

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 16391x )

Šípky, oranžové až červeně zbarvené plody, sbíráme v době dokonalé zralosti, kdy je jejich obsah vitaminu C nejvyšší.

(Rosa sp. L.)



Příprava čaje

Šípkový čaj připravíme tak, že necháme asi 10g rozdrcených šípků vyluhovat 1 hodinu v 0,5 litru studené vody.
Pak přivedeme šípky ve vodě k varu a necháme je luhovat další čtvrthodinu. Před pitím výluh scedíme.
Je také možné nechat šípky luhovat přes noc ve studené vodě a před pitím ohřát na teplotu přibližně 80 stupňů C.
V žádném případě bychom šípky neměli dlouho vařit, protože pak dochází ke ztrátám vitaminu C. Také při delším stání a pobytem na světle přichází čaj o cenný vitamin.

Pokud použijeme šípky půlené a zbavené semen, příprava čaje je následující: 1 čajovou lžičku drogy zalijeme 1,5 dcl vroucí vody, po 5 – 8 minutách scedíme.

Užívaná část

plod Plod    (Fructus rosae)

Sběr a sušení

Šípky, oranžové až červeně zbarvené plody, sbíráme v době dokonalé zralosti, kdy je jejich obsah vitaminu C nejvyšší. To nastává většinou na přelomu září - října, kdy je ještě počasí slunné a suché. Pokud šípky přezrají, obsah vitaminu C opět poklesne. Šípky je však třeba dobře prosušit, jinak zplesniví. Při přípravě nálevu je také nutné vyloučit šípky zčernalé.

Jak vypadá

Bohatě rozvětvený keř, dosahuje výšky až kolem 3 metrů, větve jsou posety trny. Listy jsou ostře pilovité. Má růžovém někdy bělavé květy, s 5 korunními plátky. Kvete v červnu a červenci. Plodem je šípek vejčitého tvaru, nejprve zelený, po dozrání sytě červený. Červené až zahnědlé šípky jsou často součástí keře i po opadání listů.

Kde se rostlina vyskytuje

Lemuje okraje většiny našich lesních a polních cest.

Co šípkové plody obsahují

Šípek je velmi bohatým zdrojem vitaminu C. V šípcích dále najdeme karoteny, z nichž si organismus dokáže vyrobit vitamin A, dále některé z vitamínů B, vitamín P, K a kyselinu nikotinovou.

Růže šípková

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Šípek byl základem lidové medicíny již dlouho před antikou. Využíval se nap. při zažívacích a močových obtížích, rozličných bolestech, k posílení srdce, proti kapavce , průjmům a později dokonce proti střevním parazitům.

Dnes: Používá se vnitřně ve formě čaje.

Vnitřně: Šípkový čaj je užíván jako celoroční zdroj vitamínu C, který zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním chorobám a příznivě ovlivňuje některé enzymatické pochody v organismu. Má také účinky močopudné a potopudné.

Zevně: Nepoužívá se.

Na co si dát pozor

Bohužel i při sebeopatrnějším a sebedokonalejším sušení se ztrácí značná část vitaminu C, obsažená v čerstvých plodech a to přibližně na 20% původního obsahu.

Pozn: Výhodou šípkových růží je, že pro nás nemusí být důležité, která je ta pravá. Ke sběru se hodí všechny druhy. Šípkové plody jsou velmi oblíbené k přípravě marmelád, povidel, dětských přesnídávek, domácích vín a likérů.

Foto: http://rostliny.prirodou.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce