Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rýma a zánět středního ucha

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 96910x )

Virová rýma může být velmi často příčinou akutního zánětu středního ucha, a to zejména u malých dětí.

shutterstock.com

Zejména u dětí končí často rýmové omenocnění zánětem středního ucha


Akutní zánět středního ucha je velmi častou nemocí u malých dětí. Může vzniknout v souvislosti s virovou rýmou. Infekce zpočátku přestupuje z nosu a nosohltanu Eustachovou trubicí do středního ucha. V druhé době většinou viry oslabená sliznice středouší podléhá nájezdu škodlivých bakterií. V malém prostoru středního ucha se hromadí zánětlivá tekutina, která nemůže řádné odtékat oteklou Eustachovou (sluchovou) trubicí do nosohltanu.

U malého pacienta bývá častou příčinou zbytnělá tkáň v nosohltanu - nosní mandle. Ta narušuje funkci Eustachovy trubice a bývá zdrojem trvalé infekce. Velice často zánět středouší doprovází záněty horních cest dýchacích a chřipku. Pokud zánět středního ucha trvá jen pár dní, mluvíme o zánětu akutním. Může však pacient potrápit i další dobu. Pak se jedná o zánět chronický.

Při akutním zánětu středního ucha vás, mnohem častěji vaše malé dítě, může probudit uprostřed noci silná bodavá bolest a pocit tlaku v nemocném uchu. Tato nemoc je často doprovázena zvýšenou teplotou a pocitem schvácenosti. Můžete mít pocit, že na nemocné ucho hůře slyšíte. Velmi malé dítě pláče, je neklidné, sahá si na ouško. Při vysoké teplotě může i zvracet či mít průjem.

Příčinou obtíží je nahromadění zánětlivé tekutiny za bubínkem a její tlak spolu se zánětlivým překrvením sliznic působí prudké bolesti. Pokud není včas zahájena léčba, bubínek může prasknout a dojít k samovolnému vyprázdnění hnisu.

Jak si ulevit?

Vezměte si lék , proti bolestia na bolavé ucho přiložte studený obklad. Pokud máte zároveň rýmu, kapejte si nosní kapky a řádně smrkejte. Máte horečku? Užívejte léky snižující teplotu. Pokud nic nepomáhá, bolest je nesnesitelná a skoro nic neslyšíte, musíte navštívit lékaře na ušním, nosním a krčním oddělení - otorinolaryngologa.

V ordinaci lékaře

U lékaře Vás nejprve bude čekat krátký rozhovor. Lékař se například zeptá, zda bolesti ucha nepředcházela viróza nebo jiné onemocnění spojené s rýmou. Dále je důležité vědět, zda máte zvýšenou teplotu. Poté budete orientačně celkově vyšetřeni. Lékař se Vám podívá se do krku, do nosu, sáhne si na okolí ucha, jestli není na dotek citlivé.

otitis media – zánět středního ucha

Se zánětem středního ucha je spojené hromadění zánětlivé tekutiny za bubínkem. Ten je pak vyklenutý Bubínek je možné zkontrolovat pomocí speciálního ušního zrcátka, které má tvar nálevky a vůbec zrcátko nepřipomíná. Lékař může použít i mikroskop. Toto vyšetření není bolestivé, někomu se nemusí zdát příjemné, zvláště pak při vyšetřování bolavého ucha.

Jak se zánět středního ucha léčí?

Jestliže je onemocnění v počátečním stadiu, může Vám lékař doporučit antibiotika. Když je ale bubínek výrazně vyklenutý, je vhodné provést malý chirurgický zákrok, kterému se lidově říká „píchání uší“. Lékař nejprve vloží do těsné blízkosti bubínku vatičku s roztokem, který znecitliví bubínek. U dětí se toto znecitlivění neprovádí. Poté bubínek protne speciálním kopíčkem a odsaje tekutinu, která se uvolnila ze středouší. Výkon je mírně bolestivý, ale po zmizení tlaku z ucha ve většině případů nastává úleva.

Lékař vám doporučí, pokud již tak sami nečiníte, užívat nosní kapky a léky snižující teplotu a zmírňující bolest. Proč právě nosní kapky? Může se to zdát nelogické, ale ucho a nos jsou spojité nádoby, které spolu komunikují prostřednictvím takzvané Eustachovy trubice. Kapičky způsobí oplasknutí sliznice v nosu a okolí Eustachovy trubice a pomáhají tak přirozenému provzdušnění a hojení středního ucha. Po chirurgickém zákroku se předepisují antibiotika, ale pouze v případě nálezu hnisu ve středouší. Dále při velmi dlouhém a komplikovaném průběhu a při opakovaných zánětech středouší.

Nejdůležitější rada na závěr

Při rýmě a infekcích horních cest dýchacích je důležité udržovat nos průchodný, kapat pravidelně nosní kapky, řádně smrkat a v chladném počasí držet uši v teple.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
verča

Se záněty a to opakovanými jsme bojovali u syna asi rok a pul. Preventivne podavame curenzym a zda se,ze je to lepsi.

Venda
1x

Ten kdo napsal tenhle článek asi nikdy nebyl na pichání uší, protože to vůbec není mírně bolestivý zákrok. Je to bolestivé a velice nepříjemné!!!

Aneta
2x

pichali mi usi 7x a rozhodne to neni bolest! kam se to hrabe na bolest, ktera tomu predchazi. je to cista uleva.. mne osobne to prislo, jakoby mi v uchu praskla bublina. prijemny to neni, ale uleva rozhodne.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Je kortikoid ve spreji bezpečný?

Je mi 21 let a již od dětství mě trápí kašel, při kterém vykašlávám menší množství hlenu světlé barvy. Vloni na podzim mi na alergologii zjistili alergií na psa, peří, prach a pyly trav lipnicovitých a obilovin (doma máme psa). Minulý týden mi alergolog předepsal spray na vdechování Beclazone 100 (kortikoid). Je tento lék bezpečný? Nemůže na něj vzniknout závislost? Je jeho užívání v mém případě užitečné? Karel

Chronická rýma

Trpím akutní rýmou a bez NASIVINU nebo OLYNTHU si už nedovedu představit život. Střídavě tyto kapky užívám několikrát denně 4 měsíce. Mohou mít tyto léky nějaké vedlejší účinky? Kamil

Rýma /rhinitis/

Rýma je zánět nosní sliznice projevující se svěděním, kýcháním, smrkáním, zhoršením nosní průchodnosti. Přesnější je termín rinosinusitida, protože většinou je postižena nejen sliznice nosní ale i sliznice vedlejších nosních dutin. Rýma není závažným onemocněním, její léčba je však důležitá, protože...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce