Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lékařské fórum: Rýma je nemoc, která si žádá léčbu

( Eva Vlastníková | přečteno: 18039x )

Zánět nosní sliznice způsobuje otok, neprůchodnost nosu, svědění, kýchání a smrkání. Hledáte-li účinný a zároveň šetrný způsob, jak si při rýmě ulevit, nabízejí se výplachy nosu mořskou vodou. Kdo se koupal, a hlavně potápěl v moři, si ověřil, že slaná voda dokáže pročistit dutiny a pak se krásně dýchá.

shutterstock.com

Zejména u malých dětí je nutné rýmě věnovat náležitou pozornost, protože může vyvolat další zdravotní komplikace. Ovšem ani dospělí by tuto, na první pohled banální nepříjemnost, neměli podceňovat. Co pomáhá a čím si můžete ublížit, k tomu se vyjadřují námi oslovení specialisté.

Výplachy nosu mořskou vodou doporučuji, pokud je rýma provázená hustým ulpívajícím sekretem, který lze těžko vysmrkat. Mořská voda sekret rozpouští, zvlhčuje sliznice a působí dezinfekčně,“ potvrzuje MUDr. Jiří Šoukal, lékařský ředitel Moje ambulance a.s. „Při vodnaté rýmě výplachy nedoporučuji, jen v případě ucpaného nosu, kdy se lze jen těžko vysmrkat. Doporučuji výplachy několikrát denně, hlavně před spaním,“ míní MUDr. Renata Tichá a dodává, že jako prevence mořská voda nepůsobí.

Málokdo si může kvůli posmrkávání dovolit zůstat doma v posteli, proto hledá účinný prostředek, který by ho potíží zbavil. Nejlépe hned a napořád, což může mít dramatickou dohru. Přípravky proti rýmě totiž můžete bez rizika dalších komplikací používat pouze týden. Lékaři už dokonce zaznamenali řadu pacientů, u nichž se vyvinula závislost na sprejích proti rýmě. „Nosní spreje v žádném případě nedoporučuji, protože rýmu neléčí, pouze mírní příznaky ucpaného nosu. Jejich dlouhodobé používání vysušuje a narušuje sliznici a buduje další a další závislost na sprejích. Mimo mořské vody doporučuji Vincentku ve spreji,“ připomíná MUDr. Jiří Šoukal další metodu, jak si od potíží pomoci.

Lékaři jednoznačně varují před nadměrným používáním sprejů. „V našem oboru dětské ORL to nebývá tak časté, ale někteří rodiče dětských pacientů se rádi pochlubí svou závislostí. Tzv. sanorinismus je obecně definovaný jako zduření nosní sliznice a nosní neprůchodnost v důsledku dlouhodobého užívání nosních kapek s vazokonstrikčními účinky. Tento stav se dá dobře léčit nasálními kortikoidy pod vedením ORL specialisty,“ objasňuje MUDr. Rami Katra, otorinolaryngolog z Fakultní nemocnice Motol.

Pokud dodržíte doporučení na příbalovém letáku o době používání spreje, současně můžete aplikovat výplachy nosu mořskou vodou. „Tato kombinace se nevylučuje. Pokud jsou tedy myšleny sprejem do nosu nosní kapky s vazokonstrikčním účinkem, pak je i toto použití možné a přínosné,“ dodává MUDr. Rami Katra.

Když dostane rýmu malé dítě, nastává problém; neumí totiž dýchat ústy ani se samo vysmrkat. „Nejmenší děti v tomto ohledu nespolupracují, proto bych doporučila hlavně jim čistit nos odsáváním a zvlhčovat vzduch v místnosti, kde spí. V nejnutnějších případech bych raději zvolila kapky,“ uvedla MUDr. Renata Tichá.

Její názor potvrzuje MUDr. Rami Katra: „Zcela zásadní u malých dětí je odsávání. Ideální je použití odsávaček napojených na lux. Přerušované odsávání je tajemství moudrého odsávání.“

Rýma může dětem způsobit další komplikace, proto speciálně pro ně existují kapky do nosu. Jejich užívání je také časově omezené, stejně jako u dospělých.

Námi oslovení odborníci se přiklonili k názoru, že v nejnutnějších případech jsou pro nejmenší vhodnější kapky do nosu. „Některé přípravky mají systém tzv. skákající kapky, to je snadno dávkovaná a tedy přesně aplikovatelná dávka,“ doplnil MUDr. Rami Katra.

Rýmu způsobují nejen viry nebo bakterie, ale i alergické reakce. V tomto případě nosní kapky základní problém neřeší, alespoň částečně však dýchání usnadní. „Při akutních projevech alergické rýmy je nutná zejména léčba antihistaminiky, lokálními kortikoidy nebo kromoglykany po dohodě s lékařem. Pro lepší pocit a uvolnění nosu lze využít výplachy mořskou vodu,“ konstatuje MUDr. Hana Březinová. 

Použitím nosních kapek se vyhnete komplikacím, zvlášť u rýmy, kterou způsobily bakterie. Existuje totiž vážné riziko, že se rozšíří i do okolních dutin, což u dětí zvyšuje riziko zánětu středního ucha. Proto tvrzení, že léčená rýma trvá sedm dní a neléčená týden, není tak docela pravdivé.


partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
beáta

V naší rodině používáme na rýmu mořskou vodu....nejradši máme Quixx - dávkování ve spreji je jednoduché i pro děti... Nos a dutiny se krásně pročistí a nosní sliznice se zvlhčí.. ikdyž ideální je být bez rýmy..takže mořskou vodu (třeba Quixx soft) i jako prevenci!

Alča

My máme zase kladnou zkušenost s Rymastopem, navíc obsahuje i kyselinu HA. Je velmi silný, zabere okamžitě. Tím, že je z bylin, můžeme ho užívat jak dlouho chceme a cena je taky příznivá 

Zuzánek
1x

Mně se také nejlépe osvědčila mořská voda. Dávám i během roku jako prevenci, miminku vytírám nosík kapkami Quixx Baby, jinak používáme spreje. A samozřejmě u moře se ve slané vodě náležitě potápíme a proplachujeme se, co to dá. :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce