Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Braňte se rýmě výplachem nosu

( Renata Vyšínová | přečteno: 78209x )

Jakkoli vám to může znít nezvykle, každý den byste měli zakončit nejen řádným vyčištěním zubů, ale i výplachem nosu. Zvlášť v období zvýšeného výskytu infekcí horních cest dýchacích, ale i pokud bydlíte v průmyslem zatížených městech či pracujete v prašném prostředí, nebo jestliže trpíte alergickou rýmou. Tato očistná metoda je využívána již po staletí a moderní medicína se k ní také hlásí. Potvrzuje to i Doc. MUDr. Ludmila Vyhnánková, CSc.

shutterstock.com

Nos je vstupní branou do dýchacích cest. Vykonává několik funkcí, mimo jiné ohřívání, zvlhčování a čištění vzduchu – jde o klimatizaci vdechovaného vzduchu. Prostředí, ve kterém žijeme, klade na nosní sliznici velké nároky – znečistěné ovzduší, alergeny – v průmyslových oblastech agresivnější. Odolnost nosní sliznice vůči nespecifickým faktorům (změnám teplot, infekcím, alergenům, stresu, hormonálním a jiným vlivům) lze zvyšovat otužováním a nosní hygienou. K jednoduchým metodám této hygieny patří výplachy nosu solnými roztoky. Výplachy nosních dutin solným roztokem jsou užívány odedávna rybáři, z vlastních zkušeností víme, že při pobytu u moře působí příznivě na naše dýchací cesty výplach nosu a nosohltanu mořskou vodou.

Obecně vzato při výplachu nosu dochází k důslednému odplavení cizích objektů z nosních sliznic. V období zvýšeného výskytu infekcí horních cest dýchacích to znamená, že viry nebo bakterie, které se na sliznici mohly uchytit v průběhu dne, jsou odplaveny, a proto se infekce nemá šanci rozvinout.

Výplach nosu odstraní i alergeny

"Výplachy solným roztokem lze doporučit jako pravidelný hygienický návyk zejména lidem žijícím ve městech, v průmyslových oblastech či pracujícím v prašném prostředí," říká Doc. MUDr. Ludmila Vyhnánková, CSc., ORL specialista. Výplachy nosu jsou prospěšné, i když již dojde k propuknutí infekce. To znamená, že působí léčebně při akutních či chronických zánětech nosních dutin i vedlejších nosních dutin, kdy solný roztok odplaví zánětlivý sekret, zvlhčí sliznici a urychlí její regeneraci. Také po operacích v nosních dutinách je možné urychlit hojení výplachy solným roztokem. "Pomocí výplachu nosu lze mírnit i alergickou rýmu – a to sezonní i celoroční. Díky němu totiž dojde k odstranění alergenů, a tím ke zmírnění obtíží nemocného, dodává Doc. MUDr. Vyhnánková.

Čím vyplachovat?

Nejvhodnější k vyplachování nosu je izotonický solný roztok (s obsahem 0,9% NaCl), obdoba fyziologického roztoku. Fyziologický roztok je tělu vlastní a v medicíně široce užívaný, například k infuzím či výplachům. K výplachům nosu lze použít zdravotnickou pomůcku Rhino Horn, výrobcem je firma Yogaprosses AS v Norsku, od r. 1999 se prodává ve Skandinávii, Francii, Nizozemsku, USA a Kanadě a dnes již i u nás v lékárnách nebo na internetu. Konvička je z recyklovatelného plastu, metoda vyplachování je jednoduchá a bezpečná.

"Výplachy nosu solnými roztoky patří k osvědčeným léčebným metodám již po staletí. Můžeme je doporučit jednak jako součást každodenní hygieny a při akutních i chronických zánětech nosních dutin, včetně alergické rýmy. Je vhodná pro děti od 5 let (eventuálně i o něco mladší, jsou-li šikovné) a dospělé. V případě hygieny stačí jeden výplach denně, při akutních obtížích lze výkon provést dva až čtyřikrát za den. Ani při dlouhodobém používání nebyly pozorovány nežádoucí vedlejší účinky," doporučuje Doc. MUDr. Vyhnánková.

Pokud vás výplach nosu zaujal, můžete jej vyzkoušet. Konvičku pro výplach můžete koupit zde.

Doc. MUDr. Ludmila Vyhnánková, Csc., se po celou svojí lékařskou kariéru věnuje oboru otorinolaryngologie se zaměřením na dětské ORL. V současnosti se věnuje přednáškové činnosti pro pediatry a střední zdravotní personál, pravidelně publikuje a je členkou redakční rady časopisu Pediatrie pro praxi.

Velmi by nás zajímaly vaše názory a zkušenosti s touto léčebnou metodou. Budeme proto rádi, pokud se s námi o své zkušenosti podělíte v diskusi nebo na mailu!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Tereza
4x

Aby nás ani rýmička neskolila, že...

Jarka Pejřimovská
13x

U nás se velmi osvědčily při rýmě vodnaté i té husté zelené výplachy Vincentkou, kterou zahřejeme na tělesnou teplotu, naplníme jí malé injekční stříkačky, samozřejmě že bez jehel. Pro každou nosní dírku máme jednu stříkačku. Po naplnění stříkačky Vincentkou se nakloníme nad umývadlo a vyprázdníme celou injekční stříkačku do nosní dírky. To se až člověk diví, jaké množství rýmy se v dutinách skrývá. Tento způsob léčby i prevence rýmy zvládá od mala i naše Eliška, které jsou 3 a 3/4 roky.

Martina
7x

Taky proplachujeme Vincentkou, nicméně podle doktora nám bylo doporučena právě konvička, protože tekutina protéká volně a ne jako u stříkačky pod tlakem - což by teoreticky mohlo lehce sliznici poškodit. Nicméně souhlasím s Terezou, je neuvěřitelné jak se i tzv. zadní rýma dostane ven. Od té doby co proplachujeme, nevíme co to je zánět středního ucha, dutin a spol. Navíc proplachujeme i preventivně pravidelně a pokud už se rýma vůbec objeví, tak má jen mírný průběh.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 32. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Rýma /rhinitis/

Rýma je zánět nosní sliznice projevující se svěděním, kýcháním, smrkáním, zhoršením nosní průchodnosti. Přesnější je termín rinosinusitida, protože většinou je postižena nejen sliznice nosní ale i sliznice vedlejších nosních dutin. Rýma není závažným onemocněním, její léčba je však důležitá, protože...

Chronická rýma

Trpím akutní rýmou a bez NASIVINU nebo OLYNTHU si už nedovedu představit život. Střídavě tyto kapky užívám několikrát denně 4 měsíce. Mohou mít tyto léky nějaké vedlejší účinky? Kamil

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Krvácení z nosu - epistaxe

Krvácení z nosu může být různě silné, ale jen zřídka ohrožuje pacienta na životě. Často ustává dříve než nemocný vyhledá lékařskou pomoc.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce