Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Vše podstatné na jednom místě (díl 3. příušnice)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1835x )

Příušnice jsou onemocněním virového původu, proti kterému se očkuje již v druhém roce života. Očkuje se trivakcínou proti příušnicím, zarděnkám a spalničkám. Přesto se může vyskytnout i u dospělých jedinců, zejména pokud trpíte jiným chronickým onemocněním, máte nějak narušenou imunitu nebo naopak je vaše tělo vnímavější k této infekci.

shutterstock.com

Příušnice způsobují DNA paramyxoviry, které se přenáší vzdušnou cestou. Inkubační doba, tedy doba od nákazy do vypuknutí příznaků je 14 až 21 dnů. Od roku 1987 na toto onemocnění očkujeme děti společně s jinými vysoce infekčními nemocemi. Přesto se může stát, že se například v dětském kolektivu, nebo na frekventovaných místech může nakazit i dospělý jedinec, který v minulosti  buď nebyl řádně očkován, nebo tuto nemoc neprodělal v dětství. Nakazit jste se mohli také při cestě do zahraničí nebo při kontaktu s cizinci. V porovnání s jinými virovými nákazami je tato nemoc méně infekční.

Příušnice jsou obvykle nekomplikovaným zánětem příušních a dalších slinných žláz. Odborně se používá latinský termín Parotitis.

Čtěte také: Pátá nemoc: neohrožuje děti, ale těhotné ženy

Příznaky příušnic

Jako mnoho virových onemocnění, i příušnice mají fázi nespecifických příznaků, kdy vám stoupne teplota, cítíte se velmi unaveni až malátní.

Po pár dnech vám zduří slinné žlázy. Tento zápal je jen mírně bolestivý a není doprovázený zarudnutím, jak tomu bývá u jiných zápalů. Žlázy jsou na omak jakoby „těstovité“.

Nezřídka dochází i ke zduření podjazykových žláz, co může mít vliv na kvalitu polykání a příjem potravy, ale i zde platí, že do cca dvou týdnů příznaky zánětu a zduření vymizí.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Komplikace příušnic

Obecně platí, že čím jste starší, tím je důležité bedlivě sledovat průběh nemoci.

U mužů totiž může dojít k zánětu v oblasti semeníků, orchitidy, která se projevuje výrazným jednostranným nebo oboustranným otokem varlete. Jste-li muž, věnujte pozornost jakékoli bolestivosti a otoku této oblasti a neprodleně kontaktujte ošetřujícího lékaře.

U žen není riziko postižení ženských pohlavních orgánů tak časté, ale i zde věnujte pozornost signálům svého těla a neprodleně oznamte lékaři změnu vašeho zdravotního stavu, nebo zhoršení příznaků.

K dalším vzácnějším, ale také vážnějším komplikacím patří meningitida, tedy zánět mozkových blan, nebo i zánět mozku. Zřídka dochází také k zánětu slinivky břišní. Pokud by u vás došlo k výraznější bolesti hlavy, k závrati, zatuhnutí šíje, světloplachosti nebo pokud by jste bez jiné příčiny zvraceli, neprodleně kontaktujte lékaře nebo mimo ordinační hodiny volejte záchrannou službu.  

Čtěte také: Meningitida - zánět mozkových blan

Léčba příušnic

Když již u vás nemoc propukla, je možná pouze nespecifická terapie, tedy potlačení příznaků a prevence komplikací:

  • V případě horečky užívejte léky na snížení teploty, antipyretika, například léky z řady Paracetamolu a Ibuprofenu.
  • Důležitým léčebným opatřením je klid na lůžku.
  • Lokálně aplikujeme v oblasti krku chladivou mast, kterou vám předepsal lékař.
  • Pro tlumení příznaků zánětu jsou vhodné suché teplé obklady, například ručník nebo šátek kolem krku.  

Virovému onemocnění jako jsou příušnice lze zamezit v nakažení jednotlivce pouze specifickou ochranou, která je dostupná v České republice jako trojvakcína MMR.

Čtěte také: Spalničky – jste vůči nim imunní? To zjistí laboratoř

Dietní opatření

V průběhu léčení je důležité dodržovat pitný režim, především neperlivou vodu, bylinné a ovocné čaje.

Doplňovat vitamíny je vhodné zejména konzumací ovoce a zeleniny, vyhněte se však příliš kyselému ovoci (citrusy, nezralá a zelená jablka), abyste nedráždili trávicí trakt.

U dospělých jedinců může u tohoto onemocnění dojít k podráždění slinivky břišní. Vaše strava by proto měla být nedráždivá. Vyhněte se kořeněným a příliš tučným jídlům. Po dobu nemoci preferujte jednoduchá kašovitá, lehce stravitelná jídla. 

Prevence přenosu infekce na rodinu a vaše okolí

Toto onemocnění je nakažlivé, bude tedy nutné proočkovat ostatní dospělé členy vaší domácnosti, u kterých by mohla propuknout nákaza. U dětí, které byly očkované, riziko infekce není vysoké. Kontakt s nimi tedy nemusíte omezovat.

Po dobu nemoci se pohybujte výhradně v domácím prostředí. Dále je vhodné nepřetápět místnosti, ve kterých se pohybujete, dostatečně větrat. Používejte častěji desinfekci rukou na bázi alkoholu, doporučte to i jiným členům rodiny. Nemněte si oči.

Návštěvy přátel, širší rodiny odložte na později. Nutné pochůzky i vyzvednutí léků delegujte na jiné členy rodiny. Dbejte u celé rodiny na zvýšený přísun vitamínů a vhodný pitný režim. Pokud je to možné, ponechte i jiné členy rodiny spíše v klidovém režimu a dbejte na dostatek spánku. 

V případě jakýchkoli závažnějších příznaků, nebo zhoršení stavu kontaktujte svého ošetřujícího lékaře a poraďte se s ním o dalším postupu. 

Další informace a diskuzi s odborníky můžete najít zde

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce