Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Seriál: Vše podstatné na jednom místě (díl 1. chřipka)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1171x )

Znáte tu situaci, když jste u lékaře a sotva vyjdete z ordinace, marně vzpomínáte, co vám lékař vlastně řekl. K tomu, abyste si mohli připomenout a v klidu přečíst vše, co se týká vaší nemoci a léčby bude sloužit náš seriál. První díl je věnován nemoci, kterou zřejmě prodělal každý z nás - chřipce.

shutterstock.com

Chřipková onemocnění jsou velmi častou a relativně vážnou skupinou nemocí, vyskytující se po celém světě. Toto onemocnění vyvolávají chřipkové viry skupiny A, B a C, přičemž viry typu C se vyskytují vzácně, spíše u dětí. Onemocnění mívá charakter hromadného výskytu až epidemie. V našich zeměpisných šířkách je nejvíce nemocí v zimních měsících, s rozvojem cestování je riziko nákazy celoroční. Po nákaze virem je infikovaný bez příznaků přibližně 1 až 3 dny. Po vypuknutí příznaků je nemocný infekční ještě dalších 3 až 5 dnů, starší členové rodiny a děti až 10 dnů.  

Chřipka se velmi lehce přenáší formou kapénkové infekce. Často se nákaza šíří v dopravních prostředcích, nákupních centrech, kinech, školách a pracovním kolektivu, zejména v otevřených kancelářích. Nemusíte přitom být přímo zasaženi kapénkami jiného nemocného, stačí se dotknout povrchů, na které někdo kýchnul nebo zakašlal, použitím mobilu nebo hraček. Velmi častou cestou infekce je prosté podání rukou.

Příznaky chřipky

Chřipka začíná náhle z plného zdraví horečkou a zimnicí. Horečka nemusí být vždy přítomná. Kromě vzestupu teploty můžete pociťovat výraznou bolestivost velkých kloubů, svalů (obdobně jako u svalové horečky). Velmi výrazná je únava. Časté jsou bolesti hlavy. Celkově můžete pociťovat výrazné nechutenství až nevolnost. Na počátku nemoci není ani rýma ani kašel. Ty se přidávají postupně až po pár hodinách a předchází jim pálení a škrabání v hrdle, palčivá bolest na plicích. V závislosti na konkrétním druhu virové infekce může mít chřipka více dýchacích komplikací, nebo naopak můžete trpět bolestmi břicha, průjmem a zvracením. U členů rodiny se taky můžou projevit v případě onemocnění jiné příznaky, než u vás.

Pamatujte na to, že ještě více dnů až týdnů po prodělané nemoci budete unaveni. Šetřete se.

Komplikace chřipky

Chřipková onemocnění jsou vážná především proto, že velmi zatěžují vaší imunitu. Tělo vyčerpané bojem s infekcí se nedokáže účinně bránit jiným infekcím, které by normálně zvládlo. Na dýchací cesty poničené virem může nasednout bakteriální  infekce a chřipka se pak může zkomplikovat zánětem průdušek nebo plic, nelze vyloučit ani závažnější onemocnění, například zánět mozkových blan nebo srdečního svalu. Organismus může zareagovat autoimunitním onemocněním, například zánětem slinivky břišní, záněty kloubů, nebo zhoršením astmatu, cukrovky i jinými komplikacemi. Proto je důležité nemoc dostatečně vyležet a přeléčit hned od vypuknutí prvních příznaků.

Léčba chřipky

Pro tlumení příznaků a úlevu vám ošetřující lékař doporučuje terapii těmito volně prodejnými léčivy:

Dospělí a junioři nad 15 let: Paralen/Panadol (účinná látka Paracetamol) – 3x denně 500 - 1 000 mg. Maximální denní dávka pro dospělého jedince je 4 g (4 000 mg) denně. Mezi jednotlivými dávkami nutno dodržet odstup minimálně 4 hodiny.

Děti: u dětí se dávka vždy řídí jejich věkem a tělesnou hmotností. Proto u všech lékových forem (tablety, sirup) je nutné dodržet správné dávkování: vždy na jeden kilogram hmotnosti a jednu dávku maximálně 10 - 15 mg. Maximální denní dávka u dítěte do 6 let je 750 mg paracetamolu, u dětí do 12 let jsou to 2 gramy denně a u dětí do 15 let jsou maximální denní dávkou 3 gramy celkem.    

UPOZORNĚNÍ!

Základní léčbu nedoplňujte bez porady s lékařem svévolně jinými léčivými látkami nebo kombinovanými léčivy (například různými horkými nápoji a prášky). Hrozí nechtěné předávkování, nebo vzájemná reakce léčivých látek! Vždy konzultujte kombinaci léčiv s lékařem nebo lékárníkem! 

Podpůrná léčba

První dny chřipkového onemocnění se u vás může vyskytnout pálení a sucho v krku, bolestivý a suchý kašel. Pokud vás silně dráždí, po dobu prvních pár dnů můžete použít volně prodejné léky tlumící kašel, antitussika. V lékárnách vám doporučí nejvhodnější preparát.

Poté, co se dráždivý kašel změní na vlhký kašel, nahraďte přípravky na tlumení kašle za léky podporující vykašlávání, expektorancia. V lékárnách je mnoho přípravků ve formě kapek (např. Bromhexin), sirupů (Ambrobene, Mucosolvan, Robitussin), přírodních sirupů (Jitrocelový sirup, Hedelix), šumivých tablet (ACC, Acetylcystein). Dodržte doporučené dávkování na obalu a příbalovém letáku a neužívejte více přípravků najednou. Léčivé látky na podporu vykašlávání ředí hlen v dýchacích cestách, který je přirozenou obrannou reakcí na zápalový proces. Vykašlávání hlenu je důležitou součástí regenerace dýchacích cest, které se tím vyčistí. Léky na podporu vykašlávání berte v dopoledních hodinách, maximálně brzy odpoledne. Účinkují několik hodin a na noc by vás mohly dráždit a bránit tak nerušenému spánku.

Vhodné je i přidat ke stravě multivitamín s minerály a zvlášť vitamín C, ideálně v podobě tobolek s postupným uvolňováním.

Uzdravení pomůže nosní hygiena. Pro uvolnění nosu používejte nosní sprej, nejlépe čistý solný roztok (Vincentka, Sterimar, jiné přípravky s mořskou solí). Pokud je nos ucpaný, lze krátkodobě použít hypertonické přípravky a přípravky s aktivními látkami (Nasivin, Sanorin, Otrivin a mnoho jiných). Použití těchto látek omezte na  maximálně 2-3 dny, pokračujte běžnými roztoky s mořskou solí nebo Vincentkou.  

Při podrážděné kůži na obličeji můžete použít kalciovou mastičku Bepanthen, Calcium panthotenicum, dětskou mast Rybilku, v lékárnách jsou dostupné i specializované masti na okolí nosu, nebo nosní gely s přídavkem hydratačních a ochranných přísad.

Dietní opatření

Velmi důležitý je u chřipky dostatečný přísun tekutin. Nejvhodnější volbou je černý, bylinkový nebo ovocný čaj, který vždy nechte vychladnout a pokud nejste diabetici, oslaďte medem a přidejte citron. Výbornou volbou je i zázvorový čaj, máta a jiné léčivé byliny. Bylinné čaje z léčivých rostlin střídejte, například šalvějový čaj při nadměrné konzumaci ovlivňuje krevní tlak. Celkový příjem tekutin musí být kolem 2,5 až 3 litrů, pokud máte horečku a potíte se, ještě minimálně o litr více.

Chřipka je často doprovázena ztrátou chuti, ale tělo velmi potřebuje vitamíny a minerály. I když vám tedy nebude chutnat, snažte se sníst alespoň pár porcí ovoce nebo alespoň čerstvé šťávy a džusy. Přidejte ve své stravě a ve stravě členů rodiny přírodní zdroje vitamínů, zejména vitamín C.

Z teplé kuchyně preferujte lehká, jednoduše stravitelná jídla, zeleninové i masové vývary, mixované polévky, kaše. Omezte příliš tučná jídla a masité pokrmy. Při silném zahlenění raději omezte i mléko a mléčné výrobky.   

Režimová opatření a prevence přenosu infekce na rodinu a vaše okolí

Odpočívejte. Naprosto nezbytným opatřením u chřipky je klid na lůžku. Tím je myšlen i oddech od pracovního stresu. Vaše tělo potřebuje klid, teplo, dostatek tekutin a ideálně spánek, aby mohlo v klidu bojovat s infekcí a regenerovat poškozené tkáně. Ztlumte mobil, výrazně omezte telefonáty, kontakt na sociálních sítích i například hraní akčních her. Pasivní sledování televize nebo pořadů na tabletu nevadí, pomůže vám k celkovému uvolnění. 

Výrazně omezte návštěvy a rodinné aktivity, například hraní s dětmi, zejména v době, kdy jste infekční. 

Používejte jednorázové kapesníky a zaveďte si vedle postele odpadový koš, aby nikdo z členů rodiny nepřicházel do styku s velmi infekčním odpadem. Pokud je to možné, dezinfikujte po použití záchodové prkénko, umyvadlo. Doporučujeme použít vhodnou dezinfekci i na kuchyňskou linku nebo vámi používaný stůl.

V pokoji, ve kterém se léčíte, je vhodné udržet vyšší vlhkost, například mokrými ručníky na topení nebo zvlhčovačem vzduchu.

Větrejte a dezinfikujte prostory. Vysávejte a omezte prašnost a výskyt alergenů v bytě. V nabídce lékáren je taky velmi silný vysoce účinný a čistě přírodní přípravek pro dezinfekci vzduchu v bytech a jiných prostorách, ve formě aerosolového rozprašovače (Puressentiel).

Velmi prospěšné je užití aromaterapie, přírodních čistých esenciálních olejů, hned několika způsoby: lokálně na kapesník, v tomto případě velmi pomáhají eukalyptové, mátové, kafrové a mentolové esence. V pokoji lze volně rozptýlit také levandulové a jiné bylinné nebo lesní živicové esence.

Poučte děti o nutnosti častého mytí rukou.

Naučte celou rodinu používat osobní dezinfekci vícekrát denně, ideálně i ve škole a pracovním kolektivu. Malá balení dezinfekce ve formě gelu jsou nenákladným a velmi účinným zabijákem virů.

Myslete na budoucnost

Myslete na očkování. Vzhledem k tomu, že virus chřipky neustále mění svou strukturu, nelze proti němu získat celoživotní imunitu. Lze ji ale postupně pravidelným očkováním vybudovat. Světová zdravotnická organizace proto každoročně vydává doporučení pro novou vakcínu, zvlášť pro každou světovou polokouli, ve které jsou obsažené 4 malé součásti mrtvých virů, jejichž základě si je naše osobní imunita zapamatuje a při dalším kontaktu s virem velmi rychle zakročí. Zvažte proto v budoucnu pravidelné očkování sebe a své rodiny v budoucnu, omezíte tím riziko infekce.

Právě jste dočetli první díl seriálu. Druhý díl bude věnován spalničkám.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce