Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Sexuálně přenosné choroby

(MUDr. Ladislav Mašek | přečteno: 262062x )

Příjice, kapavka a měkký vřed jsou klasickou "trojkou" přenosných pohlavních chorob. V poslední době se ale stále víc mluví o "čtvrté pohlavní nemoci" - chlamydiové nákaze. Rozhodně je dobré rozpoznat jejich příznaky a začít je včas léčit.

shutterstock.com

Kapavka (gonorrhoea)

Je to pohlavní choroba vyvolaná baktériemi, které způsobují hnisavý zánět sliznice močové trubice a pohlavního ústrojí. V případě análního sexu mohou postihovat i sliznici konečníku. Inkubační doba je asi 2 až 7 dní. Onemocnění podléhá povinnému hlášení.

Prvním příznakem u mužů bývá za tři až pět dní po rizikovém pohlavním styku svědění, pálení a řezání v močové trubici při močení. Během několika hodin se objevuje hlenovitý výtok z močové trubice zakrátko vystřídaný hnisavým žlutozeleným výtokem. Zevní ústí močové trubice bývá zarudlé. Pokud není v této fázi zánět léčen, dochází do měsíce postupně k úbytku výtoku, vymizení řezání a přechodu do chronického stádia onemocnění. Pozdními komplikacemi neléčené kapavky bývají často zúženiny močové trubice.

U ženy od nákazy do objevení se prvních příznaků uplyne obvykle delší doba. Typické příznaky (výtok a pálení při močení) jsou podstatně mírnější než u muže, někdy nejsou přítomné vůbec. To je také příčinou toho, že část nákaz kapavkou u ženy unikne pozornosti, není léčena a nakažená žena je tak dále zdrojem infekce. Neléčená kapavka může vést k postižení dalších orgánů, zejména k zánětům dělohy a vaječníků, z čehož pak může vzniknout trvalé poškození vejcovodů a vaječníků s následnou neplodností.

Jakmile u sebe zpozorujete některé z uvedených příznaků, neprodleně navštivte svého lékaře, ať už gynekologa, urologa nebo kožaře. Čeká Vás pouze běžné vyšetření, netřeba se bát nějakých speciálních bolestivých zákroků. Při potvrzení diagnózy se kapavka léčí injekčně nebo orálně podávanými antibiotiky. Současná léčba partnera je naprosto nezbytná.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Machy
13x

nedávno sem se vyspal s hokou a ta měla předemnou asi 6 kluků,problém je že jsem neměl kondom , mohl jsem něco chytit a jak to poznám???bojím se to říct rodičům je mi teprve 15 let :-(

Simona
10x

Já jsem jich měla 13 a to nepočítám ty, kterým jsem třeba jen kouřila... mám strach už od svých 14ti let, že jsem semohla nějak nakazit. Je mi 17. Za 3 měsíce jdu s kamarádkou na testy a pak budu mít(snad!) klid.... vím, že moje chování bylo hodně nezodpovědné a vše to byla má vina. Teď se ukáže, jak moc velké chyby jsem udělala.

Milan
3x

Mám svědivou vyrážku na tříslech. Co stim mám dělat. ? Děkuji za odpověď. M.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 19. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gonorrhoea - kapavka

Kapavka patří mezi klasické pohlavní choroby podléhající legislativním opatřením. Je to akutní, hnisavé, zánětlivé onemocnění přenášené hlavně pohlavním stykem a postihující prvotně sliznici močopohlavního ústrojí.

Syphilis - příjice

Můžete se nakazit výhradně pohlavním stykem a to, že máte syfilis, čili příjici, zjistíte většinou za 21 dnů podle deprese, únavy, zvýšené teploty, bolesti kloubů a kostí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce