Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Sexuálně přenosné choroby

(MUDr. Ladislav Mašek | přečteno: 262078x )

Příjice, kapavka a měkký vřed jsou klasickou "trojkou" přenosných pohlavních chorob. V poslední době se ale stále víc mluví o "čtvrté pohlavní nemoci" - chlamydiové nákaze. Rozhodně je dobré rozpoznat jejich příznaky a začít je včas léčit.

shutterstock.com

AIDS

Velký zájem v posledních letech vzbuzuje sexuálně přenosná nemoc spočívající v selhání obranyschopnosti lidského organismu proti řadě běžných nakažlivých nemocí a některých nádorů. Je to syndrom získaného selhání imunity - AIDS. Onemocnění je známé již od osmdesátých let minulého století, kdy byl objeven původce - virus zvaný HIV. Během několika let onemocnění přerostlo v celosvětovou pandemii, která již zahubila celosvětově více lidí než všechny morové epidemie středověku.

Virus se vyskytuje v krvi, spermatu a v poševním sekretu, přenáší se pohlavním stykem, infikovanou krví a během těhotenství je možný i přenos z matky na plod. Největším rizikem nákazy jsou promiskuitní osoby střídající větší počet často neznámých sexuálních partnerů, homosexuální a bisexuální muži a v neposlední řadě i narkomani. Různé mýty o jiných způsobech přenosu jsou neopodstatněné, AIDS se žádném případě nemůže šířit běžným společenským stykem ani bodnutím hmyzem.

Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v téměř bezpříznakovém počátečním stadiu a velmi dlouhé inkubační době. Bezpříznakoví jedinci představují největší nebezpečí dalšího šíření infekce. Po nakažení někdy může proběhnout krátké akutní onemocnění podobné mononukleóze. Následuje dlouhé bezpříznakové období, které vyvrcholí postupnou ztrátou obranyschopnosti organismu, která vede k hubnutí, nočnímu pocení, horečkám, průjmům. Postižené často sužují těžké infekce, na které posléze umírají.

V současné době známé léky nedokáží nemoc vyléčit, nanejvýš zastaví její další postup někdy až na řadu let. Postižený člověk je však nadosmrti infekční.

Prevence aneb jak se vyvarovat sexuálně přenosné infekciBoj proti sexuálně přenosným nemocem je i v moderní společnosti poněkud odlišný od potírání jiných infekčních nemocí. Zatímco pokyny týkající se hygieny, očkování a zdravého způsobu života bývají veřejností celkem s pochopením přijímány, zůstávají u značné části veřejnosti často bez patřičné odezvy apely na bezpečný sex, zodpovědnost v navazování sexuálních vztahů a boj proti promiskuitě. Zodpovědnost a uvědomění je pro další šíření infekcí klíčové.
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Machy
13x

nedávno sem se vyspal s hokou a ta měla předemnou asi 6 kluků,problém je že jsem neměl kondom , mohl jsem něco chytit a jak to poznám???bojím se to říct rodičům je mi teprve 15 let :-(

Simona
10x

Já jsem jich měla 13 a to nepočítám ty, kterým jsem třeba jen kouřila... mám strach už od svých 14ti let, že jsem semohla nějak nakazit. Je mi 17. Za 3 měsíce jdu s kamarádkou na testy a pak budu mít(snad!) klid.... vím, že moje chování bylo hodně nezodpovědné a vše to byla má vina. Teď se ukáže, jak moc velké chyby jsem udělala.

Milan
3x

Mám svědivou vyrážku na tříslech. Co stim mám dělat. ? Děkuji za odpověď. M.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 19. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Syphilis - příjice

Můžete se nakazit výhradně pohlavním stykem a to, že máte syfilis, čili příjici, zjistíte většinou za 21 dnů podle deprese, únavy, zvýšené teploty, bolesti kloubů a kostí.

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce