Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Slunečnicová semínka – pomocník v boji se stresem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10732x )

Slunečnicová semínka pomáhají všem, kdo potřebují povzbudit, zklidnit nervový systém, pro ty, kdo příliš duševně pracují. Mají vysokou nutriční hodnotu, proto jsou vhodné pro sportovce, těhotné a kojící ženy a lidi oslabené po nemocích.

shutterstock.com

Prevence civilizačních onemocnění

Slunečnicová semínka obsahují cenné proteiny, sacharidy a hlavně vitamin E, kterého mají dokonce více než mandle. Vitamin E nám pomáhá v boji s nebezpečnými volnými radikály, díky čemuž se podílí na prevenci civilizačních onemocnění jako například rakoviny nebo aterosklerózy, snižuje riziko infarktu a mrtvice, působí proti křečím a chrání buňky před poškozením. Zabraňuje srážení krevních destiček a vytváření trombů, má pozitivní vliv na pokožku.

Čtěte také: Cévní mozková příhoda - rozpoznejte včas její příznaky

Uklidňují nervy a zmírňují stres

Semínka jsou dále plná vitaminu B1, který udržuje nervy v dobré kondici, zlepšuje náladu, brání únavě, posiluje srdeční sval a podporuje chuť k jídlu a dobré trávení. Konzumací slunečnicových semínek lze dosáhnout zvýšení hladiny serotoninu, jednoho z nejdůležitějších neurotrasmiterů v našem těle. Při jeho uvolnění dochází k odbourávání pocitu napětí a přináší tak pocit klidu a spokojenosti.

Slunečnicové semínko je vítaným zdrojem vitaminu B6, který je potřebný pro metabolické procesy zmírňující riziko deprese.

Čtěte také: Zbavte se stresu. Snížíte riziko nachlazení.

Minerály pro zdraví a imunitu

Slunečnicová semínka se chovají jako přírodní stabilizátor pH vnitřního prostředí lidského organismu díky svému vysokému obsahu minerálů. Semínka obsahují tyto minerální látky: selen, hořčík, železo a fosfor.

Selen: je nezbytný při podpoře imunitního systému, podporuje činnost mozku, zlepšuje elasticitu buněčných, je prevencí vrásek. Selen se také ukázal jako účinná ochrana před rakovinou díky schopnosti vyvolávat opravné procesy DNA a podporovat syntézu v poškozených buňkách. Zabraňuje také rozrůstání rakovinotvorných buněk a vyvolává jejich odumírání.

Hořčík: chrání tělo před stresem, zlepšuje naše usínání, je důležitý pro stavbu nervových buněk, stará se o duševní rovnováhu a klid. Chrání naše tělo před infekcemi, posiluje imunitní systém.

Železo: je nezbytnou součástí hemoglobinu, složky červených krvinek. Hraje velkou roli v našem imunitním systému, je nezbytný pro svalovou soustavu.

Fosfor: je zásadní pro tvorbu a udržování pevných a zdravých kostí a zubů. O krásnou pleť se postará kyselina pantotenová, esenciální mastné kyseliny sníží hladinu cholesterolu v krvi a zabrání rozvoji arteriosklerózy.

Mangan: udržuje zdraví nervů a je to další bojovník proti depresi. Je katalyzátorem v syntéze mastných kyselin a cholesterolu, usnadňuje metabolismus bílkovin a uhlovodanů.

Čtěte také: Čas na posílení imunity je tu! Které bylinky jsou nejlepší?

Pro mladou a krásnou pokožku

Slunečnicová semínka zpomalují proces stárnutí, zabraňují degeneraci cév, zlepšují elastičnost kůže, příznivě působí na suchou a popraskanou pokožku, posilují nehty a zlepšují stav našich vlasů.

Slunečnicová semínka je možno přidat do jakéhokoliv jídla, např. do cereální snídaně či jogurtu. Můžeme je přidat do pomazánek na chleba či do těsta celozrnných koláčků a chleba. Hodí se skvěle do salátů. Mohou být vhodnou součástí různých směsí sušeného ovoce a oříšků.

Pokud tedy máte pocit, že se na vás valí stres, jste neklidní, podráždění, potřebujete se dostat do duševní pohody, dejte si slunečnicová semínka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce