Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Solárium před létem: škodí nebo pomáhá?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13665x )

Jedete na dovolenou a zvažujete, zda svou pokožku na příliv slunečních paprsků předem připravit v soláriu? Jde o dobrou radu, nebo naopak o mýtus, který v sobě můžete skrývat i rizika?

shutterstock.com

V dnešní době je již naprosto jasné, že UV záření je rizikovým faktorem různých forem kožní rakoviny. Nezáleží na tom, zda se jedná o sluneční paprsky, nebo solária. Intenzita UVB záření solárií je podobná slunečnímu, ale v UVA oblasti ji výrazně převyšují. Z toho je patrné, že účinky na kůži jsou stejné. Záření v soláriích je totiž z více 90 % tvořeno UVA paprsky a méně než z 10 % UVB. Návštěva solária tedy  zvyšuje dávku UV záření, kterou kůže celoživotně obdrží a zvyšuje se tím riziko výskytu zhoubných kožních nádorů v mladších věku.

Čtěte také: Úpal nebo úžeh, poznáte rozdíl?

Jaké jsou typy UV záření?

Dlouhovlnné UVA

Není tolik nebezpečné a je vhodné pro tvorbu vitaminu A a D. Tvoří hlavní složku UV záření v soláriích.

Středněvlnné UVB

Tvoří jen cca 1 – 5 % záření v soláriích a 1 – 10 % na zemi, je škodlivé pro lidský organismus, způsobuje poškození kůže.

Krátkovlnné UVC

Nedopadá na zemský povrch a je absorbováno ozónovou vrstvou.

Solárium dokáže připravit pokožku na dovolenou u moře

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, solárium nepřipravuje pokožku k intenzivnějšímu pobytu na slunci. Pobyt v soláriu nevytvoří souvislou ochrannou pigmentovou vrstvu, která by ochránila pokožku před popáleninami od slunce. Ve skutečnosti mnoho lidí, kteří chodili před dovolenou do solária, trpí později vážnými popáleninami pokožky. Solária vyzařují hlavně UVA paprsky, které jsou pro pokožku nebezpečnější, protože pronikají nejhlouběji. Před sluncem vás ochrání pouze krém s UV filtrem.

Solárium by neměli navštěvovat:

  • mladiství do 18 roku věku
  • lidé s velkým množstvím pigmentových znamének
  • těhotné
  • lidé se světlou kůží, kteří mají nízký fototyp
  • lidé, kteří užívají léky, které zcitlivují kůži proti slunečnímu záření

I v soláriu se můžete spálit

Často si lidé myslí, že v soláriu se nemohou spálit, opak je ale pravdou. Záleží na fototypu, druhu zářiče, délce ozáření atd. Výkon zářiče závisí také na stáří lamp. Dříve se používaly hlavně zářiče s UVB spektrem, v dnešní době se používají zářiče s dlouhovlnným zářením UVA. Bylo ale zjištěno, že i toto UVA záření může při větší intenzitě způsobit spálení kůže a podílí se také na vzniku kožních nádorů a stárnutí kůže.

Čtěte také: Spáleniny od slunce - jak je správně ošetřit

UV paprsky léčí deprese a kožní nemoci

Z medicínského pohledu v soláriu získáte dávku UV záření, která pomůže doplnit nedostatek vitaminu D a zmírnit příznaky např. psoriázy. Ozařování UV lampami má antidepresivní účinky jako fototerapie. Avšak tato léčebná sezení jsou značně kratší a probíhají pod dohledem dermatologa.

Dá se spekulovat i o tom, že by mohlo postupné otužování kůže slunečním zářením předejít sluneční alergii. I tato procedura by však měla probíhat na dermatologických klinikách pod kontrolou lékaře. Je totiž důležité postupné zvyšování dávek UV záření, aby nebyla kůže zbytečně poškozována.

Základní pravidla pro opalování v soláriu

Pokud se přeci jenom do solária chystáte, měli byste dodržovat několik pravidel:

1. V soláriu se neopalujte, pokud máte fototyp I nebo II, nebo pokud máte méně než 18 let, protože vaše pokožka je ještě velmi citlivá, tak jako pokožka dítěte. Solárium nenavštěvujte pokud jste měli kožní popáleniny od slunce, pokud máte bradavice, mateřská znaménka nebo jiné kožní problémy.

2. Vždy používejte speciální brýle dostupné v soláriích. Mnoho žen na to rádo "zapomíná", protože jim překážejí neopálená místa pod očima. Je ideální, pokud vypnete lampu na obličej, tvář se nejrychleji opálí přirozeným způsobem.

3. Nepoužívejte běžné opalovací krémy s UV faktory; pro solária jsou vyvinuty speciální přípravky. Ty zabraňují vysoušení pokožky, a navíc řada z nich obsahuje složky, které opálení zesílí.

4. Zjistěte si, zda solárium, které používáte, splňuje hygienická kritéria.

5. Před opalováním odstraňte z kůže veškeré kosmetické prostředky (make-up, parfém), obsahují totiž chemické látky, které mohou reagovat s paprsky nepříjemným zarudnutím kůže a vyrážkou. Sundejte si také všechny šperky.

6. Dodržujte maximální doporučené opalovací časy, intervaly mezi opalováním dle doporučeného opalovacího programu s ohledem na stav a typ Vaší kůže.

7. Neopalujte se ve stejný den v soláriu a na slunci. V soláriu si už vyberete svou denní dávku záření a na sluníčku byste ji neúměrně zvýšili.

8. Pokud se vám na kůži objeví červené skvrny, různé otoky nebo jiné nepřirozené reakce, zajděte k lékaři.

Když to shrneme, vzhledem k výše uvedené skutečnosti navštěvujte solária s mírou, a to pouze tehdy, pokud opravdu musíte.

Nezapomeňte na sluneční kosmetiku

Pokud vyrážíte na dovolenou k moři, neměly byste podceňovat dodržování známých pravidel ochrany pokožky na dovolené. Do kufru na dovolenou si nezapomeňte přibalit dostatek ochranné sluneční kosmetiky i přípravky na péči po opalování.

Je dobré připomenout, že vrstvu ochranného přípravku je potřeba během dne obnovovat nejen pokaždé, když se vykoupete nebo zpotíte, ale zhruba každé 2-3 hodiny. Přes poledne, mezi 11.-14. hodinou, byste na přímé slunce neměly chodit vůbec, místo toho si vychutnejte siestu.

Čtěte také: Jak se orientovat mezi opalovacími krémy

Hýčkejte pokožku i po opalování

Při příchodu z pláže se osprchujte s jemným mycím přípravkem a poté si celé tělo namažte tělovým mlékem nebo krémem po opalování.

Pokud jste to s opalováním pokožky přehnaly a kůže nejen zrudla, ale také nepříjemně pálí, jsou na řadě přípravky s panthenolem. První pomocí podle babských receptů může být i bílý jogurt. Raději ale před odjezdem na dovolenou s touto nepříjemností počítejte a vybavte se účinným prostředkem. Na dohojení jsou vhodné regenerační gely (např. Fenistil gel) nebo oleje s obnovujícím účinkem.

Čtěte také: Před sluncem chraňte i uši, rty a pěšinku ve vlasech

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Spáleniny od slunce

Dobrý den, chci se zeptat spálila jsem si od slunicka nohy, bricho, dekolt a ramena. Uz jsou tomu dva dny a porad to hrozne pali co mam pouzit aby se to uklidnilo zkousela jsem uz od Astrid krém po opalování a taky Pantenol a nic nepomáhá. Dekuji

Kombinace solária slunce

Nekde jsem cetla, ze by se nemelo navstevovat solarium a v brzke dobe slunit na slunci. Je to pravda, mohlo by to telu nejak uskodit? Diky

Vyrážka od slunce

Dobrý den, mám dva problemy které mě ted hrozěn trápí, po slunění se mi ted udělala menší červená vyrážka na místě , kam zasáhlo sluníčko,je to jako by červené, ale furt se někde z toho musim drbat a i v noci je to nepříjemné.Nikdy před tím se mi to nestalo a asi jsem to s tim sluněním přeháním.Prosim co ted s tim drbánim- tedy s tou vyrážkou??Další je problem ten, že taky s emi dělají ruzně pupínky v obslasti třísel, koupila jsem si ted bikiny veet duo, a zajímá mě, jesi nevíte jesi to s nim je bez problemů a jaké délky by měly chloupky dosáhnotu pro dálší depilaci??předem dkěuji za vaši odpověd!!

Na formě opalovacího přípravku nezáleží, důležitý je ochranný faktor

Chystáte se na nákup nového opalovacího krému a nevíte, který je ten pravý? Pak vězte, že důležité je jen to, aby vám byla jeho konzistence příjemná a ochranný faktor odpovídal vašemu fototypu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce