Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Svrab: Míra hygieny není rozhodující, nákaza hrozí i čistotným lidem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13438x )

Svrab je nepříjemné kožní parazitální onemocnění. I když počty nemocných klesají, lékaři varují: Dříve nazývaná „nemoc chudých“ se stále vyskytuje a zdaleka nepostihuje jen bezdomovce a zanedbané lidi.

shutterstock.com

Svrab se dříve považoval za věrného průvodce špíny a špatné hygieny. Ale v dnešní době se může objevit i u lidí, kteří na čistotu a hygienu dbají. V šíření svrabu totiž hraje významnou roli stoupající obliba cestovat. V některých hotelích s nízkou úrovní hygieny nemusí být ložní prádlo dostatečně vyprané a tím pádem se mohou lidé snadno nakazit.

Svrab je infekce kůže, vyvolávaná roztočem zákožkou svrabovou. Zákožka má ráda jemnou kůži – například mezi prsty, v podpaží, třísla a hýždě. Onemocnění nesouvisí pouze s osobní hygienou, ovšem nedostatečná hygiena může způsobit horší průběh nemoci. Naopak čistotnost zhoršuje identifikaci a ověřování, zda jde opravdu o svrab. Obzvláště nápadným projevem je intenzivní svědění, které se v noci (v teple) stupňuje. Svrab je velmi snadno přenosný. Komplikací bývá skutečnost, že se lidé za onemocnění stydí, cítí společenské stigma. Přitom v zájmu nakaženého i okolí je řešit léčbu co nejdříve.

Čtěte také: Plíseň nehtů trápí čtvrtinu Čechů. Nakazit se můžete i přes ponožky

Jak se mohu nakazit?

Přímo - těsný kontakt s nakaženou osobou (včetně pohlavního styku), - v nemocnici - přímý kontakt ošetřovatelského personálu s postiženými pacienty, zejména pokud není ihned v počátku stanovena správná diagnóza,- dětské kolektivy, domovy důchodců, sociální ústavy, léčebny dlouhodobě nemocných.

Nepřímo - infikované ložní prádlo, ručníky, matrace (noclehárny, hotely, tábory, kde se důsledně nevyměňuje prádlo po každé osobě a důkladně nedezinfikuje), pokrývky, spací pytle, - nemocnice - hospitalizační prádlo a lůžkoviny,- polstrované sedačky v dopravních prostředcích,- špatně vydezinfikované prádlo ze second handů.

Čtěte také: Kryoterapie - léčba chladem

Projevy svrabu

Nákaza se neprojeví ihned. U člověka, který je nakažen poprvé, může uplynout i několik týdnů (u opakovaných infekcí se příznaky objeví dříve). Projevuje se především narůstajícím svěděním, které se stupňuje v noci na lůžku a při zahřátí těla, kdy zákožky zvyšují svou aktivitu. Na kůži jsou patrné několik milimetrů až centimetrů dlouhé chodbičky s kupkou na konci, kde se nachází samička. Díky intenzivnímu svědění se postižený neustále škrábe. Tím může dojít k porušení kůže, tvorbě strupů a druhotnému zanesení infekce (rány mohou hnisat). Zasaženy bývají zejména místa s jemnou kůží – meziprstí, zápěstí, loketní a kolenní jamky, prsní bradavky, podbřišek, hýždě, oblasti třísel. Hlava, krk a oblast mezi lopatkami nebývá u dospělého člověka postižena. U dětí jsou napadeny nejčastěji dlaně, plosky nohou, obličej a záda.

Čtěte také: Nehty jsou obrazem vašeho zdraví

Další varianty svrabu

Od klasické formy svrabu existují i méně typické formy jako svrab norský, který se vyskytuje u osob s poruchou imunity, sníženou vnímavostí svědění či mentálně retardovaných osob. U klasické formy svrabu se na kůži vyskytuje kolem 12 zákožek, u osob s poruchou imunity je to i více než 1 milion. Svrab je v tomto případě vysoce nakažlivý. Další forma svrabu tzv. svrab mytých se vyznačuje ne tak zřetelným kožním onemocněním, ale úporným nočním svěděním.

Diagnostika svrabu

Důležitý je klinický obraz a anamnéza. Pacient uvádí nesnesitelné svědění především v noci, zmiňuje se o svědění i u členů rodiny, ve škole, v zaměstnání. Důležité je, zda v posledních 6 týdnech nepobýval v hotelu, ubytovně, nemocnici, neměl kontakt s někým, kdo měl svrab, zda nespal v půjčených lůžkovinách nebo ve spacáku. Někdy bývá nutná diagnostika laboratorní - průkaz roztoče, vajíček, trusu ve vzorku kůže nebo v kožní biopsii.

Bývá třeba odlišit jiné svědivé dermatózy - prurigo (svědivá dermatóza - onemocnění jater, ledvin a DM), atopickou dermatitidu, Duhringovu dermatitidu (svědivé onemocnění, často spojené s nesnášenlivostí lepku - celiakie), poštípání hmyzem nebo členovci a jiná parazitární onemocnění, která mohou svrab imitovat - např. urtikarii.

Léčba svrabu

Léčba musí být komplexní, tedy jednak individuální, jednak hromadná.

Individuální

Samotné léčbě by měla předcházet konzultace s odborným kožním lékařem, který potenciální nákazu potvrdí nebo naopak vyloučí. Cílem léčby je eradikace zákožky svrabové parazitující na lidském těle. K tomuto účelu se používá terapie sírou a synteticky vyráběnými přípravky. Jedná se například o Permethrin, který se používá u dospělých a dětí od 2 let, aplikuje se na 8-12 hodin a hned po jedné dávce uhyne 95 % parazitů. Léčba se opakuje za týden (nebo jak určí lékař). Dále to je síra v masti. U dospělých se používá 10 – 20 % sirné vazelíny, u dětí pouze 2,5 % z důvodu vyšší citlivosti pokožky. Mast se aplikuje 1x denně na dobu 24 hodin. Možné využití síry v masti i u dětí do dvou let a u těhotných žen. Mast je levná a účinná, nevýhodou je její zápach a možnost podráždění kůže při vyšších koncentracích.

Léčivo se aplikuje na celé tělo (kromě hlavy a krku u dospělých) a následně po uplynutí dané doby se provede očistná koupel. Po léčbě stále může přetrvávat několik dnů svědění, proto se doporučuje po léčbě kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy.

Hromadná

Doplňuje individuální léčbu. Jejím cílem odstranit zákožku z předmětů a míst, kam se mohla rozšířit a zabránit tak opakovaným infekcím. Je nutné provést všechna hygienická opatření, s nimiž vás seznámí lékař.

  • vyvařit ložní prádlo a vyžehlit napařovací žehličkou. Co nelze vyvařit, pověsit na dobře větrané místo na několik dní. Zákožky též nepřežijí mráz. Po ukončení léčebné kůry s nimi nemocný již nesmí přijít do styku.
  • ošacení, které nelze prát, uložit na několik dní do igelitového sáčku
  • pomůcky osobní hygieny musí být důkladně dezinfikovány vhodným insekticidním prostředkem
  • postele důkladně vyluxovat, matrace rozložit, vystříkat insekticidním prostředkem, nechat vyschnout na slunci
  • pečlivě dbát na hygienu nehtů a nosit je krátce střižené

Někdy je potřebná i léčba na lůžku kožního oddělení. Bezpodmínečně nutná je současná léčba všech členů domácnosti a všech sexuálních partnerů (argument, že nemají žádné potíže, je pochybný, mohou být v inkubační době). Léčba u všech musí být ukončena současně!

Prevence

Opatření jsou jednoduchá, jejich dodržováním se však lze vyvarovat nákaze:

  • dodržovat zásady osobní hygieny,
  • vyhýbat se těsnému kontaktu s neznámými a infikovanými osobami,
  • nepřespávat v cizím ložním prádle, nepoužívat cizí ručníky,
  • vybírat si ověřená ubytovací zařízení.
Zdroj: Zdravi.euro.cz

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce