Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Syndrom suchého oka trápí stále více lidí. Vyléčit ho umí speciální přístroj

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3772x )

Zarudnutí, pálení a řezání očí, únava očí, světloplachost, zhoršené vidění, někdy i bolest hlavy – takové jsou příznaky syndromu suchého oka. Tím podle odhadů trpí každý sedmý člověk. Objevit se může v každém věku. Díky speciálnímu přístroji je možné se onemocnění, které může způsobit závažné zrakové obtíže, zbavit.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Syndrom suchého oka je v současnosti jedno z nejčastějších onemocnění, se kterým se pacienti obracejí na oční lékaře. Jeho výskyt navíc v současné době rapidně stoupá.
„Problémy se zrakem se začínají objevovat po 40. roce věku. Syndrom suchého oka, který se stal civilizační nemocí současnosti, se ale čím dál častěji začíná objevovat u mladších pacientů. Na vznik suchého oka má vliv zejména pobyt v klimatizovaných prostorách a práce s počítačem, mobilním telefonem nebo tabletem, kdy oči rychleji osychají a pacienti si pak stěžují na řezání a pálení očí, chvilkami se vidění může rozmazávat a oči bývají zarudlé nebo můžou až bolet,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Čtěte také: Po čtyřicítce si nechte kouknout do očí

Příčiny vzniku syndromu suchého oka

Příčin, které tělu zabraňují produkovat dostatečné množství kvalitních slz, je více.
„Kromě zmíněné klimatizace a práce s počítačem se na vzniku problémů se slzným filmem podílí toxické látky v ovzduší a průmyslově zpracovaných potravinách. Negativně se mohou projevit také dlouhé řízení auta, kouření i užívání některých léků. Potíže s nedostatkem kvalitních slz trápí častěji i mladší pacienty s očními vadami, kteří používají měkké kontaktní čočky. Ty kryjí povrch oka a způsobují horší propustnost kyslíku, což narušuje stabilitu slzného filmu. Někteří nositelé kontaktních čoček si tak musejí pravidelně aplikovat umělé slzy,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Neprůchodnost slzných cest - léčbu je ideální zahájit co nejdříve

Umělé slzy pomohou, ale neřeší příčinu

Kapky - takzvané umělé slzy, nahradí nedostatek slz a jsou většinou první volbou při řešení problému. Sice zlepšují potíže způsobené suchým okem, neřeší ale jeho příčiny. Přirozenou a velmi účinnou léčbou suchého oka jsou kapky vyrobené z krve pacienta. Odebraná krev se odstředí a upraví tak, že vzniknou čiré kapky obsahující řadu přirozených léčebných látek, které regenerují povrch oka. Ty jsou navíc bez konzervačních látek a nevyvolávají vedlejší účinky.

Čtěte také: Vysoký nitrooční tlak nemusí ihned znamenat zelený zákal

Léčba syndromu suchého oka je možná i speciálním přístrojem

„Přístroj na spodní víčko pacienta aplikuje pět světelných záblesků. Ty bezbolestně stimulují nervy v oblasti slzných žláz v očním víčku a tím aktivují jejich činnost. Oko tak na rozdíl od jiných metod, jako jsou například umělé slzy v kapkách, svlažuje vlastní slzný film. Činnost žláz se aktivuje již několik hodin po zákroku, který trvá jen několik málo minut,“ popsal světově uznávaný oční chirurg.

Pomoci mohou i doplňky stravy a akupunktura

„Pacientům s podrážděnýma očima z důvodu nedostatku slz nebo jejich snížené kvality také doporučujeme užívání vhodných doplňků stravy, například Gemioptal Herbal, které fungují i jako prevence, pomoci může i akupunktura z rukou specialisty zaměřeného na léčbu suchého oka akupunkturou, “ poradil Pavel Stodůlka.

Zdroj: www.gemini.cz

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce