Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Syrovátka - tekutina pro zdraví a krásu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2556x )

Syrovátku určitě znáte, ale možná jste jí ještě neochutnal/a anebo tak úplně nevíte, k čemu je vlastně dobrá a proč je výhodné ji konzumovat…

shutterstock.com

Tato žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu a celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus. 

Už ve starém Řecku věděli, že syrovátka má blahodárný vliv na organismus, například Hypokrates ji ve 4. století před naším letopočtem doporučoval pít svým pacientům, aby posílili tělo. Ačkoliv se tato zdravá tekutina ve 20. století začala z jídelníčků vytrácet, v posledních letech opět slaví svůj comeback.

Tajemství krásné pleti

Syrovátka, označovaná též jako mléčné sérum, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů (sladká syrovátka) nebo tvarohů (kyselá syrovátka). Poté, co se přidáním syřidla mléko srazí, vznikne žlutozelená tekutina. Při výrobě 1 kg sýru odteče přibližně 8-10 kg syrovátky. Používala se jako krmivo pro hospodářská zvířata, její účinky jsou ovšem blahodárné i pro lidský organismus. Po staletí se syrovátka konzumovala nejen jako nápoj a součást různých receptů, ale byla používána ke zkrášlovacím procedurám v lázních. Přidáním do koupele pomáhá s ekzémy, lupénkou, akné a dalšími kožními problémy. Bývá rovněž součástí krémů, vlasových balzámů i šamponů.

Prospěšná nejen pro sportovce

Vypitá syrovátka má celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Obsahuje vápník, fosfor, draslík i širokou škálu vitamínu, zejména skupiny B, ale také E, C i A. Působí prospěšně na trávicí trakt, má antimikrobiální a antivirové účinky, detoxikuje – a také skvěle chutná. Nejdůležitější složkou syrovátky jsou bílkoviny, což ocení zejména sportovci, ale i všichni, kdo vykonávají fyzickou aktivitu. Vzhledem k obsahu laktózy však tekutina není vhodná pro lidi, kteří trpí intolerancí na tuto složku.

Letní osvěžení i součást receptů

V lékárnách lze zakoupit rovněž sušenou syrovátku, která se dá rozpustit ve vodě a použít k pití či do koupele, není však nad tu čerstvou přímo ze sýrárny! Sehnat můžete i ochucený syrovátkový nápoj s různými příchutěmi. Když jej vychladíte, získáte ideální osvěžení v horkých dnech. Syrovátku lze též rozmixovat s ovocem, například banánem, a dosladit trochou medu. A přidat jde také do ovesných kaší, do polévek, anebo buchet či domácího pečiva, kterým dodá lehce nakyslou chuť.

5 důvodů, proč pít syrovátku!

  • Obsahuje syrovátkové bílkoviny: Ty jsou snadno stravitelné a mají vysokou biologickou hodnotu, proto jsou oblíbené zejména u sportovců, ale nejen u nich. Syrovátková bílkovina obsahuje esenciální aminokyseliny a aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, které jsou důležité pro tvorbu a obnovu naší svalové hmoty. Tato bílkovina navíc zvyšuje pocit sytosti, což je spolu s nízkým obsahem tuku důvod, proč je syrovátka oblíbenou součástí redukčních diet.
  • Ukrývá pestrou škálu vitamínů: zejména skupiny B (B1, B2, B6 a B12), také vitaminy E, C i A.
  • Obsahuje minerály: vápník, fosfor, draslík.
  • Zlepšuje vstřebávání vápníku.
  • Blahodárně působí na trávicí trakt.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce