Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Trávíte celé léto na chatě a potřebujete lékaře? Co nyní?

(15. srpna 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 866x )

Mnoho lidí tráví celé léto na své chatě a lékaře má ve svém původním městě. Co dělat, když potřebují k lékaři nebo jim dojdou léky, které dlouhodobě užívají? Je možné mít dvě registrace?

www.123rf.cz

Podle zákona o zdravotních službách (č. 372/2011 Sb.) může být pojištěnec registrován pouze u jednoho poskytovatele ambulantní péče. Pacient má právo na výběr registrujícího ambulantního lékaře v odbornosti všeobecné praktické lékařství (v případě dětí praktického lékaře pro děti a dorost). K jinému praktickému lékaři se může pacient přeregistrovat nejdříve za 3 měsíce od předchozí registrace, v kratších intervalech to není možné.

Registrace pacienta u všeobecného praktického lékaře musí následovat vždy po tom, co lékař přijme pacienta do své pravidelné péče. Pacient podepisuje tzv. registrační list, který je potvrzením pro pacienta o tom, že je registrován do pravidelné dlouhodobé péče u daného praktického lékaře. Ten za každého registrovaného pacienta dostává od zdravotní pojišťovny tzv. kapitační platbu.

Jaké má tedy pacient možnosti, pokud potřebuje navštívit praktického lékaře, ale je od něj daleko? 

Konzultace zdravotního stavu se svým ošetřujícím lékařem

Jednou z možností řešení situace je využití možnosti distanční konzultace zdravotního stavu s registrujícím praktickým lékařem, kdy se pacient v případě potřeby může obrátit na svého registrujícího praktického lékaře. Výkon distanční konzultace může praktický lékař vykonat pouze v jasně indikovaných případech u svého registrovaného pacienta, který pravidelně navštěvuje jeho ordinaci a jehož zdravotní stav lékař detailně zná – tzn. provedl u něj v posledních dvou letech preventivní prohlídku nebo ho dispenzarizuje z důvodu chronického onemocnění (např. diabetes). V případě distanční konzultace se může jednat např. o náhradu jedné z návštěv při dlouhodobém sledování nějakého zdravotního problému, kdy lékař vyhodnotí, že není nezbytně nutná návštěva v ordinaci. Výsledkem zhodnocení zdravotního stavu na dálku může být i preskripce léků, pokud je pacient potřebuje, a to prostřednictvím eReceptu.

Akutní ošetření musí poskytnout i neregistrující lékař

Pojištěnec, který se přechodně zdržuje mimo místo trvalého bydliště (např. na chatě), se v případě zdravotních obtíží může také obrátit na praktického lékaře v místě tohoto přechodného pobytu. Poskytovatel nesmí odmítnout přijetí pacienta do péče v případě, že zdravotní stav pacienta vyžaduje poskytnutí neodkladné péče.

U tohoto praktického lékaře pojištěnec není registrován a lékařem poskytnutá zdravotní péče o neregistrované pojištěnce se považuje za nepravidelnou péči.

Pacient s chronickým onemocněním by si měl zajistit dostatek léků

V případě pacienta s chronickým onemocněním (např. diabetes) je vždy optimální postup, aby zdravotní péče včetně preskripce a kontrol chronické medikace probíhala u ošetřujícího lékaře, který má pacienta v pravidelné péči.

S ohledem na plánované období přechodného pobytu (mimo dosah lékaře, kterého navštěvuje pravidelně) by měl mít dispenzarizovaný pacient potřebnou zásobu léčivých přípravků zajištěnou. V určitých případech je možné, aby ošetřující lékař předepsal chronickému pacientovi stejný lék, aniž by pacient musel navštívit ordinaci lékaře – toto rozhodnutí je však v kompetenci ošetřujícího lékaře. Pokud lékař souhlasí, vystaví a zašle pacientovi eRecept, se kterým si pacient dojde do lékárny pro potřebný lék.

Dispenzarizovaný pacient se případně také může obrátit na praktického lékaře, u kterého není registrován, v místě přechodného pobytu. Pro potřeby informovanosti lékaře je doporučené, aby pacient měl k dispozici lékařskou zprávu. Lékař řeší aktuální zdravotní stav pacienta a posuzuje, zda je nezbytné předepsat medikaci v závislosti na tomto aktuálním zdravotním stavu pacienta. Má také právo na to stanovit léčebný postup.

Domácí lékárnička

Víte, že nejvíce úrazů se stane právě v domácím prostředí? Buďte na takové situace připraveni a vybavte si domácí lékárničku:

  • léky proti průjmu (Imodium, Endiaron, Carbocit, Enterol, v prevenci laktobacily)
  • borová voda, oční kapky
  • léky na alergii (Livostin, Fenistil, Zyrtec, Analergin Neo)
  • léky proti nevolnosti (Kinedryl)
  • léky proti bolesti a na snížení teploty (Paralen, Panadol, Acylpirin apod.)
  • panthenol na popáleniny
  • léky na pálení žáhy (Iberogast, Rennie, Gaviscon)
  • léky na bolest a pálení v krku (Tantum verde, Neo-angin, Coldrex apod.)
  • přípravky na poštípání hmyzem, kopřivka, sluneční ekzém (Fenistil gel, Novosil, Dapis gel)
  • teploměr
  • dezinfekce (Peroxid vodíku)
  • elastické obinadlo
  • náplasti (s polštářkem, na kotouči)
  • pinzeta
  • nůžky
  • trojcípý šátek
  • jednorázové gumové rukavice

Domácí lékárnička by měla mít v domácnosti svoje pevné místo a všichni členové rodiny musí vědět, kde se nachází. Zároveň ji ale umístěte na uzamykatelné místo, nejlépe do skříňky, do které se nedostanou malé děti.

Kompletně vybavenou lékárničku domů si můžete také objednat na Lékárna.cz.

Zdroj: vzp.cz

Pokud potřebujete pomoc s výběrem, můžete se poradit s lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Otázku pošlete mailem, nebo ji položte na chatu.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Zalepené oči po ránu

Dobrý den. Když ráno vstávám tak si musím otevřít oči ručně jak je mám zalepené, často pořád slzím. Děkuji za odpověď

Vtáčení špiček a šmajdání. Kdy a jak ho řešit?

Co znamená, když děti při chůzi vtáčejí špičky dovnitř? Obvykle jde o špatné nastavení držení těla, které může vést až ke vzniku skoliózy nebo špatnému tvaru kyčelních kloubů. V dětském věku lze tuto „vadu“ pohybem a správným cvičením odstranit. Později už hrozí velké riziko celoživotních zdravotních problémů.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce