Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3951x )

Staří Řekové a Římané věřili, že třezalka zahání zlé duchy. Dnes je populární především jako přírodní prostředek působící proti depresím ...

Staří Řekové a Římané věřili, že třezalka zahání zlé duchy. Dnes je populární především jako přírodní prostředek působící proti depresím.

Třezalka tečkovaná patří do čeledi Hypericaceae, hlavními účinnými látkami jsou hypericin a hyperforin. Je to poměrně často vídaná žlutá květina s tečkovanými květy. Protože rozkvétá v období kolem svátku sv. Jana, v některých zemích se jí říká "kvítí svatého Jana". Po staletí byla používána k uklidnění nervů. I dnes našla své místo, především při pomocné léčbě lehčích depresí. Například v Německu je třezalka v léčbě lehčích depresí populárnější a častěji předepisovaná lékaři než klasická antidepresiva.

Účinky

Extrakt působí podobným efektem jako nízké dávky antidepresiv. Vědci předně neví, jak působí, ovlivňuje pravděpodobně hladiny přenašečů vzruchu v mozku, především serotoninu. Třezalka působí na strach, únavu, poruchy náladovosti, premenstruační syndrom, podporuje zdravý spánek, pozitivně ovlivňuje únavu, ospalost a nedostatek energie. Uplatňuje se také pro "zimním depresím".

Z dalších účinků jsou důležité protibakteriální a protivirový účinek. Výzkum naznačuje, že by se mohla uplatnit i proti oparům.

Při aplikaci na poškozenou kůži podporuje hojení, tiší bolest, třezalková mast aplikovaná na hemoroidy potlačuje svědění a bolestivost. Ve spojení se slunečním zářením však může působit fototoxicky, mohou vznikat zánětlivé nebo pigmentové změny na kůži. Zejména lidé se světlou pletí by se měli při užívání třezalky vyhnout přímému slunci.

Dávkování

Na léčbu depresí se používá extrakt standardizovaný na obsah hypericinu v dávkách 300 mg 3x denně. Surová rostlina se používá v denní dávce 2 - 4 g. Dávky nutraceutické tvoří zhruba jednu desetinu dávek terapeutických denně.

Použití

Rostlina má široké použití. Uplatňuje se při nervových poruchách - chorobné úzkosti, depresi, pocitu strachu, únavě, bolestech hlavy, srdeční palpitaci, náladovosti při menstruaci. Při výskytu sekundárních symptomů spojených s depresí jako je únava, ztráta chuti, nespavost a nervové poruchy.

Dále při ovlivnění bolesti - například při bolestech svalů, neuralgiích, obsesním nutkání a při zánětech sedacích nervů. Z dalšího perorálního použití lze zmínit také nádory, AIDS, poruchy pigmentace, hepatitidu C a diuretické působení. Olej je podáván při poruchách trávení. Lokálně je používána na podlitiny, odřeniny, záněty, popáleniny prvního stupně a v řadě dalších případů.

Nežádoucí účinky

Rostlina by neměla být užívána dlouhodobě, tj. ne déle než 8 týdnů. Může působit nespavost, bolesti hlavy, zvyšovat podráždění, suchost v ústech, vyvolávat živé sny. Na kůži může způsobit ekzém v důsledku fototoxicity. Rostlina zvyšuje činnost enzymů a tak zrychluje metabolismus léčiv. Může vzniknout také alergie na třezalku. Kombinace klasických antidepresiv a třezalky by měla být vždy se souhlasem lékaře.

"\n

Mgr. František Červenka, FaF UK, Hradec Králové

"
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce