Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Udělejte službu svému srdci: změřte si tlak

( Renata Vyšínová | přečteno: 11333x )

Myslíte si, že vás se problémy se srdcem netýkají? Opak je pravdou - ohroženy jsou všechny věkové kategorie - a podle posledních studií mají potíže se srdcem i děti. Na vině je hlavně to, že "chytily" od svých rodičů nezdravý životní styl a kromě srdečních obtíží mají většinou i nadváhu.

shutterstock.com

Na nemoci srdce a cév umírají lidé na celém světě nejčastěji. Hlavní příčinou všech kardiovaskulárních onemocnění je ateroskleróza, tj. ukládání tukových látek ve stěnách tepen, které vede k jejich postupnému zužování a následné nedokrevnosti (ischémii) různých orgánů. Ateroskleróza tepen se nejčastěji projeví jako ischemická choroba srdeční nebo cévní mozková příhoda. „Některé rizikové faktory aterosklerózy ovlivnit nemůžeme, například genetickou dispozici, věk a mužské pohlaví. Proto se v prevenci kardiovaskulárních chorob musíme zaměřit na faktory ovlivnitelné,“ říká kardiolog MUDr. Petr Janský, Ph.D. Hlavními ovlivnitelnými rizikovými faktory aterosklerózy jsou kouření, vysoká hladina cholesterolu, diabetes mellitus (cukrovka), vysoký krevní tlak (hypertenze), fyzická inaktivita a obezita.

Prevence kardiovaskulárních onemocnění

„Nejefektivnější je prevence vzniku aterosklerózy a jejích komplikací. Proto je nezbytné včas ovlivnit každý jednotlivý rizikový faktor. Například kouření zvyšuje riziko kardiovaskulárního onemocnění téměř dvojnásobně, ale po ukončení kouření se riziko postupně snižuje.  Podobně pacient s hypertenzí má vysoké riziko vzniku aterosklerózy a jejích komplikací. Snížíme-li však účinnou léčbou krevní tlak do normálních hodnot, sníží se i riziko vzniku komplikací prakticky na úroveň rizika pacienta, který hypertenzi nemá. Podobně se snižuje riziko správnou léčbou pacientů s vysokým cholesterolem nebo diabetem. Problém je ale v tom, že onemocnění jako hypertenze, hypercholesterolémie (vysoký cholesterol v krvi) a diabetes nemusí mít žádné klinické projevy, takže o nich jejich nositel vůbec neví. Z tohoto pohledu jsou důležité preventivní prohlídky, které umožní včasnou diagnózu a léčbu těchto rizikových faktorů,“ vysvětluje MUDr. Janský, Ph.D.

Co si myslí o možnostech prevence kardiovaskulárních onemocnění praktický lékař doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc.? „Existují tři druhy prevence. Primární prevence u zdravých lidí, aby nedošlo ke vzniku nemoci; sekundární prevence je časné objevení nemoci v presymptomatickém stadiu, v době, kdy jde zpravidla o reversibilní stav (formou depistáží a preventivních prohlídek) a prevence terciární, návratná péče po onemocnění, někdy se uvádí včetně léčení.“

V primární prevenci kardiovaskulárních onemocnění se užívají celkem tři skupiny léků: léky snižující srážlivost krve, léky snižující hladinu cholesterolu, léky snižující krevní tlak.

Prevence kardiovaskulárních onemocnění není složitá

  1. Srdeční infarkt a mozková mrtvice jsou kardiovaskulární onemocnění, na která lidé celosvětově nejvíce umírají. Přitom je možné zabránit vzniku těchto onemocnění prostřednictvím preventivních opatření.
  2. Více než 80 % úmrtí způsobených kardiovaskulárními chorobami připadá na země s nižšími a středními příjmy. Kardiovaskulární onemocnění postihují srovnatelně často ženy i muže. U žen se riziko kardiovaskulárních onemocnění zvyšuje po menopauze.
  3. Kouření, špatná životospráva a chybějící nebo nedostatečný pohyb zvyšují riziko vzniku srdečního infarktu a mrtvice. Tím, že s kouřením skončíte, výrazně snížíte riziko jak srdečního infarktu, tak
    i mozkové mrtvice.
  4. Pokud se budete každý den v týdnu věnovat alespoň 30 minut cvičení, rovněž snížíte riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. 
  5. Další prevenci před kardiovaskulárními onemocněními představuje zařazení alespoň pěti porcí ovoce a zeleniny denně.
  6. Doporučuje se rovněž omezit solení, a to na méně než 1 čajovou lžičku soli denně.
  7. Vysoký krevní tlak se neprojevuje žádnými příznaky. Právě v tom tkví jeho nebezpečnost, protože může způsobit náhlou mrtvici či srdeční infarkt. Pravidelná kontrola krevního tlaku je dalším krokem k  prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
  8. Dalším onemocněním, které zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice, je diabetes. V případě, že jste diabetik, je důležité si nechávat pravidelně měřit krevní tlak a hladinu cukru v krvi.
  9. Riziko mrtvice a srdečního infarktu zvyšuje také nadváha. Pro udržení ideální tělesné hmotnosti je důležitá pravidelná fyzická aktivita a zdravá strava.
  10. Kardiovaskulární choroby jako je srdeční infarkt a mozková mrtvice dokážou udeřit velmi rychle a náhle. Pokud se pacientovi nedostane rychlé zdravotnické pomoci, nemusí přežít.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
zuzana
2x

Mám cholesterol na hranici,jsem mírný kuřák a tlak většinou nad 140/100.Pohybu víc než dost a je mi nad 50.Sestra u mého lékaře mi sdělila,že ten tlak"ještě jde".Tak tedy nevím jak jsem na tom?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce