Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lékaři mají novou účinnou metodu na snížení vysokého krevního tlaku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 24555x )

Za devadesát minut mohou lékaři upravit vysoký krevní tlak na únosnou míru a snížit riziko vážných komplikací, které přináší hypertenze. Výsledky z pěti kardiologických center v ČR, kde se zákrok provádí, ukazují úspěch u devíti pacientů z deseti.

Fakultní nemocnice Olomouc

Vysoký tlak neboli hypertenze je jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob, celosvětově trpí jí 1,2 miliardy lidí a jejich léčba vyjde na 500 miliard dolarů ročně. V České republice je na 700 000 hypertoniků, z nichž 7-10 % je ve stadiu, kdy standardní farmakologická léčba selhává. Vysoký tlak sám o sobě nebolí ani se nijak navenek neprojevuje. O to zásadnější  jsou však komplikace s vysokým tlakem související – infarkt myokardu, mozková mrtvice, srdeční selhání, onemocnění ledvin až předčasná smrt.

„Renální denervace je nadějí právě pro těch sedmi až deseti procent pacientů, kteří už mají tak vysoké dávky léků, že další zvýšení dávky ani jejich kombinace nevede k dosažení cílového krevního tlaku. Renální denervace těmto pacientům nezaručí tlak zdravého člověka, ani významné snížení léků na hypertenzi, ale dokáže jej snížit na úrovně, které už nepředstavují akutní riziko komplikací a lze tak držet medikamentózní léčbu lépe pod kontrolou,“ vysvětluje docent Miloš Táborský z kardiologického centra Fakultní nemocnice Olomouc.

Čtěte také: Čím je hypertenze nebezpečná?

Česká republika patří v kardiologii mezi světovou špičku a i studie renální denervace se zde na vybraných kardiologických centrech provádí.

Zákrok v České republice momentálně provádí 5 kardiologických center (Brno, Olomouc, Hradec Králové a dvě v Praze). V rámci originální české studie Prague 15 profesora Petra Widimského a kolektivu bylo katetrizováno několik desítek pacientů. Výsledky lékaři právě vyhodnocují. Z dosud publikovaných studií v Česku i ve světě je zřejmý úspěch metody - k významnému postupnému poklesu tlaku dojde u zhruba 9 pacientů z 10.

Jak zákrok probíhá a na co se musí pacient připravit? Na to najdete odpovědi v článku Elektrický proud může snižovat vysoký krevní tlak.

Trpíte vysokým krevním tlakem a jak ovlivňuje Váš běžný život? Vaše příspěvky můžete psát do diskuse nebo na mail [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
lenka
2x

Dobrý den ,prosim Vás chtěla jsem se zeptat,jak dlouho trvá než se upraví vysoký tlak do normálního když se začnou brát prášky na vysoký tlak? Moje mamka nikdy neměla problém s vysokým tlakem,až když odjela do lázní na pohybová ústrojí tak po 3 nedělí se jí tlak změnil na vysoký.Jelikož bere skoro 2 měsíce prášky na tlak,tak stále jí ten tlak lítá...pár dní třeba dobré a pak jí to zas vylétné.Děkuji za brzkou opdověd.

m

Řádově do měsíce od začátku užívání by se hodnota měla stabilizovat. Pokud léky bere 2 měsíce a efekt se nekoná, měla by být navedena do specializované ambulance kde léčbu upraví.

Kartn
1x

nutna 3.mesicni detoxikace a vyrazne snizit sacharidy se 2 leky jsem mela tlak uz 195/105 dnes jsem bez leku a tlak 130/78 kourim a piji kavu to doktori zakazuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce