Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Příběh Vojty: Úlevu od alergií našel v chladu jeskyně

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 654x )

Narození syna Vojty (12) přineslo paní Michaele z Prahy do života očekávanou radost. Záhy se však ukázalo, že jeho zdraví bude vyžadovat usilovnou péči. Vojta totiž začal trpěl atopickým ekzémem a celou řadou alergií, přidalo se také astma. O dramatické okamžiky tak nebyla nouze. Paní Michaela se proto kromě podávání léků snažila najít další cesty, jak svému synovi pomoci. A jednu našla v podzemí Moravského krasu – v chladu jeskyní v podobě tzv. speleoterapie.

ostrov.detskelecebny.cz

„Prvních 5 let Vojtova života jsme neřešili prakticky nic jiného než potravinové alergie. Silnou alergickou reakci měl hned na první zeleninový příkrm, který jsme se mu pokusili dát,“ popisuje paní Michaela.
„Reagoval na různou zeleninu i ovoce – první reakce byla na obyčejnou mrkev. Alergické záchvaty měl na potravinářská barviva nebo barviva v lécích, takže jsme měli hned od počátku ostrý start,“ vypráví paní Michaela. Několikrát musela volat záchranku, třeba v případě, kdy synovi dala dětský sirup proti horečce. „Začal po něm celý otékat a dusit se. Bohužel jsme nemohli vědět předem, co alergii vyvolá.“ K silné alergii se Vojtovi navíc přidal mokvavý atopický ekzém.

Léčba četných alergií a atopického ekzému je přes pediatra postupně zavedla ke specialistům ve FN Motol, kde se chlapce ujali jak dermatologové, tak imunologové. Ti vedle zjišťování alergenů nasadili léčbu, která měla za úkol zmírnit reakce Vojtova imunitního systému.
„Kvůli alergiím jsme měli vypracované speciální očkovací schéma a některé vakcíny nemohl dostat vůbec, protože by na ně měl nebezpečnou imunitní odpověď,“ vysvětluje paní Michaela. Jako by zdravotních problémů nebylo málo, lékaři Vojtovi diagnostikovali také astma. Přesto Vojta sportoval – především plaval, hrál fotbal a florbal.
„Lékaři mě přesvědčovali, ať vydržíme, že se imunitní systém dítěte stále vyvíjí a že alergie by se měly časem zmírnit. Vojtu také s astmatem a ekzémem posílali na ozdravné lázeňské dětské pobyty, ale nebylo to ono. U některých lázeňských ozdravných pobytů jsem měla pocit, že se zasekli v době před 40 lety, alergikovi se bohužel nedokázali vůbec přizpůsobit. A zdravotní efekt také nebyl valný,“ vzpomíná maminka.

Při hledání alternativ náhodou narazila na speleoterapii – ozdravné pobyty v jeskyni v Ostrově u Macochy. Podle lékařů přírodní krasová jeskyně s vodou poskytuje čisté, klimaticky stálé prostředí bez alergenů, s vlhkostí, která dělá nemocným dětem dobře.
„Každý den jsme v jeskyni cvičili a hráli hry. Bylo to super,“ vstupuje do rozhovoru Vojta, který už ozdravný pobyt v Ostrově u Macochy absolvoval dvakrát. V jeskyních se mu lépe dýchá a po terapii se cítí mnohem lépe. Výrazné zlepšení zdravotního stavu potvrzuje i paní Michaela.
„Kamkoliv jsme dříve jeli, museli jsme s sebou vozit dvě tašky léků. Teď jich potřebujeme sotva třetinu. Vojta je mnohem odolnější vůči všem možným infekcím, nakonec i covid v nejhorším období pandemie dostal z naší rodiny jako poslední, a postupně se jeho fyzická kondice výrazně zlepšila,“ říká. Ve speleoterapiích rozhodně plánují pokračovat, více jak 20 dnů v jeskyni je podle Vojty znát i několik měsíců. A navíc si v podzemí užije se svými vrstevníky spoustu legrace.

Komentář lékaře – primářka dětské léčebny MUDr. Mgr. Hana Zmrzlá:

„U Vojty pozorujeme již po druhém pobytu v dětské léčebně v Ostrově u Macochy výrazné zlepšení zdravotního stavu a fyzické kondice. Ze zdravotní dokumentace doplněné informacemi od maminky jasně vyplývá, že u Vojty v průběhu roku výrazně ubylo akutních infektů a zkrátila se navíc doba jejich léčení. Došlo k velkému zlepšení i v případě jeho chronických potíží s průduškovým astmatem. Zdravotní stav se zlepšil natolik, že bylo možné část dlouhodobě užívaných léků na astma vysadit. Výsledek spirometrického vyšetření provedeného při posledním pobytu v léčebně byl zcela v normě. Speleoterapie pomohla Vojtovi také ke zlepšení fyzické kondice, což prokázal v kondičních a zátěžových testech lepšími výsledky oproti loňskému roku. Na jeho velké spokojenosti se speleoterapií má jistě podíl i značné zlepšení stavu jeho kůže a snížení frekvence potíží s atopickým ekzémem.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce