Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vědci objevili gen diabetické obezity

( Redakce | přečteno: 6900x )

Příčinou rané obezity a cukrovky jsou anomálie (mutace) genu nazvaného ENPP1. Zjistil to tým francouzských, britských a amerických vědců, kteří sledovali 6000 Evropanů. Jejich práci přináší v posledním vydání odborný časopis Nature Genetics.

Tým identifikoval první genetickou vazbu (gen ENPP1) mezi dětskou obezitou, vážnou obezitou v dospělosti a cukrovkou druhého typu.

Zatímco při cukrovce 1. typu se v těle diabetika netvoří vlastní inzulín a pacient si ho celoživotně musí aplikovat, při cukrovce 2. typu je v těle nemocných porušen účinek inzulinu a jeho uvolňování. Pacient s diabetem 2.typu bývá zpočátku léčen dietou a režimovými opatřeními, pak následují léky a nakonec, když předchozí léčba není dostatečně účinná, inzulín. V České republice je cukrovkou 2.typu cukrovky je postiženo asi sedm procent populace.

Vědci dále prokázali, že jestliže jsou v uvedeném genu zároveň tři mutace, zvyšuje se o 50 až 70 procent riziko vývoje obezity v dětství, pak obezity v dospělém věku a posléze i cukrovky druhého typu.

Zjištění vědců otevírá nové perspektivy pro pochopení obezity u diabetiků, pro její prevenci a léčbu. V Evropě má téměř třetina dětí nadváhu, a pokud se proti tomu nic nepodnikne, většina z nich bude v dospělosti obézní, uvádějí vědci. U téměř poloviny z nich se posléze rozvine cukrovka a délka jejich života bude kratší než u jejich rodičů.

Nedostatečný pohyb a špatná výživa jsou příčinou obezity na kolektivní úrovni, ale na individuální úrovni hraje dědičnost významnou roli.

Na základě genomu 115 francouzských rodin vědci lokalizovali oblast chromozomu 6, kde se nachází gen ENPP1. Objev genu diabetické obezity by měl umožnit specifickou léčbu odlišující se od těch, které se používají při obezitě způsobené nestřídmostí.

Zdroj: Zpravodajství ČTK
Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce