Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vědci zjistili, proč se tělo po zhubnutí snaží opět kila nabrat zpět

( Redakce | přečteno: 5112x )

Američtí vědci zjistili, proč lidé často snadněji zhubnou, než si po zhubnutí udrží nižší váhu. Tým badatelů z Columbijské univerzity v New Yorku tvrdí, že klíčem je snížená hladina hormonu leptinu,který ovlivňuje chuť člověka.

Osobám, které zhubly, byl leptin dodáván ve formě injekcí a důsledkem toho nenabíraly zpět ztracené kilogramy. Podle dlouhodobých pozorování přibližně 85 procent lidí s nadváhou po zhubnutí opět částečně nabírá kilogramy zpět. Vědci se domvívají, že příčinou je řada změn ve funci metabolického, hormonálního a nervového systému.

Američtí vědci aplikovali injekce leptinu hubeným dobrovolníkům a obézním hubnoucím osobám. Ve studii, o které informovali v odborném časopisu Journal of Clinical Investigation, se ukázalo, že většinu hormonálních a metabolických změn, které brání trvalému poklesu váhy, lze zvrátit obnovením hladiny leptinu na úroveň před zhubnutím.

Hormon leptin, který reguluje chuť k jídlu, je produkován tukovou tkání. Konkrétní mechanismus jeho funkce však nebyl dosud popsán. Odborníci se domnívají, že tělo po ztrátě váhy začne produkovat více leptinu; aby to bylo možné, vytváří se nová tuková tkáň. Obnovení původní hladiny tohoto hormonu činí vytváření nové tukové tkáně nadbytečným.

Injekce leptinu se již v minulosti používaly u obézních pacientů, které nadváha ohrožovala na životě a kteří měli leptinu nedostatek. U osob s normální hladinou hormonu však tento postup nebyl účinný.

Vědci se již řadu let snaží na tomto principu budou vyvinuty léky, které by hladinu leptinu kontrolovaly. Z historického hlediska měla ochrana tukových zásob smysl, protože dřívější lidé byli nuceni přežívat období nedostatku potravy. V lidském genomu je tak řada genů, které ochraňují tělesný tuk, a málo těch, které působí proti přibírání váhy. Tisíce let lidstvo žilo v prostředí, které podněcovalo k tomu, aby příjem potravy převažovat nad výdejem, protože bylo třeba vytvářet zásoby energie na doby nouze. Nyní však žijeme ve světě, ve kterém tyto vlastnosti se obrátily proti lidstvu samému a mají na následek celosvětovou epidemii obezity.

Zdroj: ČTK

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce