Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vitamín B6 - pyridoxin

(Mgr. Daniel Jun | přečteno: 16053x )

Vitamin B6 se zúčastňuje většího množství procesů v organismu než kterýkoli jiný vitamin. Třetina dospělých, polovina žen – zejména těch, které užívají orální antikoncepci a lidí vyššího věku nezíská doporučenou denní dávku tohoto vitaminu z potravy. Vyskytuje se...

Vitamin B6 se zúčastňuje většího množství procesů v organismu než kterýkoli jiný vitamin. Třetina dospělých, polovina žen – zejména těch, které užívají orální antikoncepci a lidí vyššího věku nezíská doporučenou denní dávku tohoto vitaminu z potravy. Vyskytuje se v obilných zrnech, luštěninách, zelenině, játrech, masu a vejcích. Je přirozenou součástí všech buněk těla. Vitamin B6 je rozpustný ve vodě.

Účinky

Vitamin B6 účinkuje jako koenzym, látka pracující v souladu s enzymy, k urychlení biochemických reakcí v lidském těle. Hraje důležitou roli v metabolismu aminokyselin, sacharidů a tuků. Působí také antioxidačně. Podílí se například na tvorbě červených krvinek, na tvorbě bílkovin v buňkách, uvolňování energie z energetických zásob organismu, tvorbě chemických látek v mozku.

Pyridoxin je v těle přeměňován na pyridoxal fosfát a pyridoxamin fosfát. Pyridoxin i pyridoxal fosfát zastávají všechny důležité úkoly stejně, někteří odborníci ale dávají přednost pyridoxal fosfátu, který se snadněji vstřebává.

Nedostatek vyvolává poruchu periferních nervů, kůže, sliznic a krvetvorného systému.

Dávkování

Obvyklá denní dávka pro dospělého, včetně těhotných a kojících žen, je 2 mg.

Použití

V prevenci poškození periferních nervů, posílení imunitního systému, může příznivě ovlivnit svalové křeče, zlepšuje vybavování snů a některé psychické obtíže. Podle předběžných studií zvyšuje hladiny serotoninu a kyseliny gama-aminomáselné (GABA) a tím kladně napomáhá při poruchách nálady, depresím a epilepsii. Říká se proto, že tento vitamín udržuje v pořádku nervy.

Ženy uvádějí, že užívání vitaminu B6 přináší úlevu při premenstruačním syndromu. Je to pravděpodobně způsobeno tím, že tento vitamin pomáhá odstraňovat nadbytek estrogenu z organismu.

Vedlejší účinky

Po požití může vyvolat nevolnost, zvracení, bolesti břicha, bolest hlavy a nespavost. Vysoké dávky (nad 1000 mg) mohou vyvolat poruchy nervů které po snížení dávky pyridoxinu odezní.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce