Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zarděnky: Dětská nemoc, která nejvíce ohrožuje nenarozené

( Komerční prezentace | přečteno: 1110x )

Zarděnky čili rubeola je vysoce infekční onemocnění postihující zejména malé děti. Prodělání nemoci nebo povinné očkování zajišťuje dlouhodobou ochranu. Pozor by si na zarděnky měly dát obzvláště těhotné ženy, nákaza během začátku těhotenství může mít na plod fatální důsledky.

CDC, Unsplash

Jak vzniká nákaza zarděnkami?

Zarděnky jsou jednou z infekčních dětských nemocí a jsou rozšířené po celé planetě. Nejedná se o nijak závažné onemocnění, děti se s vyrážkou i dalšími projevy poměrně bezproblémově vypořádají. Velké problémy však mohou nastat u těhotných žen, kdy je v prvních měsících těhotenství až 50% riziko kritického poškození plodu vedoucího až k potratu. Dříve se na našem území vyskytovaly statisíce případů nákazy zarděnkami ročně, díky plošnému očkování zavedenému v roce 1986 se však nyní objevují jen vzácně.

Virem zarděnek infikovaný člověk je pro své okolí nebezpečný již několik dní před projevem příznaků, někdy se u něj dokonce ani příznaky rubeoly neprojeví. Infekce se přenáší kapénkami nebo kontaktem s nakaženým.

Příznaky rubeoly – vyrážka zarděnky prozradí

Inkubační doba zarděnek trvá 2–3 týdny. Pacient je nakažlivý týden před projevením nákazy, a ještě týden po objevení typické vyrážky.

Jaké jsou příznaky zarděnek?

  • Zduření uzlin za ušima,
  • horečka,
  • průjem,
  • zimnice,
  • drobná červená vyrážka – objevuje se na obličeji a postupně i na krku a trupu. Výrazná vyrážka na břiše většinou končí, na končetinách jsou pupínky méně viditelné.

Někdy se však příznaky nemusí vůbec projevit a onemocnění proběhne bez vědomí nakaženého. Vyrážka u dětí nepředstavuje velké riziko, onemocnění většinou probíhá bez komplikací. Důležité je dodržet klid na lůžku, dostatečný pitný režim a izolaci. Horečku a další projevy lze léčit volně dostupnými léky.

Vzácně se jako komplikace zarděnek objevují záněty kloubů, poruchy krvetvorby či mozku. Pokud máte podezření na onemocnění zarděnkami, lékaři nejdřív zavolejte, abyste zamezili šíření viru. Po potvrzení nemoci je nutné se povinně ohlásit a zůstat v izolaci po dobu jejího průběhu.

Povinné očkování pro děti od 13 měsíců

V ČR je povinné očkování, které proti zarděnkám chrání celý život. Účinná látka se podává v kombinaci se spalničkami a příušnicemi. První očkování probíhá ve 13. měsíci věku dítěte, poté následuje přeočkování v 5 letech. Lze však očkovat i dospělé.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Instrukce pro rodiče dítěte s akutní laryngitidou.

Akutní laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok vyvolává následný chrapot a štěkavý kašel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce