Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zbavte se věčně mastných vlasů! Plán, jak to změnit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6297x )

Každé ráno musíte vstávat o něco dřív, abyste si stihla umýt vlasy, protože vyrazit ven s neumytými kadeřemi se rovná společenské sebevraždě. Je vám tato věta povědomá? Pokud ano, pravděpodobně svádíte boj s věčně mastnými a zplihlými vlasy, které si žijí vlastním životem a nedrží žádný tvar nezávisle na tom, kolik stylingových úprav podstoupíte. Nadměrné maštění vlasů je kosmetický a v některých případech dokonce i zdravotní problém, který dovede potrápit. Co s tím?

shutterstock.com

Každé všední ráno pro vás začíná mytím vlasů ve sprše, abyste vůbec mohla opustit domov jakž takž upravená. Avšak i když si je každé ráno poctivě šamponujete, nejpozději po poledni se načechraná hříva změní v ulíznuté, mastné pramínky, s nimiž příliš parády neuděláte. Všichni si musíme v určitých intervalech vlasy mýt, neboť produkce mazových žláz na pokožce hlavy je nejen normální, ale navíc i žádoucí pro přirozenou ochranu a zdraví vlasů. Ovšem někdy mohou tyto žlázy produkovat více mazu, než je třeba. Pokud jste nucena mýt si kštici každý den a umyté vlasy vám nevydrží ani 24 hodin, zkuste s tím něco udělat. Problém s rychle se mastícími vlasy často bývá komplexní a do boje je nutné povolat nejen speciální kosmetické pomocníky, ale zamyslete se také nad jídelníčkem a životním stylem celkově. Inspirujte se následujícími tipy, jak vyzrát na mastnou hřívu. Možná ani netušíte, co všechno vám škodí.

Čtěte také: Problém s lupy? Zbavte se jich nadobro

Příčinou mohou být geny, hormony i nesprávná životospráva

Na vině mohou být jak genetické dispozice, tak hormonální nerovnováha, k níž většinou dochází v pubertě, těhotenství, přechodu nebo po prodělání některých onemocnění. Dalším faktorem, který může mazové žlázy popouzet k větší aktivitě, je i nesprávná péče.
„V případě mastných vlasů s tendencí k plihnutí platí více než kdy jindy pravidlo méně je více. Špatný výběr vlasové kosmetiky a přehnané používání všech možných přípravků, zvláště těch, které vlasy agresivně odmašťují a vysušují, vedou ke zvýšené aktivitě mazových žláz,“ vysvětluje Renata Gaucká, vlasová expertka profesionální kadeřnické kosmetiky Nouvelle.
„Výběr základní vlasové péče v podobě šamponu a kondicionéru je v tomto případě klíčový. Zvolte šetrný šampon, který vlasy jemně čistí bez zbytečného zatěžování a dodává jim základní stavební látky. Hlavní složkou vlasu je z více než 90 % protein zvaný keratin. Ten dokáže vlasovou strukturu posílit už od základu a vlas důkladně vyživit, čímž se zvyšuje jeho odolnost vůči mechanickému a chemickému poškození,“ pokračuje Gaucká.

Od nadměrného maštění pomůže i úprava jídelníčku

Na kvalitě vlasů a zdravém fungování vlasové pokožky se do velké míry podílí nejen to, jak o ně pečujete zvenčí, ale jak se staráte o své tělo. Proteiny jsou dobré nejen ve vlasové kosmetice, ale také v jídelníčku. Podle některých studií je nedostatek bílkovin častou příčinou problémů s vlasy a pokožkou hlavy. Do svého jídelníčku proto zařaďte dostatek masa nebo si dopřejte proteinové koktejly a tyčinky. Vedle bílkovin jsou velmi potřebné i vitaminy a minerální látky. Zaměřte se na potraviny bohaté na železo, vápník, hořčík a vitaminy skupiny A, C, E a D. Na mastné kořínky speciálně zabírá zinek a selen, výborné jsou i kvalitní omega-3 mastné kyseliny. Najdete je třeba v rybách žijících v chladném arktickém moři, jako jsou sardinky, makrely nebo ančovičky. Obsaženy jsou také například v lněném oleji. Vyhněte se také fastfoodům: tuky, cukry a smažená úprava jídel neprospívají kvalitě vlasů a pleti. Dejte si pozor i na rafinovaný cukr a průmyslově zpracované polotovary.

Čtěte také: Potraviny pro zdravé vlasy

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dlouhé vlasy, které nerostou

Chtěla bych poprosit o radu. Je mi 21 let. Už několik let mám vlasy dlouhé na ramena a vůbec mi nerostou. Mám je pořád neupravené a nedrží tvar. Nevypadají vůbec zdravě. Co je opět vzpamatuje k životu?

Krepaté vlasy

Mám kudrnaté vlasy,ale jsou často krepaté. Nemůžu je nosit rozpuštěné, protože pak vypadám jako čarodějnice. Prosím poraďte, co s tím.

Zplihlé vlasy

Dobrý den,chci se zeptat ohledně vlasů.Mám s nimi problém a to že nedrží v žádném účesu,nechávám si je narůst a teď je mám sestřihané do krátkého mikáda,ale když si je vyfénuji tak vydrží jen velice krátce a jsou zplihlé,těžké a neupravené.Používám tvarovací pěnu a občas gel...

Touha po krásných vlasech

Vážení, mám krátké, třepící se konečky, lámavé a mastící se vlasy. Používám často přeliv a různé přípravky s vitamíny k obnově přirozené struktury vlasů. Ale konečky mám stále rozptřepené. Toužím mít dlouhé vlasy, ale nedávno jsem je musela ostříhat, jakmile mi vlasy trošku narostou, začnou se třepit a musím je ostříhat. I po používání různých přípravků. Poraďte, prosím, jak mít krásné a zdravé dlouhé barvené vlasy. Děkuji

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce