Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zelený zákal - tichý zloděj zraku

( aktualizováno 14. března 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1697x )

Zelený zákal (glaukom) patří mezi nejzákeřnější oční onemocnění. Říká se mu „tichý zloděj zraku“. Příměr je jasný: polovina nemocných ani neví, že jím trpí. Zelený zákal má tendenci vyvíjet se velmi pomalu a často je diagnostikován při rutinním očním vyšetření.

gemini.cz

Zelený zákal (glaukom) dlouhou dobu probíhá bez výraznějších příznaků a není výjimkou, že pacient přijde o 40 procent zraku, než některý z projevů zaregistruje. Glaukom patří mezi 3 nejčastější příčiny slepoty celosvětově, velmi obtížně se léčí a rozhodně nepatří mezi vzácná onemocnění. Týká se cca každého třicátého z nás, u seniorů je jeho výskyt ještě o něco častější. V České republice se s ním potýká přibližně 350 000 lidí, celosvětově pak 80 milionů. Odborníci odhadují, že v roce 2040 bude příčinou poškození zraku u 111 milionů osob. Na nebezpečí choroby každoročně upozorňuje Světový týden glaukomu, který letos připadá na 10. až 16. března. Jeho hlavním poselstvím je upozornit na fakt, že pouze pravidelné oční kontroly, včetně vyšetření zrakového nervu, umožnují co nejdříve onemocnění diagnostikovat a tím uchovat zrakové funkce.

Kdo je v ohrožení?

I když se zelený zákal objevuje nejčastěji ve vyšším věku, onemocnět mohou i malé děti do jednoho roku věku postižené vrozenou formou glaukomu.

Na vzniku glaukomu se podílejí různé faktory – například dědičnost, celková onemocnění (např. cukrovka...), užívání některých léků (kortikosteroidy), úrazy, ale také porucha tvorby nitrooční tekutiny, změny postihující odtokové kanálky pro nitrooční tekutinu. Největším a nejčastějším rizikovým faktorem pro vznik glaukomu je vysoký nitrooční tlak.

Zvýšený nitrooční tlak postižený člověk nijak nepociťuje. Normální nitrooční tlak (od 10 do 20 mm Hg) je důležitý pro správnou funkci oka a pro zachování dobrého vidění. Pokud je vysoký, hrozí riziko postupného odumírání vláken zrakového nervu, jež přenášejí zrakové informace ze sítnice do mozku. V případě jejich poškození dochází k částečné nebo dokonce úplné ztrátě zraku. 

Na možný mechanismus před několika dny upozornili kanadští vědci. Tým vedený Adrianou Di Polo, profesorkou neurovědy a oftalmologie na Université de Montréal, odhalil, že při glaukomu dochází k poškození spojení mezi pericyty, tedy buňkami, které jsou obaleny kolem kapilár (nejtenčích cév našeho těla). Tyto pericyty mají schopnost kontrolovat množství krve procházející jedinou kapilárou, jednoduše jejím stlačením a naopak uvolněním.

Hlavním rizikovým faktorem rozvoje glaukomu je zvýšený nitrooční tlak.

Příznaky zeleného zákalu

Přezdívá se mu „tichý zloděj zraku“, protože nebolí. Když si člověk všimne, že s jeho zrakem něco není v pořádku, může už nemoc být v pokročilém stadiu. Změny vidění jsou přitom nevratné. 

Zelený zákal jako první postihuje periferní vidění. Nejprve dochází k malým výpadkům v zorném poli, a jak nemoc postupuje, stávají se výpadky v zorném poli již nepřehlédnutelné. Člověk tím ztrácí periferní vidění a místo některých lidí a předmětů již vidí pouze stíny a černé skvrny. Pacienti s akutnějšími formami glaukomu občas také vnímají duhové kruhy kolem jasných světel a trpívají specifickými bolestmi hlavy.

Nejčastější příznaky glaukomu v závislosti na typu a stádiu jsou:

  • zamlžené až zúžené zorné pole,
  • ztráta prostorového vidění,
  • světloplachost,
  • bolesti hlavy hlavně v oblasti očí až nevolnost,
  • ztráta zrakové ostrosti v pokročilém stádiu nemoci,
  • glaukomový záchvat – náhlá ztráta zraku

Možné typy glaukomu

  • Primární glaukom s otevřeným úhlem: Nejčastější forma. Má tendenci se vyvíjet pomalu, po mnoho let.
  • Akutní glaukom s uzavřeným úhlem: Je charakterizován záchvaty náhle zvýšeného nitroočního tlaku, v naprosté většině případů bývá jednostranný.
  • Sekundární glaukom: Způsoben jiným onemocněním oka, jako je například zánět (uveitida).
  • Dětský (vrozený) glaukom: Vzácný typ, který se vyskytuje u velmi malých dětí a je způsoben abnormálním vývojem oka.

Léčba zeleného zákalu

„I když poškození očí zeleným zákalem je nevratné, lze ve většině případů zelený zákal zastavit nebo zpomalit očními kapkami na snížení nitroočního tlaku. Pokud oční kapky nezabírají, může oční lékař navrhnout laserový či chirurgický zákrok, který nitrooční tlak sníží. Pokročilý glaukom způsobuje výpadky zorného pole, může vést až k úplnému oslepnutí,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Zásadní je včasná diagnostika

Pokud člověk postižený glaukomem pozoruje zhoršené vidění, jedná se již o pozdní příznak nemoci. V této fázi je už nevratně poškozeno více než 40 % vláken zrakového nervu. Navíc i pacient s výrazně pokročilým zúžením zorného pole může mít dobrou centrální zrakovou ostrost, takže si problému sám nevšimne.
 
„Bohužel se glaukom může rozvíjet bez příznaků a než se onemocnění diagnostikuje, mohou se rozvinout změny zrakového nervu a zorného pole,“ upozorňuje MUDr. Fichtl z České glaukomové společnosti. Jakmile dojde ke zmíněným změnám, nelze stav již vrátit zpět, proto je velmi důležité zachytit onemocnění včas. Stěžejním pilířem prevence glaukomu tedy zůstávají pravidelné prohlídky u očního lékaře.
Každý člověk starší čtyřiceti let by měl absolvovat jednou za rok preventivní vyšetření, zvláště pokud se glaukom vyskytuje v rodině, doporučuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno a apeluje:
Důležité je podstoupit důkladné oční vyšetření včetně provedení moderních zobrazovacích metod zrakového nervu.“ Jeho součástí je vyšetření stavu oka přístrojem zvaným OCT (optická koherenční tomografie). Ten poskytuje lékařům podrobné informace o stavu sítnice a zrakového nervu.

Zatímco slepota způsobovaná šedým zákalem je takzvaně vratná a operací dochází k rychlé rehabilitaci zraku, slepota způsobená glaukomovým onemocněním je nevratná a někdy složitá léčba vede ke zpomalení postupu změn v zorném poli pacienta. Ve šťastnějších případech dochází k udržení aktuálního stavu čerstvě diagnostikovaného pacienta.

Světový týden glaukomu – včasná diagnóza může vaše oči zachránit

Při příležitosti Světového týdne glaukomu probíhají po celém světě různé aktivity, které přispívají k osvětě a včasné diagnostice tohoto závažného onemocnění. Mimo jiné si v rámci této akce můžete na vybraných odborných pracovištích nechat preventivně změřit nitrooční tlak. Pouze pravidelné oční kontroly, včetně vyšetření zrakového nervu, umožnují co nejdříve onemocnění diagnostikovat a tím uchovat zrakové funkce pacienta.

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce