Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zeměžluč okolíkatá

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 10757x )

Zeměžluč je jednoletá nebo dvouletá bylina, vysoká až 50 cm. Lodyha se vstřícně postavenými kopinatými, celokrajnými listy vyrůstá z růžice listů.

(Centaurium minus Moench)



Příprava čaje

1 čajovou lžičku drogy na šálek vody. Pijeme 2-3x denně. Lze připravit i macerát za studena. Denní dávka drogy nemá překročit 5 g.

Užívaná část

nať Nať    (Herba centaurii)

Sběr a sušení

Asi 25 cm dlouhé vrcholky kvetoucí nati sbíráme během července a srpna, kdy rostlina kvete. Sušíme rychle, aby droga neztratila svou barvu. Má velmi hořkou chuť.

Jak vypadá

Zeměžluč okolíkatá

Zeměžluč je jednoletá nebo dvouletá bylina, vysoká až 50 cm. Lodyha se vstřícně postavenými kopinatými, celokrajnými listy vyrůstá z růžice listů. V horní části se větví. Na koncích lodyh jsou bohaté vrcholíky světle růžových květů. Kvete v létě.

Kde se rostlina vyskytuje

Zeměžluč najdeme na loukách, stráních a mýtinách.

Co zeměžlučová nať obsahuje

Mezi nejdůležitější obsahové látky patří hořčiny. Dále obsahuje ve významném množství ještě mastné kyseliny, silice, flavonoidy.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Zeměžluč se používá jako léčivá rostlina už téměř 2 tisíce let. V různých zemích bylo její použití různé. Zpočátku to bylo hlavně k hojení ran, vymývání očí a při onemocněních jater. Měla místo v léčbě hadího uštknutí, při vysokém krevním tlaku i onemocněních ledvin.

Dnes: používá se vnitřně, nejčastěji ve formě čaje (nálevu).

Vnitřně: Hořčiny obsažené v zeměžluči povzbuzují chuť k jídlu, protože podporují vylučování žaludečních šťáv. Čaj pijeme při nechutenství, při příznacích špatného trávení a nedostatku žaludeční kyseliny a žluči.

Na co si dát pozor

Větší množství drogy může vyvolat podráždění žaludeční sliznice a zvracení.

Pozn. Ze zeměžluči se vyrábí také tinktura a extrakt a je součástí originálně vyráběných přípravků.

Foto: http://botanika.wendys.cz/

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce