Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Život bez cigarety rovná se život s tloušťkou?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7068x )

Mnoho kuřáků se obává, že kvůli zanechání kouření přibere na váze. Mají částečně pravdu.

shutterstock.com

Příčiny příbytku na váze následkem odvykání kouření jsou zejména dvě: nikotin jednak mění funkce a procesy v těle, jednak odvykající si kuřák, aby utlumil chuť na cigaretu, sahá po sladkostech nebo jiných kalorických dobrotách.

Nikotin podporuje peristaltiku, a tak brání správnému trávení. Kromě toho aktivuje enzym urychlující spalování tuků. Kouření navíc významně zpomaluje vyprazdňování žaludku. Delší doba, po kterou je naplněn žaludek, nepochybně přispívá k prodlouženému pocitu nasycení. Je tedy vhodné po zanechání kouření jíst hlavně potraviny, které vás zasytí - s dostatkem bílkovin a vlákniny.

Možná si vzpomínáte, že když jste začal/a kouřit, několik kilo šlo dolů. Poté, co si tělo na přísun nikotinu zvyklo, začalo se bránit a vy jste dále nehubnul/a.

Kouření navíc významně zpomaluje vyprazdňování žaludku. Delší doba, po kterou je naplněn žaludek, nepochybně přispívá k prodlouženému pocitu nasycení. Je tedy vhodné po zanechání kouření jíst hlavně potraviny, které vás zasytí - s dostatkem bílkovin a vlákniny.

Jakmile přestanete kouřit a tím pádem dodávat tělu nikotin, trvá několik týdnů, než váš organizmus opět najede na normální režim. Po prvních pár týdnech odvykání kouření se obnoví přirozená činnost enzymu, který obnoví spalování tuků. Případné další tloustnutí tedy už nemůže být způsobeno nedostatkem nikotinu.

Nyní se tedy věnujme druhému soupeři, tím je psychický návyk – cigaretou nahrazujeme jídlo a nebo naopak, jídlem nahrazujeme cigaretu. Co s naší váhou děje pokud zahodíme poslední cigaretu? To je individuální, v žádném případě neplatí, že každý člověk musí přibrat.  Je to především vinou životosprávy, chybějící cigaretu nahrazují sladkosti, obnovují se sliznice v ústní i nosní dutině, takže lépe cítíme vůni a chuť, jídlo si více užíváme a snažíme se jím odbourat nervozitu, nebo zpříjemnit některé situace.

V určitých situacích jsme zkrátka zvyklí vzít do ruky cigaretu, zapálit, strčit do úst a potáhnout. Souhru ruka-ústa máme tedy dokonale nacvičenou a ve chvíli, kdy odvykáme, cigaretu nahradí jídlo.

Lékaři v době odvykání kouření, což je horizont několika týdnů, doporučují dbát pravidel mírně redukční diety. Tedy zvýšit tělesnou aktivitu, jíst více ovoce a zeleniny a hlídat si množství zkonzumovaných potravin a jejich energetickou hodnotu.

Několik užitečných rad:

  • Jezte pravidelně, ale v menších dávkách.
  • Je vhodné jíst hlavně potraviny, které vás zasytí - s dostatkem bílkovin a vlákniny.
  • Zařaďte do svého jídelníčku více zeleniny a ovoce.
  • Omezte spotřebu tuků (pozor na skryté tuky, které jsou přítomné v plnotučných jogurtech, čokoládě a jiných sladkostech, vepřovém masu, uzeninách).
  • Dodržujte pitný režim – denně byste měl/a vypít dva litry tekutin – pozor na slazené limonády, alkoholické nápoje, ale také džusy a nektary.
  • Dejte přednost celozrnnému pečivu (více zasytí a obsahuje vlákninu) a zakysaným či nízkotučným mléčným výrobkům.
  • V situacích, kdy jste zvyklí kouřit, vymyslete náhradní řešení, abyste odvedli svou pozornost jinam, hraní si s nějakým předmětem, mačkání akupresurního míčku, vypití sklenice vody.
  • Do svého týdenního programu zařaďte pohyb – může jím být svižná procházka lesem, výlet na kole, nebo dvě hodiny aerobiku týdně. Zkuste vyzkoušet i nové sporty – jednak odvedete pozornost od cigarety a zároveň uděláte něco pro své zdraví.

Je pravděpodobné, že zejména v prvních týdnech budete mít potřebu cigaretu nahrazovat jídlem, především různými pochoutkami. Léčba potlačující abstinenční příznaky nedostatku nikotinu vám pomůže zvýšenou chuť na jídlo překonat.

Pokud i přesto budete mít nutkání něco pojídat, zkuste žvýkačky nebo bonbóny bez cukru. Nebo si nakrájejte na malé kousky různé druhy zeleniny či ovoce, kterými můžete "zajíst" každou chuť na cigaretu. Výborně se pro tento účel hodí zejména mrkev (téměř bez kalorií), jablko nebo hroznové víno.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce